Τα στατιστικά στοιχεία παρακολούθησης του «Λαϊκού Πανεπιστημίου» της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο του 2020, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια έναρξης του τρίτου κύκλου στις αρχές του 2021, ο Θεοδόσης Κυριακίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συντονιστής των σχετικών εκδηλώσεων.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε κατά τη διάρκεια της προλόγησης της τρίτης θεματικής ενότητας του «Λαϊκού Πανεπιστημίου», με θέμα («ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ»), την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, στις 7 το βράδυ από τα γραφεία του ιστορικού σωματείου, από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και συντονιστή των εκδηλώσεων Θεοδόση Κυριακίδη, παρουσία του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Γιώργου Λυσαρίδη και της συντονίστριας της θεματικής ενότητας Μυροφόρας Ευσταθιάδου.
Θεοδόσης Κυριακίδης
Στην παρουσίασή του ο Θεοδόσης Κυριακίδης, ανέφερε: «Αγαπητά μέλη και φίλοι της Λέσχης. Επιτρέψτε μου με τη σειρά μου να σας ευχηθώ ένα ευλογημένο, ειρηνικό, δημιουργικό Νέο Έτος με αγάπη, υγεία και αλληλεγγύη.
Ο θεσμός του Λαϊκού Πανεπιστημίου, τον οποίο η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης αναβίωσε το προηγούμενο Φθινόπωρο ολοκλήρωσε ήδη τους δυο θεματικούς κύκλους, οι οποίοι σας θυμίζω αφορούσαν την Ιστορία και τη Διάλεκτο. Επτά διαλέξεις για την Ιστορία, τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και τέσσερις για τη διάλεκτο το μήνα Δεκέμβριο. Διαλέξεις τις οποίες πραγματοποίησαν αναγνωρισμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, νεότεροι επιστήμονες και ερευνητές με εξειδικευμένη γνώση γύρω από τα ζητήματα που πραγματεύθηκαν.
Πριν προσχωρήσουμε στην αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος του επόμενου θεματικού κύκλου που αφορά στη Λαογραφία συντονίστρια του οποίου είναι η Δρ. Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου επιτρέψτε μου να ανατρέξουμε στην ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία του Σωματείου μας, η οποία από τα στοιχεία που θα σας παραθέσω κρίνεται όχι απλώς ικανοποιητική, αλλά εξαιρετικά επιτυχημένη.
Συγκεντρωτικά λοιπόν τα στοιχεία έχουν ως εξής: τις 11 διαλέξεις των 2 θεματικών ενοτήτων, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, παρακολούθησαν συνολικά 3.987 άτομα. Αν προσθέσουμε και τα 340 που παρακολούθησαν την αρχική εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος του Λαϊκού Πανεπιστημίου φθάνουμε συνολικά στους 4.327. Ο μέσος όρος, λοιπόν, για κάθε εκδήλωση-διάλεξη είναι 360 άτομα (4.327:12=360).
Επιπλέον με τη μέθοδο της διαδικτυακής δράσης η Εύξεινος Λέσχη πραγματοποίησε άλλες δυο εμβόλιμες εκδηλώσεις (24/10 και 11/12), εκτός πλαισίου Λαϊκού Πανεπιστημίου που τις παρακολούθησαν συνολικά 928 άτομα, (α΄ 429 + β΄ 499 = 928).
Άρα, συνολικά τις 14 δράσεις/διαλέξεις παρακολούθησαν 5.255 άτομα. (4.327 + 928 =5.255). Ο μ.ο. λοιπόν για κάθε διάλεξη είναι 375 άτομα (5.255 : 14 = 375).
Στο σημείο αυτό να κάνω δυο διευκρινήσεις: α) οι αριθμοί αφορούν σε μοναδικούς επισκέπτες που σημαίνει ότι αν κάποιος έχει παρακολουθήσει από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή τη διάλεξη και μπει το επόμενο διάστημα να την παρακολουθήσει εκ νέου δεν προσμετράται στο σύστημα, διότι το σύστημα αναγνωρίζει την IP του υπολογιστή, δηλαδή την ηλεκτρονική διεύθυνση του υπολογιστή. Άρα λοιπόν ο μέσος όρος των 375 ατόμων ανά διάλεξη αφορά μοναδικές επισκέψεις. β) το δεύτερο σημείο το οποίο επιθυμώ να διευκρινίσω είναι ότι σε κάποιες διαλέξεις ο σύνδεσμος δεν κοινοποιήθηκε πέραν εκείνων που είχαν δηλώσει συμμετοχή στη συγκεκριμένη ενότητα, σε αντίθεση με άλλες διαλέξεις στη συνέχεια που ο σύνδεσμος κοινοποιήθηκε σε ευρύτερο κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι οι θεατές των πρώτων διαλέξεων προφανώς θα αυξηθούν όταν το επόμενο διάστημα κοινοποιήσουμε τους συνδέσμους όλων των διαλέξεων.
Μετά τα παραπάνω που καταδεικνύουν την πολύ μεγάλη απήχηση που είχε και αυτή η πρωτοβουλία της διοίκησης του Σωματείου μας, σπεύδω να ευχαριστήσω τους ομιλητές, τους συντονιστές των ενοτήτων, το τεχνικό προσωπικό, αλλά κυρίως όλους εσάς που μέσα από το ενδιαφέρον σας καταστήσατε τον θεσμό του Λαϊκού μας Πανεπιστημίου εξαιρετικά επιτυχημένο».
Πηγή: efxinospontos.gr