Στη Βοστώνη έγινε το εσπέρας την Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου 2023 στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, εκδήλωση για τη Γενοκτονία στην Ανατολία και πιο συγκεκριμένα για την Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς και τους Νεότουρκους, με ομιλήτρια τη Thea Halo.
Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός πως παρά τη χαμηλή θερμοκρασία την οποία οι μετεωρολόγοι είχαν χαρακτηρίσει ως «αρκτική» και η οποία ήταν ασυνήθιστη για την πόλη της Βοστώνης αφού έφτασε μέχρι και τους 14 βαθμούς υπό το μηδέν, ο χώρος εκδηλώσεων στο Μαλιώτειο Κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η ομιλία της Thea Halo ήταν κατάμεστος.
Την ομιλήτρια παρουσίασε η διακεκριμένη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Harvard της Βοστώνης και βραβευθείσα συγγραφέας Δρ. Ευριδίκη Γεωργαντέλλη, ειδική σε θέματα πολιτισμού της Μεσογείου και της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, η οποία παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα της Γενοκτονίας, μεταφέροντας και βιώματα της οικογένειας της που έπεσε επίσης θύμα του ξεριζωμού.
Στην ομιλία της Thea Halo έγινε αναφορά στα ψηφίσματα αναγνώρισης της Γενοκτονίας τόσο σε πολιτικό όσο και ακαδημαϊκό επίπεδο στην Αμερική. Η ομιλήτρια επεσήμανε ιδιαίτερα τις ύποπτες προσπάθειες ιστορικού αναθεωρητισμού και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας, πίσω από τις οποίες υπάρχουν κρυφές ατζέντες και πολιτικές επιδιώξεις. Για το τελευταίο ζήτημα αλλά και για την ανάγκη διατήρησης της μνήμης έγινε διεξοδική συζήτηση ανάμεσα στη Thea Halo και την καθηγήτρια Ευρυδίκη Γεωργαντέλλη, η οποία ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική και χρήσιμη.
Τονίζεται πως δεν ήταν μόνο η αναγνωρισιμότητα της ομιλήτριας, συγγραφέως του βιβλίου, «Ούτε το Όνομα μου» ακτιβίστριας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολίας και βραβευμένης από την ΑΧΕΠΑ που προκάλεσε την αθρόα προσέλευση του κοινού, αλλά ήταν και το ίδιο το θέμα της ομιλίας της που ξύπνησε μνήμες και άγγιξε ευαίσθητες χορδές του ψυχισμού των παρευρισκόμενων. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, που ακολούθησαν της ομιλίας, κατά την οποία οι ερωτώντες συστήθηκαν ως απόγονοι Ελλήνων της Καππαδοκίας, του Πόντου και της Μικράς Ασίας και μοιράστηκαν οικογενειακές ιστορίες πόνου και προσφυγιάς.
Μετά το τέλος της ομιλίας, η οποία κινήθηκε σε υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, με εκλαϊκευμένο ωστόσο τρόπο, η Thea Halo υπέγραψε το βραβευμένο βιβλίο της, για εκείνους που ήθελαν να το προμηθευτούν και συναναστράφηκε με το κοινό κατά τη δεξίωση που ακολούθησε στους χώρους του Μαλιωτείου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη Συμεών Τέγος, ο αναπληρωτής κοσμήτορας του Ελληνικού Κολλεγίου Τιμόθεος Πατίσας, καθηγητές της Σχολής, ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια της Βοστώνης, φοιτητές και πλήθος κόσμου.
Πηγή : ekirikas.com