ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η ποντιακή μουσική στον 21ο αιώνα» στη Θεσσαλονίκη, από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών
Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η ποντιακή μουσική στον 21ο αιώνα» στη Θεσσαλονίκη, από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
15 Μαρ
0
Σχόλια

Επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η ποντιακή μουσική στον 21ο αιώνα» στη Θεσσαλονίκη, από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών

Όλο το φάσμα της ποντιακής μουσικής καλούνται να αναπτύξουν μέσα από πέντε συνεδρίες, οι ομιλητές στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η ποντιακή μουσική στον 21ο αιώνα», που διοργανώνει η Έδρα Ποντιακών Σπουδών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στις 10:00, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Η Ημερίδα θα ξεκινήσει με τον επίκουρο καθηγητή Ιστορίας ΑΠΘ και υπεύθυνο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα καλωσορίσει τον κόσμο στην εκδήλωση. Στην συνέχεια, θα κάνει μια εισαγωγή ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, δρ Νίκος Μιχαηλίδης και ακολούθως θα γίνει η εναρκτήρια διάλεξη από τον διδάκτωρ μουσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Παύλο Τσακαλίδη, με τίτλο «Ποντιακή μουσική παράδοση και σύγχρονες δημιουργίες».

Θα ακολουθήσουν 5 συνεδρίες χωρισμένες σε πρωινές και απογευματινές.

Η πρώτη συνεδρία το πρωί, με θεματολογία την ποντιακή μουσική, θα διαρκέσει από τις 11:00-12:15 και θα μιλήσει ο μουσικός Γιάννης Τσανασίδης με θέμα «Η μουσική και οι μουσικοί του Πόντου», ο μουσικολόγος Χρήστος Καλιοντζίδης με θέμα «Τροπική συμπεριφορά στην ποντιακή μουσική», η μουσικός Χριστίνα Κυριακίδου με θέμα «Ποντιακή λύρα και στερεότυπα» και ο δικηγόρος και μουσικός Νικηφόρος Φουλιράς με θέμα «Το κατά τόπους ύφος της ποντιακής μουσικής και η σημασία διατήρησής του».

Η δεύτερη συνεδρία το πρωί, με θεματολογία τον ποντιακό στίχο, θα διαρκέσει από τις 12:15-13:30 και θα μιλήσει η στιχουργός και τραπεζική υπάλληλος Ελένη Σιαμίδου με θέμα «Όταν το βίωμα γίνεται τραγούδι», η φιλόλογος, συγγραφέας και στιχουργός Αγγελική Παμπουκίδου με θέμα «Ποντιακή στιχουργική: Γλώσσα, λέξη, βίωμα», η φιλόλογος και εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου Αναστασία Μαχαιρίδου με θέμα «Το Ποντιακό δίστιχο: Η αισθητική και γλωσσική του “ποιότητα” υπό το πρίσμα του χρόνου» και ο ερμηνευτής-ερευνητής Χρήστος Ακριτίδης με θέμα «Ποντιακό τραγούδι: Ο ρόλος του στη διάσωση και διάδοση της Ποντιακής διαλέκτου».

Η τρίτη —απογευματινή— συνεδρία θα έχει θέμα την ερμηνεία των τραγουδιών και θα διαρκέσει από τις 16:00-17:15. Θα μιλήσει η μουσικός και πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Μελίνα Χατζηκαμάνου με θέμα «Το Ποντιακό τραγούδι: Πορεία, εξέλιξη και γυναικεία παρουσία», ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, πρωτοψάλτης και ερμηνευτής Χρήστος Χαλκιάς με θέμα «Η φωνητική τοποθέτηση μέσα από την βιωματική εμπειρία και μίμηση της ανατολικής μουσικής», ο καθηγητής μουσικής και ερμηνευτής Γιάννης Γκόσιος με θέμα «Διδασκαλία Ποντιακού Τραγουδιού: Σπουδή ή βίωμα;» και ο εθνικομουσικολόγος δρ Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης με θέμα «Το Ποντιακό φωνητικό ιδίωμα στη σύγχρονη Ελλάδα: Μια εισαγωγική προσέγγιση στο τραγούδι και στην ερμηνεία».

Η τέταρτη συνεδρία με θέμα την μουσική και την κοινωνία θα διαρκέσει από τις 17:15-18:15. O ερευνητής και συγγραφέας Βασίλης Καϊσίδης θα κάνει ομιλία με θέμα «Η Ποντιακή μουσική στο Μερτσάν Νότιας Ρωσίας», ο υποψήφιος διδάκτωρ Performance Studies of Istanbul Technical University Onur Senturk θα κάνει ομιλία με θέμα «Laziar ve Geleneksel Muzik / Laz People and Traditional Music / Λαζοί και Παραδοσιακή Μουσική» και ο διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του Princeton University Νίκος Μιχαηλίδης θα κάνει ομιλία με θέμα «Ποντιακή μουσική στη σημερινή Τραπεζούντα».

Η πέμπτη και τελευταία συνεδρία θα αφορά το αρχείο της ποντιακής μουσικής και θα διαρκέσει από τις 18:15-19:00. Σε αυτήν θα μιλήσουν η διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μυροφόρα Ευσταθιάδου με θέμα «Ποντιακό μουσικό αρχείο: Αξιοποίηση και προβληματισμοί» και ο δικηγόρος, ερευνητής και μουσικός Θανάσης Στυλίδης με θέμα «Δημιουργία ενιαίου ψηφιακού αρχείου Ποντιακής μουσικής: Ένα μεγάλο στοίχημα».

Στο τέλος κάθε συνεδρίας θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό ενώ στο τέλος της Ημερίδας θα βγουν συμπεράσματα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.