Η Τουρκάλα ποντιακής καταγωγής Ελίφ, που διαμένει εδω και ένα χρόνο στην Κομοτηνή ήταν η νικήτρια του 4ου Έτους Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στο Θρυλόριο της Κομοτηνής.
Δεκαέξι ήταν συνολικά οι συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.
Η Ελίφ που συμμετείχε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό έφτιαξε χαψοπίλαφο όπως το φτιάχνουν σήμερα στον Πόντο και έγινε ανάρπαστο.
«Δώρο φύσης, τέχνη γεύσης η μαγειρική» ήταν ο τίτλος του φετινού διαγωνισμού, ο οποίος αποδείχθηκε περίτρανα κατά την δοκιμή. Η προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της ποντιακής κουζίνας, ήταν και με το παραπάνω επιτυχημένη.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Γιούλη Γεωργιάδου που παρουσίασε ποντιακό stand up comedy «Τη Πατρίδας τα φαϊα».
Εκεί, παρούσα και δραστήρια, όπως πάντα η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλόριου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, η οποία μιλήσε με κολακευτικά λόγια για τη νικήτρια (προτού μάλιστα εκείνη αναδειχθεί «χρυσή» μαγείρισσα). «Φέτος έχουμε και την Ελίφ από την Τουρκία που μαγειρεύει χαψοπίλαφο, με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Τα χαψία, το ψάρι του Ευξείνου Πόντου θα το βρείτε σε πολλές εκδοχές μαγειρεμένο», είπε και υπογράμμισε ότι «η Ελίφ μας θυμίζει ότι η κουζίνα αυτή συνεχίζει να υπάρχει μέχρι και σήμερα στον Πόντο».
«Όταν ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, κάναμε δειλά-δειλά τα βήματα, αλλά πλέον έχουμε φτάσει στην τέταρτη χρονιά μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ τους συλλόγους γιατί, αν δεν έρχονταν αυτοί οι άνθρωποι, αν εκλείψουν οι γιαγιάδες, οι μανάδες που μας μεγάλωσαν με τα ποντιακά φαγητά, δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το μέλλον για την ποντιακή μας διατροφή, η οποία αποτελεί και κομμάτι της παράδοσής μας ως Πόντιοι», δήλωσε η Χρύσα Μαυρίδου στο xronos.gr, και στάθηκε και στην συμμετοχή της νεολαίας, η οποία ήταν ενθαρρυντική, αλλά και στην ποντιακή παιδική γαστρονομία το πρωί της Κυριακής. Σημείωσε επίσης ότι «με την έρευνα που κάναμε με τον Μανόλη Σέργη, σχετικά με τους νέους και με το πως αντιμετωπίζουν την διατροφή, φάνηκε ότι πρέπει να χτυπάμε λίγο το καμπανάκι. Αλλά όσο υπάρχουν βιώματα, τόσο όλοι θα γνωρίζουν την ποντιακή κουζίνα. Γι’ αυτό κάνουμε και την παιδική ποντιακή γαστρονομία, που είναι κάτι στοχευμένο», εξηγώντας ότι η ποντιακή γαστρονομία, είναι γρήγορη κι εύκολη.