Με δυο επίκαιρα θέματα συνεδρίασε η Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου: α) την διεθνή ανάδειξη της απαράδεκτης απόφασης Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και β) πρωτοβουλίες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος του Ελληνισμού της Ανατολής (Ποντίων, Θρακών, Καππαδοκών, Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Αν. Ρωμυλίας).
Αγώνας για την Αγία Σοφία
Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, να δράσει οργανωμένα για την διεθνή ανάδειξη και των δύο θεμάτων, αφυπνίζοντας τον οικουμενικό Ελληνισμό και την ΠΑΔΕ, δηλαδή τους Έλληνες που είναι εκλεγμένοι σε ξένα κοινοβούλια άλλων Χωρών. Ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε να απευθυνθούμε οργανωμένα σε διεθνείς οργανισμούς, σε κυβερνήσεις αλλά και στους λαούς. Επίσης, ζήτησε τη συλλογή υπογραφών από διεθνείς προσωπικότητες, νομπελίστες, διακεκριμένες διεθνείς προσωπικότητες. Επεσήμανε ότι οι τοποθετήσεις κάποιων πρέπει να είναι προσεκτικές σε δύο σημεία: Πρώτον να μη διμεροποιούν ένα διεθνούς σημασίας ζήτημα και δεύτερον να μη ταυτίζουν τον Μωαμεθανισμό στο σύνολο του με την πολιτική Ερντογάν προτείνοντας να κλείσουν τζαμιά κλπ., διότι η Ελλάδα εκτός από τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης, έχει ισχυρές σχέσεις με πολλά ισλαμικά κράτη όπως η Αίγυπτος, η Συρία, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία κλπ.
Διεκδικήσεις για τους παλιννοστούσες
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υπενθύμισε ότι αν θέλουμε να τιμούμε στην πράξη τους Ποντίους, πρέπει η Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τους αρμόδιους υπουργούς τώρα. Συγκεκριμένα:
- Να απαιτήσει την αποκατάσταση του προνοιακού επιδόματος για τους ανασφάλιστους ηλικιωμένους «Παλιννοστούντες Πόντιους» που κόπηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης
- Να καταργηθεί η προϋπόθεση της υποχρεωτικής διαμονής των 40 ετών στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν, όσοι ομογενείς ήλθαν μετά το 1990, αφού πριν δεν μπορούσαν να φύγουν ούτε από τη Σοβιετική Ένωση, ούτε από την Αλβανία
- Να ρυθμιστούν τα στεγαστικά δάνεια των «Παλιννοστούντων», επειδή δεν μπορούν λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας πλέον να τα εξυπηρετήσουν με τους όρους του παρελθόντος.
«Πώς μπορούμε να επιτύχουμε, κύριε Πρόεδρε, την αναγνώριση της Γενοκτονίας διεθνώς, όταν εμείς οι ίδιοι εδώ δεν σεβόμαστε, δεν στηρίζουμε και δεν αναγνωρίζουμε τους αγώνες και τις ανάγκες των συμπατριωτών μας Ποντίων;». διερωτήθηκε ο βουλευτής και ζήτησε από το προεδρείο να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία προς τους αρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να νομοθετήσουν και να αποφασίσουν σχετικά.
Πηγή: xronos.gr