Με χώμα και αγιασμό από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας θεμελιώθηκε χθες το απόγευμα το γήπεδο της ΑΕΚ «Αγια-Σοφιά», στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στη λιτή αλλά συνάμα ιστορική τελετή, ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία δύο υπεραιωνόβιων προσφύγων, του Σταύρου Παπαβραμίδη από το Καρς και της Ευαγγελίας Στραβαρίδη από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Το γεγονός έγινε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Οι Ρίζες».
«Αδέλφια Ενωσίτες, σήμερα κάνουμε ένα χρέος που έπρεπε να είχε γίνει πάρα πολλά χρόνια», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Οι Ρίζες», Νίκος Καραμπουρνιώτης, καλωσορίζοντας τον κόσμο στο εργοτάξιο. «Σήμερα έχουμε φέρει χώμα από την πατρίδα, που έφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους, και θα κάνουμε μια μεγάλη ιερή υποχρέωση», είπε μεταξύ άλλων δίνοντας τη σκυτάλη στο γενικό διευθυντή της «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», Νίκο Στράτο, να απονείμει τιμητικές πλακέτες στους υπεραιωνόβιους πρόσφυγες.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος του εργοταξίου, έριξε πρώτος χώμα στο συγκεκριμένο σημείο που έσκαψαν, μπροστά από το μπαούλο της μνήμης. Ύστερα οι υπεραιωνόβιοι μαζί με τα μικρά παιδιά (έξι γενιές προσφύγων!) έριξαν το χώμα (από την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη κ.ά) στο σημείο προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στα 200 περίπου άτομα που έζησαν το μοναδικό αυτό γεγονός. Ταυτόχρονα οι οπαδοί φώναζαν «ΑΕΚ ζούμε στην Πόλη να σε δούμε».
Το σημείο που τοποθέτησαν το χώμα, είναι αυτό που θα εισέρχονται οι ομάδες στο γήπεδο «για να ξέρουν και οι παίκτες οι δικοί μας και οι αντίπαλοι σε τι χώματα πατάνε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραμπουρνιώτης, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον μεγαλομέτοχο επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ Ευάγγελο Ασλανίδη και τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Αλέξη Αλεξίου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Στέλιος Σεραφείδης.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ποντιακούς σκοπούς και τραγούδια από τον Κώστα Κωστελίδη, ο οποίος έπαιξε λύρα και τραγούδησε το «Πάρθεν η Ρωμανία», «Εκάεν και το Τσάμπασιν» και «Αητέντς επαραπέταν». Τον συνόδευσε στο νταούλι ο Νίκος Σιδηρόπουλος — και οι δυο τους είναι μέλη της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης».
Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ρίζες» κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει το μουσείο με κειμήλια, τονίζοντας ότι «ο χώρος που είμαστε δεν είναι γήπεδο, είναι ένα μνημείο που έχει μέσα ένα γήπεδο». Έτσι, ο υπεραιωνόβιος Σταύρος Παπαγιαννίδης δώρισε το πρώτο έκθεμα του μουσείου, την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, στο Ν. Καραμπουρνιώτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χώμα (από την Παναγία Σουμελά και τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα της Τραπεζούντας και τον Άγιο Νικόλαο και το χωριό Ακ Καγιά της Κερασούντας) και αγίασμα (από την Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας) στα θεμέλια της «Αγιας-Σοφιάς» έβαλε και ο αρχισυντάκτης του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr, Βασίλης Καρυοφυλλίδης (ο οποίος υπογράφει και το κείμενο), ο οποίος το 2012 είχε πραγματοποιήσει την διαδρομή Αθήνα-Τραπεζούντα-Αθήνα με ποδήλατο. Επίσης, ένας ακόμη οπαδός της ΑΕΚ τοποθέτησε χώμα από το Μελί της Σμύρνης.
Την ίδια ώρα με την εκδήλωση οι εργασίες στο εργοτάξιο συνεχίζονταν με πυρετώδεις ρυθμούς ενώ δεκάδες άτομα παρακολουθούσαν έξω από τα κάγκελα.