«Πως λες σε ένα παιδί τι είναι Γενοκτονία, πώς του διδάσκεις την ιστορία του με τη συμμετοχή του;» με αφορμή αυτά τα δύο ερωτήματα η Βασιλική Τσανακτσίδου από το Norwalk της Αμερικής γράφει, μαζί με τους μαθητές της στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και τον Ποντιακό Σύλλογο «Πόντος» του Norwalk, ένα παραμύθι με σαφή αναφορά στην γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Το παραμύθι ονομάζεται Ό Γώγον ο ανάγωγον.
Το παραμύθι θα κοσμούν οι πανέμορφες ζωγραφιές της ταλαντούχας και απόφοιτου της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δέσποινας Μπεμπελέκου, που ζει μόνιμα στην Θεσσαλονίκη.
«Προσπαθούσα να εξηγήσω στα παιδιά τι είναι Γενοκτονία, γιατί οι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να κάνουν κακό στους άλλους ανθρώπους επειδή είναι διαφορετικοί; Τα παιδιά είχαν πολλές απορίες και σκέψεις και τότε μπήκε στο μυαλό μου ο Γώγον» αναφέρει στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr η Βασιλική Τσανακτσίδου.
«Ο Γώγον είναι ένα αρνάκι πολύ ζωηρό που μεγαλώνει μαζί με ένα αγοράκι τον Χάμπο, στα παρχάρια του Πόντου. Το μόνο τους άγχος είναι πως θα αποφύγουν τις επιπλήξεις της αυστηρής γιαγιάς, ώσπου ήρθαν εκείνοι οι αγέλαστοι άνθρωποι και πήραν τον Χάμπο και όλη την οικογένεια του. Το αρνάκι έμεινε πίσω να αναρωτιέται τι συνέβη. Κάθε μέρα πήγαινε στην άκρη του χωριού και κοιτούσε τον δρόμο, ώσπου μια μέρα ήρθε ο αέρας τρομοκρατημένος και λυπημένος και του έφερε νέα.» Τι νέα του έφερε; αυτό θα το μάθουμε σε μερικούς μήνες που θα παρουσιαστεί–εκδοθεί το παραμύθι μας λέει η Βασιλική Τσανακτσίδου.
Την παρουσίαση του παραμυθιού, που θα γίνει στις αρχές του 2019, θα αναλάβουν τα παιδιά στην μνήμη όλων εκείνων των παιδιών που δεν είχαν το προνόμιο να μεγαλώσουν επειδή ήταν… διαφορετικά. «Τα παιδιά θα πουν τι είναι η Γενοκτονία μέσα από τα δικά τους μάτια έτσι όπως τους την εξήγησε ο Γώγον, που του το εξήγησε ο αέρας» συμπληρώνει η Βασιλική Τσανακτσίδου.
Το παραμύθι σε συνδυασμό με την ταινία μικρού μήκους αλλά και όλες οι άλλες δράσεις που ετοιμάζουν οι ομογενείς της Αμερικής γίνονται με αφορμή να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.
Θοδωρής Μακρίδης.