Μπορεί ο καιρός να μην ήταν σύμμαχος στην αρχή, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε ικανό να χαλάσει το κέφι και τη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του Καλλιτεχνικού Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα».
Το πολιτιστικό διήμερο του Συλλόγου, το οποίο πλέον θεωρείται θεσμός, πραγματοποιείται κάθε χρόνο 05 και 06 Μαΐου, προς τιμή του Αγίου Γεωργίου (06 Μαΐου εορτάζεται με το πατριό ημερολόγιο η μνήμη του Αγίου). Ωστόσο φέτος, λόγω κακοκαιρίας, η πρώτη ημέρα (Παρασκευή 05 Μαΐου 2023) αναβλήθηκε, με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα να μετατίθεται για την Κυριακή 07 Μαΐου.
Την Παρασκευή 05 Μαΐου διεξήχθη μόνο η λειτουργία και η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε να βρέχει, με τον κόσμο να ανανεώνει το ραντεβού του για το Σαββατοκύριακο.
Το Σάββατο 06 Μαΐου ο καιρός ήταν με μέρος των διοργανωτών, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και επίσημα το πολιτιστικό διήμερο.
Ο κόσμος έδωσε πολύ δυναμικό παρών, με τον προαύλιο χώρο του Συλλόγου να γεμίζει ασφυκτικά από τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η γενική γραμματέας της «Τραπεζούντας», Κυριακή Ξανθοπούλου, η οποία αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κόσμο για τη δυναμική του παρουσία, έδωσε τη σκυτάλη στα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου. Την αρχή έκαναν τα χάταλα της «Τραπεζούντας», τα οποία χόρεψαν Ομάλ της περιοχής του Καρς, Τρυγόνα, Τικ από παν κεκα και κότσαρι.
Στη συνέχεια, σειρά είχε το μεγάλο χορευτικο τμήμα, το οποίο παρουσίασε τους χορούς, ενότητα Τικ, Σαρίκουζ Πάφρας – Λαγγεφτόν, λετσίνα, κελ κιτ, τάμσαρα, σερανίτσα, σέρρα και τεκ καϊτε.
Στη λύρα και το τραγούδι συνόδευσε τα χορευτικά τμήματα ο Γιώργος Κουλαξουζίδης, στο νταούλι ο Φίλιππος Παρχαρίδης και στο αγγείο ο Παντελής Νικολαΐδης.
Μετά την παρουσίαση των χορευτών του Συλλόγου, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, αναφέρθηκε στους στόχους του Συλλόγου και στο πόσο σημαντικό είναι η μεταλλαμπάδευση της παράδοσης μας στις επόμενες γενιές. Στη συνέχεια, βράβευσε τη χοροδιδασκάλα του Συλλόγου, Σοφία Δαμιανίδου-Σαββουλίδου για την πολυετή προσφορά της στο Σύλλογο.
Μετά σειρά είχε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα άνοιξε ο Μίλτος Κυριλλίδης (λύρα- τραγούδι) και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Μπάμπη Ιορδανίδη στο τραγούδι, Γιώργο Μωϋσιαδη στη λύρα, Γιώργο Αβραμίδη στα τύμπανα, Δημήτρη Μιχαηλίδη στα πλήκτρα και Κυριάκο Παρχαρίδη στο νταούλι.
Το κέφι ήταν αμείωτο και ο κόσμος δεν σταμάτησε να χορεύει και να τραγουδά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την Κυριακή το σκηνικό ήταν ίδιο. Ο κόσμος για άλλη μια φορά δίνει δυναμικό παρών, με το γλέντι να ξεκινά με τον Μίλτο Κυριλλίδη και να συνεχίζεται τους
Γαβρίλο Σιδηροπούλο στο τραγούδι και τον Χάρη Αθανασιάδη στη λύρα, ενώ στα πλήκτρα ήταν ο Στέλιος Χατζησαββίδης και στα τύμπανα ο Γιάννης Αντωνιάδης.
Το κέφι ήταν στα ύψη και να διατηρείται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με το ποντιακό γλέντι, στον εσωτερικό χώρο της Πολιτιστικής Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού «Η Τραπεζούντα», υπήρχε έκθεση ζωγραφικής από το ομώνυμο τμήμα του Συλλόγου.
Μπάμπη Ιορδανίδη στο τραγούδι, Γιώργο Μωϋσιαδη στη λύρα, Μίλτο Κυριλλίδη στο τραγούδι και τη λύρα, Γιώργο Αβραμίδη στα τύμπανα, Δημήτρη Μιχαηλίδη στα πλήκτρα και Κυριάκο Παρχαρίδη στο νταούλι.Γαβρίλος Σιδηροπούλος στο τραγούδι, Χάρης Αθανασιάδης στη λύρα, Μίλτος Κυριλλίδης στο τραγούδι και τη λύρα, Στέλιος Χατζησαββίδης στα πλήκτρα και Γιάννης Αντωνιάδης στα τύμπανα.