ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το «Θέατρο Πόντου» Καλλιθέας έκανε όλη την Αντίπαρο να χορεύει ποντιακά (φωτό, βίντεο)
Το «Θέατρο Πόντου» Καλλιθέας έκανε όλη την Αντίπαρο να χορεύει ποντιακά (φωτό, βίντεο)
(Φωτ.: Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αντιπάρου)
01 Αυγ
0
Σχόλια

Το «Θέατρο Πόντου» Καλλιθέας έκανε όλη την Αντίπαρο να χορεύει ποντιακά (φωτό, βίντεο)

Από την μια άκρη ως την άλλη του νησιού της Αντιπάρου το άρωμα του Πόντου ήταν εκκωφαντικό χάρη στον Πολιτιστικό Φορέα Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου».

Ο λόγος είναι ότι συμμετείχαν στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Χοροαρμενίσματα» του νησιού και όλα τα μέλη της αποστολής (χορευτές, μουσικοί και συνοδοί) δεν σταμάτησαν να τραγουδούν, να παίζουν και να χορεύουν. Ήταν σαν να υπήρχε ένα συνεχόμενο τριήμερο ποντιακό γλέντι στο νησί.

Από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου άφησαν το στίγμα τους στο νησί αποσπώντας τις θερμότερες κριτικές διοργανωτών και κόσμου.

Οι ήχοι της ποντιακής λύρας, του αγγείου και του νταουλιού αντηχούσαν στα σοκάκια του νησιού με τον κόσμο να απαθανατίζει τα αυτοσχέδια γλέντια που έστηναν τα μέλη του Σωματείου με τα κινητά και τις φωτογραφικές μηχανές.

Τα…… «προεόρτια» της συμμετοχής του «Θέατρου Πόντου» ξεκίνησαν από την αναχώρηση από τον Πειραιά καθώς λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε το πλοίο της γραμμής για την Αντίπαρο, ο Θοδωρής Παπαδόπουλος με τη λύρα του, ο Αλέξανδρος Μιμίδης με τη φλογέρα του και ο Φίλιππος Πουρπουτίδης με το νταούλι του (σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς) έστησαν ένα μικρό μουχαπέτ με τα μέλη της αποστολής. Ο κόσμος που ήταν τριγύρω (ανάμεσα και Σωματεία που συμμετείχαν στο φεστιβάλ) δεν άργησαν να ζητούν οι ήχοι να γίνουν πιο έντονοι ώστε να ακούγονται παντού στο κατάστρωμα.

Εκεί ανέλαβε δράση ο Αλέξανδρος Μιμίδης με το αγγείο του όπου με το πρώτο άκουσμα, σηκώθηκαν όλα τα μέλη του χορευτικού και ξεκίνησαν να χορεύουν στους ρυθμούς του ενώ ταυτόχρονα τραγουδούσαν. Μετά έγινε το έλα να δεις. Έλληνες και τουρίστες γέμισαν το κατάστρωμα αποθανατίζοντας αυτές τις στιγμές. Ακόμα και ΤΙΚ ΤΟΚ από γνωστή influencer αναρτήθηκε δείχνοντας το κλίμα που επικρατούσε.

@maritaparas

Χαλάλι ο ύπνος !Πολυ ωραια τα παιδιά !!!😀😀

♬ πρωτότυπος ήχος – Marita Paras

Όταν η αποστολή έφτασε στο λιμάνι της Αντιπάρου, η υποδοχή των διοργανωτών ήταν εγκάρδια και έδινε ήδη συγχαρητήρια για το ξεσήκωμα στο πλοίο (είχαν ενημερωθεί από τα social media μέσω των αναρτήσεων που είχαν γίνει).

Όλα τα μέλη της αποστολής δεν έχασαν την ευκαιρία, αφού τακτοποιήθηκαν στα δωμάτιά τους, έκαναν περίπατο στα σοκάκια της Αντιπάρου και αφού έφαγαν, συνέχισαν την περιήγησή τους υπό τους ήχους του τουλούμ και του νταουλιού. Ανά 2 γειτονιές σταματούσαν και έστηναν ένα τοπικό γλέντι με τους κατοίκους χορεύοντας και τραγουδώντας:

https://www.instagram.com/tv/CeuMgFwIUjM/?utm_source=ig_web_copy_link

Αυτή η «μικρή δόση» από το τι θα παρουσιάσει το χορευτικό τμήμα του «Θεάτρου Πόντου» στο Φεστιβάλ κατέληξε με Σέρρα στη μέση του δρόμου μπροστά από το λιμάνι.

@petros_panagiotopoulos

Γιατί τα ποντιακά είναι τρόπος ζωής…❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥🔥🔥🔥 #theatro_pontou #antiparos #fyp #dance #greektiktok #mpesfypgamw

♬ πρωτότυπος ήχος – Petros Panagiotopoul

Την δεύτερη ημέρα, η αποστολή είχε ξενάγηση στο νησί όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν και το σπήλαιο της Αντιπάρου το οποίο είναι ένα από τα ομορφότερα και τα πιο σημαντικά του κόσμου. Και αυτό γιατί, εκτός από μαγευτικό φυσικό αξιοθέατο, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου και προκαλεί μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, λόγω των ευρημάτων της λίθινης εποχής που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του. Οι χαραγμένες επιγραφές, επίσης, που το «στολίζουν» είναι ανεξάντλητη πηγή ιστοριών, θρύλων και πληροφοριών για τους διάσημους – και μη – επισκέπτες του, σαν ένα βιβλίο εντυπώσεων, του οποίου η πρώτη σελίδα γράφτηκε εκατοντάδες χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού.

Αφού έβγαλαν τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, επισκέφθηκαν άλλα αξιοσημείωτα αξιοθέατα και επέστρεψαν στην πόλη για να ετοιμαστούν για…… την δεύτερη ημέρα γλεντιού και την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ.

Το χορευτικό την ημέρα της παράστασής του παρουσίασε τους χορούς Σαρίκουζ’ Λακευτόν, Ούτσαϊ, Σαμσόν, Τίκ’ Πάλτσανας, Τίκ’ από πάν’ και κά’ Ακ Νταγ Ματέν, τίκ’ Τόνιας, τίκ’ τρομαχτόν, Μόντζονος, Τρία τι Κότσαρι, Τας’, Τούρι, Εκατίβα ‘σα Μπαξέδες, Ατσααπάτ, σέρρα, τον χορό των μαχαιριών και ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του με λαφράγκα και κότσαρι.

Στη λύρα το συνόδευσε ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, στο αγγείο, στη φλογέρα, στο γαβάλ και στο ζουρνά  ο Αλέξανδρος Μιμίδης και στο νταούλι ο Φίλιππος Πουρπουτίδης. Χοροδιδάσκαλος του χορευτικού και στον οποίον έδωσαν αναμνηστική πλακέτα οι διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι ο Γιώργος Κωνστάντης.

Στο Φεστιβάλ μεταξύ άλλων συμμετείχαν: Το χορευτικό του Δήμου Αντιπάρου, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Λυρίτες», Χορευτικός Όμιλος Μεγάρων, Χορευτικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας Βόλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης», Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αρτάκης «Παντάνασσα», Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης, Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο Λεχαίου, Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέθεξις», Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα – Ραφήνας Πικερμίου «Η Αγία Ειρήνη», Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας, Χορευτικός Μουσικός Σύλλογος «Αντάμωμα» και Πολιτιστικός – Επιμορφωτικός – Ψυχαγωγικός – Αθλητικός Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΤΑ Ν. Αττικής,  όπου στο τέλος χόρεψαν όλα μαζί με τον κόσμο στο γλέντι που στήθηκε.

Κείμενο, φωτογρφίες, βίντεο: Πέτρος Παναγιωτόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.