Μπορεί ο εαρινός χορός του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης να ήταν το Σάββατο 28 Απριλίου, όμως τα μέλη του ξεκίνησαν αυτή τη μεγάλη γιορτή μια βδομάδα νωρίτερα! Από τα μέσα της και μετά, η παρουσία τους ήταν εμφανής σε κάθε σημείο της Θεσσαλονίκης και των πανεπιστημίων της πόλης.
Βγήκαν μετά μουσικής την Τετάρτη από τα γραφεία του Συλλόγου όχι μόνο να αφισοκολλήσουν την πόλη αλλά και να προσκαλέσουν την Πέμπτη —με τον τρόπο που μόνον αυτοί ξέρουν— τον κόσμο στην εκδήλωσή τους. Έτσι, από γης —αφού πέρασαν από Καμάρα, Λευκό Πύργο, πλατεία Αριστοτέλους και άλλα σημεία— αλλά και από θαλάσσης —μπήκαν ακόμη και σε πλωτό(!)— ο κόσμος πήρε μία πρόγευση για το γεγονός του Σαββάτου.
Το μεγάλο μουχαπέτ’ της Παρασκευής
Αφού τα μέλη του Συλλόγου πέρασαν πρώτα από τα εγκαίνια της πολυθεματικής έκθεσης του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», που έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ, έδωσαν το μεγάλο τους ραντεβού στην αίθουσα του Σωματείου. Εκεί, λίγο μετά από τις δέκα το βράδυ, οι φοιτητές και οι φίλοι τους διευθετούσαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τον εαρινό χορό. Κάποιοι έφτιαχναν τα ταμπελάκια για τα τραπέζια και άλλοι τις προσκλήσεις και την λαχειοφόρο αγορά.
Όλα πήγαιναν ρολόι μέχρι που βγήκε το ιερό μουσικό όργανο των Ποντίων, η κεμεντζέ, που πήρε ζωή στα χέρια του Γιάννη Τσανασίδη. Σιγά σιγά όλοι κατευθύνονταν στο υπόγειο του Συλλόγου εκεί που, ως είθισται όλα τα χρόνια οι φοιτητές να κάνουν το μεγάλο τους μουχαπέτ’.
Τα ποντιακά δίστιχα έδιναν κι έπαιρναν από τους παρευρισκόμενους. Μια μικρή «ανάσα» πριν από το μεγάλο γεγονός της επόμενης μέρας, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Εαρινός χορός: Ποντιακοί χοροί, βράβευση Κων/νου Φωτιάδη και ποντιακό γλέντι
Την επόμενη μέρα το βράδυ στην κάτω Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Συλλόγου έδωσαν δυναμικό παρών στην εκδήλωση.
Εκεί τους καλωσόρισε η γενική γραμματέας του Συλλόγου Συμέλα Θεοδοσιάδου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων το πλούσιο έργο του Σωματείου. Προσκάλεσε για έναν σύντομο χαιρετισμό τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Βασίλη Μωυσίδη και τον γενικό γραμματέα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παύλο Γαλεγαλίδη.
Έδωσε τη σκυτάλη στους: Γιώργο Στεφανίδη (τραγούδι), Παναγιώτης Ασλανίδης (λύρα) και Χρήστο Ασλανίδη (νταούλι), οι οποίοι άνοιξαν την αυλαία του καλλιτεχνικού προγράμματος
Στη συνέχεια το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, υπό τη διδασκαλία της Ευγενίας Σακονίδου. Έκανε την είσοδό του στην πίστα με ομάλ’, συνέχισε με τίζ, ούτσαϊ, σαμψόν, τίκ’ αργόν, διπλόν και τρομαχτόν, σέρρα, γιουβαρλαντούμ, Καβαζίτας, φόνα, κοτσαγκέλ’ και αποχώρησε από αυτήν με ομάλ’ Κερασούντας, χορό στον οποίο παρέσυρε και τον κόσμο να χορέψει μαζί του. Το χορευτικό συνόδευσε στη λύρα ο Γιώργος Χριστοφορίδης, στο νταούλι ο Χρήστος Ασλανίδης, στο αγγείο ο Γιώργος Βέργος και στο τραγούδι οι Γιώργος Στεφανίδης και Στέργιος Ζιμπιλιάδης.
Κατά τη διάρκεια του εαρινού χορού βραβεύτηκε για το ακαδημαϊκό του έργο και την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, Γιώργο Χατζηκυριακίδη.
Το γλέντι συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς με τους: Γιώργο Σοφιανίδη στη λύρα και το τραγούδι, Γιώργο Στεφανίδη και Στέργιο Ζημπιλιάδη στο τραγούδι, Παναγιώτη Ασλανίδη και Παναγιώτη Κογκαλίδη στη λύρα, Γιώργο Βέργο στο αγγείο, Χρήστο Ασφαλτίδη στο κλαρίνο, Κωνσταντίνο Καρακασίδη στο γαβάλ’, Ιωάννη Πολυχρονίδη και Χρήστο Ασλανίδη στο νταούλι, μέχρι τις έξι περίπου το πρωί, οπότε και συνεχίστηκε στα γραφεία του Συλλόγου —απ’όπου και ξεκίνησε μέρες πιο πριν— με μουχαπέτ’ μέχρι τις δέκα το πρωί της Κυριακής.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Θεόφιλος Αφουξενίδης, εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και πλήθος κόσμου.
Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr.
Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.