Αναδείχθηκε μετά από περίπου πεντέμισι αιώνες η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια του αυτοκρατορικού ναού της Παναγίας Χρυσοκεφάλου, στη συνοικία Ορτάχισαρ της Τραπεζούντας, με τις εργασίες ανακαίνισης που γίνονται μέσα και έξω από το ναό να βρίσκονται στην τελική ευθεία.
Ο χώρος λειτουργεί από την άλωση της Τραπεζούντας το 1461 ως τζαμί (Fatih Büyük Camii).
Οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν στις 6 Ιουλίου 2015 και ενώ το έργο ήταν να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2016, οι εκπλήξεις του ναού παρέτειναν την παράδοσή του, καθώς ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους ένα μωσαϊκό σε άριστη κατάσταση, που χρονολογείται από το 360.
Ο ναός της Παναγίας της Χρυσοκεφάλου, που είναι του 10ου αιώνα, χτίστηκε την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Οι αυτοκράτορες Κομνηνοί τον ανακαίνισαν και αποτέλεσε μητροπολιτικό ναό της Τραπεζούντας. Σε αυτόν από το 1204 μέχρι το 1461, γίνονταν οι στέψεις και οι ταφές τους. Μετά την άλωση της Τραπεζούντας, ο Μωάμεθ ο Πορθητής χρησιμοποίησε το ναό για να κάνει την πρώτη του προσευχή, γι’ αυτό και ονομάστηκε μεγάλο τέμενος του Φατίχ (Fatih Büyük Camii). Από τότε λειτουργεί ως τζαμί.
Φωτογραφίες: Mehmet Küçük από το kalimeratrabzon.wixsite.com.