Σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή με τίτλο «Σκιές 1922-2022, 100 χρόνια Μικρά Ασία», έλαβε μέρος ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, την οποία διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Νέου Κορδελιού.
Πάνω από 400 άτομα παραβρεθήκαν στην εκδήλωση, τα οποία όχι μόνο χειροκρότησαν με θέρμη τους συμμετέχοντες, αλλά διαπεράστηκαν και από κύμα συγκίνησης.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου
«Ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Νέου Κορδελιού τίμησε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
«ΣΚΙΕΣ 1922 – 2022»
Περισσότεροι από 400 Νεοκορδελιώτες, Σμυρνιοί, Μικρασιάτες, Πόντιοι, Καππαδόκες και Θρακιώτες, 3ης και 4ης γενιάς, πλημμύρισαν στην κυριολεξία όχι μόνον τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος αλλά και τις παρακείμενες οδούς για να παρακολουθήσουν, την 60μελή Μουσικοθεατρική παράσταση «ΣΚΙΕΣ – 1922-2022- 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» η οποία συγκίνησε το κοινό, ζωντάνεψε ΜΝΗΜΕΣ και ξύπνησε θύμησες αγαπημένων προσώπων, πατρίδων, τραγουδιών, αναμνήσεων, αφηγήσεων διωγμών, ξεριζωμών , καταστροφών και τραγωδιών!
«Σκιές, φερμένες από εποχές αλλοτινές. Σκιές πληγωμένες, λαβωμένες από το αγκάθι της προσφυγιάς, μα ταυτόχρονα φωτεινές, δυναμικές, προκομμένες. Σκιές που κόπηκαν απ’ τη ρίζα, την πατρίδα και βγήκαν στο σεργιάνι αναζητώντας νέα χώματα, νέα γη. Σκιές περήφανες, αγέρωχες που παρά τον πόνο και την οδύνη και τη φρίκη που βίωσαν κατάφεραν να πετάξουν από πάνω τους τα φθαρμένα ρούχα και τις στάχτες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς και φύτρωσαν πάλι σε νέα χώματα, νέα πατρίδα. Οι σκιές απόψε ζωντανεύουν, μιλούν και διηγούνται. Θυμούνται όμορφες στιγμές από τα μέρη εκείνα που τις γέννησαν και τις ανέθρεψαν, θυμούνται όμως κι όλα εκείνα τα άσχημα που τις σημάδεψαν κι άλλαξαν τη ζωή τους παντοτινά. Απόψε … σας καλούμε να κλείσετε τα μάτια και να μεταφερθούμε όλοι μαζί πίσω, στα μέρη εκείνα που κάποτε καρποφορούσε ο ελληνισμός, στα μέρη εκείνα που ακόμη και σήμερα μυρίζουν Ελλάδα. Στα μέρη εκείνα που χάθηκαν, έτσι απλά, μέσα σε μια στιγμή. Οι σκιές ζωντανεύουν κι ανυπομονούν να σας μιλήσουν, είναι πρόσωπα υπαρκτά κι όλα όσα θα σας διηγηθούν είναι ιστορίες αληθινές. Είναι η δική τους αλήθεια κι ένα γιατί. Ένα γιατί που τις στοιχειώνει μέχρι και σήμερα και δεν τις αφήνει να αναπαυθούν. Ένα αναπάντητο γιατί που τις κρατά ακόμη φυλακισμένες στο σκοτάδι και δεν τις αφήνει να περάσουν στο φως» .
Οι συντελεστές, της άριστα οργανωμένης, σκηνοθετημένης και επιμελημένης από κάθε άποψη πολυμελούς μουσικοθεατρικής παράστασης, με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο της ενοριακής εστίας Μάκη Κουταμάνη, καθήλωσαν το κοινό το οποίο επί 3 ώρες, δεν σταμάτησε να χειροκροτεί διακόπτοντας ακόμη και τις συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές απαγγελίες των εξαιρετικών ηθοποιών Ελένης Εμμανουηλίδου και Αναστασίας Μαχαιρίδου.
Κορυφαία στιγμή της παράστασης, ήταν όταν συναντήθηκαν οι δρόμοι των Μικρασιατών και των Ποντίων προσφύγων με τους μποχτζάδεςστην πλάτη, με τα μωρά στην αγκαλιά και με τις εικόνες στα χέρια,στο διάζωμα του Ναού και υπό τους ήχους του πιο αντιπροσωπευτικού Ποντιακού τραγουδιού για τον ξεριζωμό και την Γενοκτονία των Ποντίων «ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ Μ’ ΕΧΑΣΑ», ο κόσμος σηκώθηκε και χειροκροτούσε όρθιος– κλαίγοντας- ( με πρώτη την Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων κ. Θεοδώρα Σεμερτζίδου που δεν έκρυψε και δεν σκούπισε τα δάκρυα της ) ακόμη και από τα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών…
Στην αυλαία της επετειακής παράστασης ο Αρχιμανδρίτης του ιερού ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Διαλογής, πατήρ Πολύκαρπος Κοτσασαρλόγλου, ερμήνευσε με σπαραξικάρδιο τόνο φωνής, το διαχρονικό, αγαπημένο και εμβληματικό πλέον τραγούδι « Τι σε μέλλει εσένανε» και η εκδήλωση έκλεισε με τον πύρινο λόγο του ο Μικρασιάτης Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλως κ. Βαρνάβας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι «ΣΚΙΕΣ» που σήμερα έγιναν οικογενειακές ΜΝΗΜΕΣ για τον καθένα από μας, δείχνουν ότι ΆΝΤΕΞΑΝ επί έναν αιώνα και στο χρόνο και στη λήθη. Από μας εξαρτάται να μην σβήσουν ποτέ, γιατί εμείς δεν μεγαλώσαμε με «παραμύθια αλλά με την αλήθεια» που πάντα είναι μόνο μία και πονάει…γιατί δεν ξεχνάει….»
Τον Υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη , την βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, τον Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, Χρήστο Μήτα και Βένη, τους Αντιδημάρχους, Νέστορα Λαφαζανίδη , Όλγα Νέδου Αθανασιάδου, Γιώργο Σταυρίδη, τον πρόεδρο της κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού Πέτρο Μεσθανέα, το μέλος της Κοινότητας Ελευθερίου Κορδελιού, Χαρατζίδου, τους Δημοτικούς Συμβούλους Ελευθέριο Αλεξανδρίδη, Βασίλη Ανδρεάδη, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης, Κομνηνό, αλλά και όλο τον κόσμο υποδέχθηκαν ο Σμυρνιός Προϊστάμενος του Ιερού πατήρ Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος ούτε στιγμή δεν έκρυψε την έκδηλη συγκίνηση του και για την ένθερμη συμμετοχή αλλά και την αθρόα προσέλευση των Κορδελιωτών στην εκδήλωση, μαζί με τον συμπρεσβύτερο του Σμυρνιό πατήρ Μάρκο Γκορέ.
«Ύστερα απ’ όλα όσα πέρασαν, όλη αυτή τη φρίκη και την κτηνωδία, χάνοντας τα πάντα μέσα σε μια στιγμή, σπίτια, περιουσίες, οικογένειες, πατρίδα, κατάφεραν να ξανά σταθούν στα πόδια τους κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Δημιούργησαν νέα ρίζα, νέα πατρίδα. Πέταξαν από πάνω τους τη στάχτη του ξεριζωμού και της προσφυγιάς δίνοντας όμως έναν όρκο, να μην ξεχάσουν. Όταν υπάρχει αγάπη και πίστη, όλα μπορούν να αλλάξουν, όλα μπορούν να συμβούν, ακόμη κι αν έχεις χάσει τα πάντα. Έτσι είναι, μόνο η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός κι η καλοσύνη για το συνάνθρωπο μπορούν να τα αλλάξουν όλα. Θα ‘ρθει η στιγμή που θα χαράξει και πάλι η ανατολή και μια άλλη μέρα πια θα ξημερώσει…».
Ολόψυχα συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες και στον καθένα ξεχωριστά
-Στην ενοριακή εστία του ιερού ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος
-Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοχού
-Στον Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού « Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ»
-Στον Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού
-Στο Μουσικό Σχήμα στο οποίο συμμετείχαν οι:
Αστέριος Τράκας- Βιολί
ΣακηςΞενούδης -Κανονακι& Τραγούδι
Ελισάβετ Τράκα – Λαούτο
Στάθης Παρασκευόπουλος-Κρουστά
Κωνσταντίνα Πετρινιώτη -Τραγούδι
Κώστας Σωπιάδης- Ποντιακή Λύρα
Γιάννης Λαζαρίδης -Νταούλι
και στον επικεφαλής – εμπνευστή – σεναριογράφο- σκηνοθέτη…και ψυχή -της όλης προσπάθειας Χοροδιδάσκαλο της ενοριακής εστίας του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Μάκη Κουταμάνη!»