Όλο το φάσμα της ποντιακής μουσικής καλούνται να αναπτύξουν μέσα από πέντε συνεδρίες, οι ομιλητές στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η ποντιακή μουσική στον 21ο αιώνα», που διοργανώνει η Έδρα Ποντιακών Σπουδών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στις 10:00, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.
Η Ημερίδα θα ξεκινήσει με τον επίκουρο καθηγητή Ιστορίας ΑΠΘ και υπεύθυνο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα καλωσορίσει τον κόσμο στην εκδήλωση. Στην συνέχεια, θα κάνει μια εισαγωγή ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, δρ Νίκος Μιχαηλίδης και ακολούθως θα γίνει η εναρκτήρια διάλεξη από τον διδάκτωρ μουσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Παύλο Τσακαλίδη, με τίτλο «Ποντιακή μουσική παράδοση και σύγχρονες δημιουργίες».
Θα ακολουθήσουν 5 συνεδρίες χωρισμένες σε πρωινές και απογευματινές.
Η πρώτη συνεδρία το πρωί, με θεματολογία την ποντιακή μουσική, θα διαρκέσει από τις 11:00-12:15 και θα μιλήσει ο μουσικός Γιάννης Τσανασίδης με θέμα «Η μουσική και οι μουσικοί του Πόντου», ο μουσικολόγος Χρήστος Καλιοντζίδης με θέμα «Τροπική συμπεριφορά στην ποντιακή μουσική», η μουσικός Χριστίνα Κυριακίδου με θέμα «Ποντιακή λύρα και στερεότυπα» και ο δικηγόρος και μουσικός Νικηφόρος Φουλιράς με θέμα «Το κατά τόπους ύφος της ποντιακής μουσικής και η σημασία διατήρησής του».
Η δεύτερη συνεδρία το πρωί, με θεματολογία τον ποντιακό στίχο, θα διαρκέσει από τις 12:15-13:30 και θα μιλήσει η στιχουργός και τραπεζική υπάλληλος Ελένη Σιαμίδου με θέμα «Όταν το βίωμα γίνεται τραγούδι», η φιλόλογος, συγγραφέας και στιχουργός Αγγελική Παμπουκίδου με θέμα «Ποντιακή στιχουργική: Γλώσσα, λέξη, βίωμα», η φιλόλογος και εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου Αναστασία Μαχαιρίδου με θέμα «Το Ποντιακό δίστιχο: Η αισθητική και γλωσσική του “ποιότητα” υπό το πρίσμα του χρόνου» και ο ερμηνευτής-ερευνητής Χρήστος Ακριτίδης με θέμα «Ποντιακό τραγούδι: Ο ρόλος του στη διάσωση και διάδοση της Ποντιακής διαλέκτου».
Η τρίτη —απογευματινή— συνεδρία θα έχει θέμα την ερμηνεία των τραγουδιών και θα διαρκέσει από τις 16:00-17:15. Θα μιλήσει η μουσικός και πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Μελίνα Χατζηκαμάνου με θέμα «Το Ποντιακό τραγούδι: Πορεία, εξέλιξη και γυναικεία παρουσία», ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, πρωτοψάλτης και ερμηνευτής Χρήστος Χαλκιάς με θέμα «Η φωνητική τοποθέτηση μέσα από την βιωματική εμπειρία και μίμηση της ανατολικής μουσικής», ο καθηγητής μουσικής και ερμηνευτής Γιάννης Γκόσιος με θέμα «Διδασκαλία Ποντιακού Τραγουδιού: Σπουδή ή βίωμα;» και ο εθνικομουσικολόγος δρ Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης με θέμα «Το Ποντιακό φωνητικό ιδίωμα στη σύγχρονη Ελλάδα: Μια εισαγωγική προσέγγιση στο τραγούδι και στην ερμηνεία».
Η τέταρτη συνεδρία με θέμα την μουσική και την κοινωνία θα διαρκέσει από τις 17:15-18:15. O ερευνητής και συγγραφέας Βασίλης Καϊσίδης θα κάνει ομιλία με θέμα «Η Ποντιακή μουσική στο Μερτσάν Νότιας Ρωσίας», ο υποψήφιος διδάκτωρ Performance Studies of Istanbul Technical University Onur Senturk θα κάνει ομιλία με θέμα «Laziar ve Geleneksel Muzik / Laz People and Traditional Music / Λαζοί και Παραδοσιακή Μουσική» και ο διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του Princeton University Νίκος Μιχαηλίδης θα κάνει ομιλία με θέμα «Ποντιακή μουσική στη σημερινή Τραπεζούντα».
Η πέμπτη και τελευταία συνεδρία θα αφορά το αρχείο της ποντιακής μουσικής και θα διαρκέσει από τις 18:15-19:00. Σε αυτήν θα μιλήσουν η διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μυροφόρα Ευσταθιάδου με θέμα «Ποντιακό μουσικό αρχείο: Αξιοποίηση και προβληματισμοί» και ο δικηγόρος, ερευνητής και μουσικός Θανάσης Στυλίδης με θέμα «Δημιουργία ενιαίου ψηφιακού αρχείου Ποντιακής μουσικής: Ένα μεγάλο στοίχημα».
Στο τέλος κάθε συνεδρίας θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό ενώ στο τέλος της Ημερίδας θα βγουν συμπεράσματα.