Σε έναν χώρο 2.782 τετραγωνικών μέτρων, στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ, απλώνεται η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την πολυθεματική έκθεση «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Εκατοντάδες πολίτες παρευρέθηκαν σε αυτή.
Μια έκθεση η οποία αφήνει τη δική της σφραγίδα, ένα μόλις χρόνο πριν από την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Τσακιρίδου, η οποία αφού καλωσόρισε τον κόσμο, τόνισε ότι σκοπός της Έκθεσης —που έχει παρουσιαστεί σε Θεσσαλονίκη, Βέροια, Καβάλα, Βόλο, Δράμα, Πτολεμαΐδα, Αθήνα, Μενίδι, Αργυρούπολη Αττικής, Κοζάνη, Κατερίνη, Σέρρες, Γρεβενά, Μόσχα, Κρασνοντάρ, Ανάπα, Γκελεντζίκ, Σταυρούπολη Ρωσίας, Γιεσεντούκι, Βλαντικαφκάς, Νοβοροσίσκ, Μαριούπολη, Οδησσό, Κίεβο, Αρμενία, Αμερική και Καναδά— είναι να θυμίσει, προβάλει, ενημερώσει, αφυπνίσει τον κόσμο για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από σπάνια ντοκουμέντα που τα τεκμηριώνουν.
Στη συνέχεια έγινε μια μουσική περιήγηση «Από τον Πόντο στην Ανατολή», με τους: Πέλα Νικολαΐδη και Βασίλη Φωτιάδη στο τραγούδι, Δημήτρη Ξενιτόπουλο και Χρήστο Καλιοντζίδη στη λύρα και Νίκο Σιδηρόπουλο στο λαούτο.
Ακολούθως έγινε η παρουσίαση του λευκώματος Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα εικαστικά έργα του Gjergj Kola μέσα από εισηγήσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνη Τουρλιδάκη, δημάρχου Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη, προέδρου ΔΕΘ HELEXPO Τάσου Τζήκα, Ολυμπιονίκη και αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, ενώ χαιρετισμό του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και συντονιστή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού της περιφέρειας Μαύρης Θάλασσας και Κεντρικής Ασίας Ιβάν Σαββίδη και την εισήγηση της καθηγήτριας Σύγχρονης Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ουρμπίνο, Σίλβια Κουπίνι, οι οποίοι δεν παρέστησαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, διάβασε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης. Χαιρετισμό απέστειλε και η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.
Για την επαφή του με τον ποντιακό ελληνισμό και πως εμπνεύστηκε να φτιάξει εικαστικά έργα με κυρίως θέμα τη Γενοκτονία, μίλησε ο Αλβανός εικαστικός Gjorgj Kola ενώ την αναγκαιότητα της Έκθεσης τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Η πολυθεματική έκθεση, την οποία συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ HELEXPO, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, το Κέντρο Ποντιακών Μελετών και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς, θα έχει διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαΐου.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ. Δείτε τον καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη που μιλάει στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr για την πολυθεματική του Έκθεση εδώ .
Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.