Πάνω από εβδομήντα ηθοποιοί και μουσικοί, μέλη της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας και της Μουσικοχορευτικής και Πνευματικής Εστίας Ποντίων και Φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος», έφεραν την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στη σκηνή του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στρατού» την ιστορία και κυρίως τα τραγικά γεγονότα της περιόδου της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο με το δρώμενο 353.000.
Ένα δρώμενο εμπνευσμένο από τον χοροδιδάσκαλο των δύο συλλόγων, Ηρακλή Παπαγιαννίδη, που όπως ανέφερε στο τέλος της παράστασης «έκανε το χρέος του στη ράτσα».
Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, ηλικίας από 6 έως 70 ετών, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με σκοπό ο κόσμος να «ζήσει» εκείνες τις μαύρες στιγμές του ελληνισμού. Σφαγές, δολοφονίες, μαρτυρίες, εξορίες, βιασμοί, κτηνωδίες, εικόνες από τον Πόντο σήμερα ιστορικές και νομικές αναφορές για τη Γενοκτονία, συνέθεσαν το σκηνικό του δρωμένου που έκανε τον κόσμο κυριολεκτικά να λυγίσει.
Το δικό τους μουσικό συναίσθημα έβαλαν στην παράσταση οι καλλιτέχνες Γιάννης Μιχαηλίδης, Γιώτα Τρανταφυλλίδου και Λίτσα Ταμπάκη στο τραγούδι, Γιώργος Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρμίστρωβ και Θοδωρής Παπαδόπουλος στην ποντιακή λύρα, Τάσος Σερεμέτης στο ούτι, Κλεοπάτρα Βάγια στο σάζι, Άννα Τσαγκαλίδη στο κανονάκι, Χάρης Παπαδόπουλος στα πνευστά, Παύλος Σταματίδης και Φίλιππος Πουρπουτίδης στα κρουστά.
«Τιμούν μία μία τις ψυχές των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου και υπογραμμίζουν πως 353.000 δεν είναι ένας άψυχος αριθμός αλλά άνθρωποι. […] Θα ακούσουμε την κάθε κατακραυγή της γενοκτονημένης ψυχής κατά του κάθε γενοκτόνου και υπέρ κάθε μελλοντικής ζωής», είπε η γενική γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χριστίνα Χαφουσίδου, η οποία ήταν η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, λίγο πριν ξεκινήσει το δρώμενο.
«Σκοπός μας είναι να μην ξεχάσουμε την θυσία τους και οι μνήμες αυτές να μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο αποφασισμένους να αγωνιστούμε για τη δικαίωσή τους», ανάφερε κατά το σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενώ το «χρέος προς τους προγόνους μας αλλά και τις γενιές που θα ακολουθήσουν, να θυμόμαστε, να γνωρίζουμε την ιστορία μας και να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη αυτών των ανθρώπων», τόνισε η πρόεδρος της Μουσικοχορευτικής και Πνευματικής Εστία Ποντίων και Φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος» Χρυσούλα Καρασαββίδου.
Η αυλαία του δρώμενου έπεσε με τον χορό σέρρα, τον οποίο παρουσίασαν έξι πυρριχιστές που τα μπλουζάκια που φορούσαν σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000, όσοι και οι νεκροί της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.