Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του προσφυγικού χωριού των Ποντίων, του Απιδεώνος Αχαίας, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, στις 3 Νοεμβρίου, ε.ε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, επί τη εορτή της Ανακομιδής των Λειψάνων του αγίου, ενδόξου, Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.
Το χωριό αυτό ιδρύθη προς εγκατάστασιν των Ελλήνων Ποντίων, προσφύγων αδελφών μας το 1924, οι οποίοι μετέφεραν την πατρογονική ευσέβεια, τα ιερά και τα όσια της πίστεως και του Γένους, κλεισμένα στα τρίσβαθα της καρδιάς τους και ξεπερνώντας, τον πόνο, τον κατατρεγμό, την ανέχεια και τις πολλές της προσφυγιάς δυσκολίες, ρίζωσαν στον νέο τους τόπο, στην Μητροπολιτική Ελλάδα και με την βαθειά τους πίστη στο Θεό και την δύναμη της ψυχής τους, ορθοπόδησαν, προόδευσαν και μεγαλούργησαν.
Στον Απιδεώνα μετέφεραν τα ιερά εικονίσματά τους και την τιμή προς την Παναγία Σουμελά και τον Άγιο Γεώργιο, του οποίου το πανσεβάσμιο Μοναστήρι στον Περιστερεώτα του Πόντου, ιδιαιτέρως ευλαβούντο.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Απιδεώνος, προσκυνείται το ιερόν ακριβές αντίγραφον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Σουμελά, ως και το ακριβές ιερό εκτύπωμα, της ιεράς εικόνος του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.
Πέρυσι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, εθεμελίωσε ιερόν Ναόν στον Απιδεώνα, προς τιμήν της Παναγίας Σουμελά, του οποίου οι εργασίες ανεγέρσεως προχωρούν εντατικά.
Δοξολογία και αίνος ανεπέμφθη προς Κύριον και με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 10 ετών από τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος πλήρως, Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Απιδεώνος, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.
Επίσης ετελέσθη ιερό Μνημόσυνο, υπέρ πάντων των κεκοιμημένων κατοίκων του Απιδεώνος και των προγόνων αυτών Ελλήνων, Ποντίων, Προσφύγων, των αοιδίμων Κτητόρων, Ιερέων, Επιτρόπων, Ψαλτών και Ευεργετών του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και ετιμήθη ο πρώην Επίτροπος κ. Κωνσταντίνος Τσαλουχίδηνς.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, ανεφέρθη στις αλησμόνητες Πατρίδες, στα βάσανα και στον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στα μαρτύρια και στις θυσίες τους, αλλά και στην αδάμαστη Ορθόδοξη, ελληνική ψυχή τους. Μίλησε για τους αγώνες τους, όταν ήλθαν στην Μητροπολιτική Ελλάδα. Ιδιαιτέρως έκαμε αναφορά στον Απιδεώνα, στο χωριό των Προσφύγων από τον Πόντο, που μετέφεραν στην Αχαία την πατρογονική ευσέβεια και την ομορφιά της ελληνικής ψυχής, που διετήρησαν την παράδοση και τα ιερά τους έθιμα και παρέδωσαν αυτή την παρακαταθήκη στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους, ώστε να παραμένη αυτή η λαμπάδα της Ελληνορθοδόξου ευσεβείας άσβεστη, εις πείσμα των αποιρεοποιημένων καιρών μας και του οδοστρωτήρος που επιχειρεί να ισοπεδώση τα πάντα.
Ο Σεβασμιώτατος επήνεσε τα παιδιά του Σχολείου και τους Δασκάλους που εκκλησιάστηκαν και βέβαια τους Γονείς τους που ανατρέφουν τα παιδιά τους με τα ζείδωρα του Γένους μας. Ιδιαιτέρως ανεφέρθη στα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου από τον Απιδεώνα, που προτού αναχωρήσουν για το Σχολείο τους στο διπλανό χωριό, πέρασαν από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ασπάστηκαν την εικόνα της Παναγίας και την εικόνα του αγίου Γεωργίου και πήραν την ευχήν του Αρχιερέως.
«Κρατείστε την ιερά παράδοση, την αγιασμένη παρακαταθήκη της πίστεως και της πατρίδος, που σας κληρονόμησαν οι ήρωες και μάρτυρες πρόγονοί σας. Είναι η μεγαλύτερη τιμή και το καλύτερο μνημόσυνο γι’ αυτούς, είναι η μεγαλύτερη και ωραιότερη προσφορά στην Πατρίδα μας…», ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, επαινώντας συγχρόνως τον Ιερέα του χωριού, π. Δημήτριο Δριμάλα, τους συνεργάτας του και όλους τους Ενορίτες.
Πηγή : pelop.gr