ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κάηκαν ολοσχερώς τα εμβληματικά Σφαγεία στον Ταύρο που στεγάζεται η «Σέρρα» (φωτό)
Κάηκαν ολοσχερώς τα εμβληματικά Σφαγεία στον Ταύρο που στεγάζεται η «Σέρρα» (φωτό)
(Φωτ.: my-mosxato.blogspot.com)
23 Ιούλ
0
Σχόλια

Κάηκαν ολοσχερώς τα εμβληματικά Σφαγεία στον Ταύρο που στεγάζεται η «Σέρρα» (φωτό)

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 4 τα ξημερώματα σε ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του Ταύρου, που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Επταλόφου και Πειραιώς και τα τελευταία χρόνια στέγαζαν υπηρεσίες του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου καθώς και τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Ταύρου.

Μπορεί οι δυσκολίες που προκαλούνται στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου να είναι μεγάλες, όμως μεγαλύτερο είναι το πλήγμα αναφορικά με τη σημασία που είχαν οι κτηριακές αυτές εγκαταστάσεις, τα δημοτικά σφαγεία, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο δήμο αλλά για ολόκληρη την πρωτεύουσα.

«Στάχτη» η ιστορία της «Σέρρα»
Στον χώρο αυτόν μεταξύ άλλων στεγαζόταν και ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα» με πρόεδρο τον ερευνητή-χοροδιδάσκαλο Νίκο Ζουρνατζίδη. Μέσα στον χώρο υπήρχαν όλες οι φορεσιές του Συλλόγου, κοσμήματα και εξαρτήματα φορεσιών καθώς επίσης και μικροφωνικές συσκευές (κονσόλα, ηχεία) τα οποία δυστυχώς έχουν γίνει όλα στάχτη. Πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον χώρο δεν υπήρχε το προσωπικό αρχείο του κ. Ζουρνατζίδη στο οποίο αναγράφονται μέσα όλες οι καταγραφές και οι ιστορίες από τους πρόσφυες πρώτης γενιάς και ύστερα, μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

Ποια ήταν τα εμβληματικά σφαγεία
Ως τις αρχές του 20ού αιώνα, τα σφαγεία της Αθήνας βρίσκονταν στην κοίτη του Ιλισού, προκαλώντας όμως πολλά ζητήματα υγειονομικής φύσης. Έτσι, το 1914, ο Εμμανουήλ Μπενάκης παραχώρησε με δωρεά στον Δήμο Αθηναίων το συγκεκριμένο οικόπεδο στην οδό Πειραιώς για να μεταφερθούν εκεί τα σφαγεία.

Τον σχεδιασμό των νέων τότε εγκαταστάσεων ανέλαβε ο αρχιμηχανικό του Δήμου Αθηναίων Κλ. Ζάννο και η κατασκευή τους διήρκεσε ως το 1920. Τα σφαγεία ήταν πρωτοποριακά για τα δεδομένα της εποχής τους κατασκευασμένα σύμφωνα με τα γερμανικά πρότυπα.

Η κατασκευή των σφαγείων έφερε στο οικιστικό προσκήνιο μια περιοχή ως τότε έρημη, που όμως βρισκόταν πάνω σε κεντρικό οδικό άξονα και κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Αμέσως μετά τη δημιουργία των Σφαγείων, δημιουργήθηκαν γύρω τους μικρές παράγκες που αποτέλεσαν τη μικρή κοιτίδα ενός νέο οικιστικού και εμπορικού κέντρου.

Η λειτουργία των σφαγείων τερματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 οι εγκαταστάσεις του συμπεριλήφθηκα στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και ανάδειξη της ταυτότητας της οδού Πειραιώς ως αναπόσπαστο κομμάτι τις συλλογικής μνήμης της πόλης.

Το 2019 είχε ανακοινωθεί σχέδιο περαιτέρω ανάπλασης των Σφαγείων, που το μεγαλύτερό τους τμήμα όμως, είναι από σήμερα τα ξημερώματα στάχτη.

Πηγή: moschatotavros.gr / Πέτρος Παναγιωτόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.