Το χρέος προς του προγόνους της έκανε, ανήμερα της 19ης Μαΐου το πρωί η Ένωση Ποντίων-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο μνημείο «Πυρρίχιο Πέταγμα» στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά.
Η πρώτη αξιοποίηση του μνημείου από ποντιακό σύλλογο ύστερα από τα εγκαίνιά του (Μάιος 2017).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση την οποία έκανε ο μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ υπέρ αιωνίας μνήμης των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Πειραιά Ιωάννη Μώραλη, που μίλησε για την σπουδαιότητα του μνημείου Γενοκτονίας στην πόλη, και της προέδρου της Ένωσης, Αναστασίας Ποιμενίδη, η οποία αφού αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να κρατήσουν Θερμοπύλες. «Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι ως έθνος, αλλά και η ανθρωπότητα ολόκληρη απέναντι στους γενοκτόνους, και να φωνάξουμε “όχι άλλη γενοκτονία”», είπε, σε αυτόν τον αγώνα κατά της βαρβαρότητας, όπως τον χαρακτήρισε.
Στη συνέχεια οι γυναίκες της Ένωσης παρουσίασαν τον χορό διπάτ’ με συνοδεία το λυράρη Γιάννη Φωτιάδη και τον ταουλτζή Μπάμπη Καϊταλίδη.
Τη σκυτάλη πήρε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, πολιτικός επιστήμονας Σταύρος Καλεντερίδης, ο οποίος τόνισε την λάθος πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία εδώ και εκατό περίπου χρόνια. Ανέφερε επίσης, ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί την πολιτική αυτή προς όφελος των δύο χωρών. Επιβεβαίωσε ότι η γενοκτονία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τρία παραδείγματα: α) όλοι οι εγκληματίες πολέμου στην Τουρκία ηρωποιούνται, β) οι εκκλησίες και οι μονές γίνονται τζαμιά ή καταστρέφονται και γ) απαγορεύεται μέσα στην χώρα να μιλήσει κάποιος για τη γενοκτονία και δη να μιλήσει για δικαίωση των θυμάτων. Μεταξύ άλλων πρότεινε τρόπους προώθησης της Γενοκτονίας τόσο σε πολιτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό.
Η Ένωση προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον ομιλητή μετά από το τέλος της εισήγησής του.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τους επίσημους καλεσμένους και ύστερα παρουσιάστηκε ο χορός σέρρα από τους πυρριχιστές της Ένωσης. Η εκδήλωση έκλεισε με την Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά να παιανίζει και άγημα του Πολεμικού Ναυτικού να ψάλει τον Εθνικό Ύμνο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η γενική γραμματέας της Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Β Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, εκπρόσωποι ποντιακών και κρητικών σωματείων, μέλη και φίλου της Ένωσης.
Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.