Μια γεμάτη χρονιά, χορευτικά και πολιτιστικά, ετοιμάζει ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφερείας, ο οποίος το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε τον αγιασμό του για την έναρξη της νέας πολιτιστικής περιόδου 2023-2024.
Τον αγιασμό τέλεσε ο εφημέριος της ενορίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου π. Παρασκευάς, με μέλη και φίλους του συλλόγου να δίνουν το παρών ελπίζοντας σε μια απρόσκοπτη και δυναμική χρονιά.
Μια μικρή γεύση για το τι θα ακολουθήσει άλλωστε είδαν μετά τον αγιασμό, όταν στον χώρο μπροστά από το Σύλλογο, δίπλα στον Ναό της Παναγίας, ακολούθησε μια χορευτική δεξίωση, την οποία διάνθισαν οι μουσικοί του Συλλόγου Τάσος Πετρόπουλος στην λύρα και το τραγούδι και Ραφαήλ Ιακωβίδης στο νταούλι.
Μάλιστα αποτέλεσε έκπληξη η παρουσία των παλαιότερων μουσικών του συλλόγου του Παναγιώτη Στεφανίδη, του Χρήστου Ιωαννίδη και του Γιάννη Χριστοφορίδη που αν και ζουν σε άλλη πόλη διένυσαν αρκετά χιλιόμετρα για να βρίσκονται στην μικρή αυτή γιορτή και να τους ταξιδέψουν σε ποντιακά μουσικά μονοπάτια.
Όπως τόνισε ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου κ. Στέλιος Νικολάου, φέτος θα είναι μια άκρως δημιουργική χρονιά, καθώς η πανδημία στέρησε πολλά τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Και αφού πέρυσι ήταν μια χρονιά που όλοι έψαχναν να βρουν τα πατήματά τους και να επαναλειτουργήσουν, φέτος έχουν χαραχθεί καινούριοι στόχοι, με την λειτουργία των τμημάτων χορού για τους ενήλικες, τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ θα λειτουργήσουν και τμήματα χορωδίας και εκμάθησης ποντιακής λύρας.
Στον τομέα των εκδηλώσεων, αυτές θα είναι πολλές και πλούσιες, με την ετήσια εκδήλωση, που είχε αναβληθεί από τον Ιούνιο, να λαμβάνει χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ η κεντρική τους εκδήλωση με κεντρικό θέμα τη λύρα, θα λάβει χώρα επίσης το επόμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσουν για δεύτερη φορά, όπως είχαν κάνει και πριν την πανδημία, ημερίδα αφιερωμένη στον Ποντιακό χορό, τη μουσική και την ενδυμασία, αλλά και την παρουσίαση της μεταπτυχιακής εργασίας της Σοφίας Μενεσελίδου που είναι αφιερωμένη στους Έλληνες της Μπάφρας και γενικότερα θα αναδείξουν τον Ελληνισμό του Δυτικού Πόντου.
Ο ετήσιος χορός τους θα λάβει χώρα στις 30 Μαρτίου, ενώ θα γίνουν κανονικά και οι μικρότερες εκδηλώσεις μέσα στη χρονιά.
Παράλληλα θα δώσουν το παρών όπου κληθούν, όπως στην εκδήλωση του ΜΟΚ στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, καθώς και στο 17ο Φεστιβάλ Ποντιακώνπαραδοσιακών χωρών στις 25 Νοεμβρίου και στις εκδηλώσεις για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Πηγή : paratiritis-news.gr