Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την εξέλιξη του θέματος για το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά της δυτικής Θεσσαλονίκης. Η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στην τοπική κοινωνία από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2017, συνοδεύτηκε από τη δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για δημιουργία στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, «Μουσείου Προσφυγικού και Ποντιακού Ελληνισμού». Πράγματι, ένα χρόνο μετά, εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών και έργων αποκατάστασης του εμβληματικότερου κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτηρίου Α2, που θα στεγάσει το «Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού».
Στο μουσείο θα φιλοξενηθεί μια μόνιμη έκθεση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, βασισμένη σε πολύτιμο αρχειακό που ευγενικά παραχώρησε ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Ποιο συγκεκριμένα η Λίνα Μενδώνη ερωτήθηκε ποια είναι η εξέλιξη και η πορεία του έργου κατασκευής «Μουσείου Προσφυγικού και Ποντιακού Ελληνισμού» στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και αν κρίνεται αναγκαία σε αυτή τη φάση η σύσταση του νομικού προσώπου καθώς και ο διορισμός του πρώτου ΔΣ με τη συμμετοχή των προσώπων εκείνων που θα τρέξουν και θα υλοποιήσουν το εμβληματικό αυτό έργο για τον Ποντιακό Ελληνισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κάλεσε την Υπουργό να αξιοποιήσει όλες τις «ζωντανές» όπως τις χαρακτήρισε, «δυνάμεις του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού», όπως τα ιστορικά ποντιακά σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα ερευνητικά κέντρα καθώς και τους Πόντιους ιστορικούς, ώστε συλλογικά να συμβάλλουν στη συγκέντρωση όλων των «θραυσμάτων» ενός λαού που γενοκτονήθηκε και να εμπλουτίσουν τους χώρους του Μουσείου με μαρτυρίες, αντικείμενα, βιβλία και άλλα εκθέματα.
«Δεν χρειάζεται να κλείσουμε ένα μουσείο», πρόσθεσε «και να το μετατρέψουμε σε άλλο μουσείο ως αντίποινα για την προκλητική, απαράδεκτη, βάρβαρη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Απέναντι στις πράξεις βαρβαρότητας απαντάμε με έργα πολιτισμού. Ενώνουμε δυνάμεις στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη για να τιμήσουμε με έργα και όχι με λόγια την ιστορική μνήμη των Ελλήνων της Ανατολής». Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης προέτρεψε την Λίνα Μενδώνη Μενδώνη να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις Βορίδη, τις οποίες χαρακτήρισε ως «απολύτως άστοχο και απαράδεκτο ατόπημα να χρησιμοποιείται ο πολιτισμός ως αντίποινα». «Μια τέτοια πράξη σε καθιστά αντίγραφο της βαρβαρότητας που καταγγέλλεις»