«Κιβωτό του Πόντου» ονόμασε ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Ηλίας Υφαντίδης τον νέο φορέα του, που ξεκίνησε επίσημα την δράση του, την περασμένη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, στον Σύλλογο Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος» με το πρώτο μάθημα τόσο της Παιδικής Ποντιακής Χορωδίας όσο και της Χορωδίας Ενηλίκων.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τι είναι η «Κιβωτός του Πόντου», τι πρεσβεύει και τι οραματίζεται; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα έρχεται να μας τα απαντήσει η πρώτη ανάρτηση της Κιβωτού στην επίσημη σελίδα της στο Facebook που αναφέρει: «Ο κάθε άνθρωπος σε αυτήν την πλάση κουβαλάει στη δική του κιβωτό, αυτά που θέλει να πει η ψυχή του, η καρδιά και η φωνή του. Κάθε ένας από εμάς φέρει φυλαχτό βαθιά κρυμμένο στη ρίζα του, όπου όταν βρει πρόσφορο έδαφος, βγαίνει στην επιφάνεια». Αναφορικά με το σήμερα τονίζει ότι: «Ζούμε σε μια εποχή που περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ίσως, πρέπει να συνδεθούμε με τη ρίζα μας, ή αν θέλετε, να αφυπνίσουμε τη ρίζα μας και ουσιαστικά να επικοινωνήσουμε και να κοινωνήσουμε στα νάματα και στις νουθεσίες της δικής μας παρακαταθήκης»
Ενώ καταλήγει: «Κατάρτια και πανιά της Κιβωτού η Παράδοση των Ελλήνων του Πόντου. Το σκαρί της σμιλευμένο από αιώνιες διαδικασίες που οδηγούν στο Φως! Άνεμοι εκκίνησης το μεράκι και η Αγάπη μας για την Ελληνική Παράδοση. Λιμάνια και απάγκια μας, αυτά που έχουμε στην καρδιά. Οδηγός μας η Παναγία Σουμελά».
Τι συμβολίζει το σήμα της Κιβωτού;
To σήμα της Κιβωτού, που βρίσκεται και στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου μας, έχει αρκετούς φανερούς αλλά κι άλλους ποιο κρυμμένους συμβολισμούς. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό η έμπνευση για τον σήμα προέρχεται από την Κιβωτό του Νώε, το μεγάλο πλοίο το οποίο ο Θεός ανέθεσε στο Νώε να κατασκευάσει και μέσα σε αυτό να σώσει το ανθρώπινο είδος αλλά και τα άλλα είδη ζωής από το μεγάλο κατακλυσμό. Έτσι λοιπόν και η «Κιβωτός» θα προσπαθήσει να σώσει όλα εκείνα τα στοιχεία της ποντιακής και ελληνικής παράδοσης μεταλαμπαδεύοντάς τα στην νέα γενιά.
Ας ξεκινήσουμε με το πανί της Κιβωτού όπου πάνω του θα δούμε τα αρχικά του ονόματος του Ηλία Υφαντίδη καθώς επίσης και τα σύμβολα της Βυζαντινής σημειογραφίας. Στο κατάρτι υπάρχει ο σταυρός ενώ στην πλώρη του, ο αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι δεξιά, αριστερά και πάνω από το έτος ίδρυσής της —2023—, υπάρχουν 3 μικρά σταυρουδάκια που συμβολίζουν το Αειπάρθενο της Υπεραγίας Θεοτόκου Παναγίας.
Έναρξη χορωδιών Κιβωτού του Πόντου
Στο τέλος του Οκτώβρη, η «Κιβωτός», ανακοίνωσε την πρώτη της δράση, που είναι η ίδρυση της Παιδικής Ποντιακής Χορωδίας αλλά και της Χορωδίας Ενηλίκων, με ένα πολύ όμορφο βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι της Κιβωτού στο youtube αλλά και στο Facebook όπου ο Ηλίας Υφαντίδης μαζί με τα παιδιά του τραγουδούν το «Τίμη, τίμη τον αητόν».
«Έχω Φωνή και Τραγουδώ, έχω Ψυχή και Νιώθω. Μέσα από τη λαλιά μας, μαθαίνουμε στα παιδιά μας για τη ρίζα μας — το στέριωμά μας!!! Μια ευλογημένη διαδικασία, όπου ευελπιστώ οι χορδές τις καρδιάς μας να γίνουν ένα με τις φωνητικές μας χορδές!!! Θα χαρώ να σας δω και να μοιραστούμε το αέναο άγγιγμα των Ελλήνων, μέσα από τη διαδικασία των Τραγουδιών και της Μουσικής» αναφερόταν στην σχετική ανακοίνωση.
Το πρώτο μάθημα και για τις δύο χορωδίες πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 στον Σύλλογο Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος» που θα την φιλοξενήσει σε αυτά τα πρώτα της βήματα. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Πέμπτη, στις 19:00 για την παιδική χορωδία και στις 20:30 για την χορωδία ενηλίκων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική Δήλωση Ενδιαφέροντος που θα βρουν εδώ: https://forms.gle/UnfwSVokukisghUt7 ή να επικοινωνήσουν με την ομάδα της Κιβωτού μέσω του e-mail της info@kivotostoupontou.gr .
Ποιος είναι ο Ηλίας Υφαντίδης;
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σε ηλικία 7 ετών ξεκινάει το μπουζούκι και 13 ετών γνωρίζει τον δάσκαλό του στην Ποντιακή λύρα, τον στυλοβάτη της Ποντιακής Μουσικής Λαογραφίας, Γεώργιο Αμαραντίδη, ο οποίος του εμφύσησε τα νάματα της Παραδοσιακής μουσικής των Ελλήνων του Πόντου. Συνεργάτης και συνάμα μαθητής της αείμνηστης μεγάλης κυρίας του Παραδοσιακού Τραγουδιού, Δόμνας Σαμίου, συμμετέχει στις παραστάσεις της καθώς επίσης και σε μουσικές καταγραφές. Έχει 3 προσωπικές δισκογραφίες και πληθώρα συμμετοχών σε δισκογραφικές καταγραφές της Παραδοσιακής Μουσικής.
Έντονη είναι η ενασχόλησή του με το Ποντιακό Θέατρο. Έχει γράψει και ανεβάσει πλήθος θεατρικών έργων καθώς επίσης και αφηγηματικών-μουσικοχορευτικών Δρώμενων. Έχει πάρει μέρος σε εκδηλώσεις & συναυλίες σε χώρους όπως είναι: το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, η Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, οι Στύλοι Ολυμπίου Διός, το Ζάππειο Μέγαρο, το Μέγαρο της Φιλαρμονικής Οδησσού στην Ουκρανία και σε άλλες παραστάσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική.
Επίσης, είχε τη συγγραφή των κειμένων και την καλλιτεχνική επιμέλεια ή την σκηνοθεσία σε παραστάσεις, όπως: Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων «Θυμόμαστε – Τιμούμε – Συνεχίζουμε» στους Στύλους Ολυμπίου Διός, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου και τηλεσκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ, Υψηλαντών το Όραμαν – Πυρρίχιου το Σθένος για το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, την τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: «Πυρρίχιο πέταγμα – Η πορεία του προσφυγόπουλου» του γλύπτη Παναγιώτη Τανιμανίδη, στην πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά, καθώς επίσης Κείμενα & Καλλιτεχνική Διεύθυνση στην αφιερωματική Παράσταση με τίτλο: 100 Χρόνια Ανέσπερης Μνήμης – Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του Δήμου Πειραιά.
Έχει συνεργαστεί με Καλλιτέχνες όπως οι: σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Χρήστο Τσιαμούλη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Βασιλική Καρακώστα κ.α. Τέλος διδάσκει την Ποντιακή Λύρα σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς και σε μουσικές Σχολές, ενώ έχει και τη Διεύθυνση του «Σχολείου Παράδοσης & Λαογραφίας» του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.