Το Σάββατο 18/11 ο Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας –ο Κότζα Αναστάς– ετοίμασε και προσέφερε παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα στην πλατεία Ελευθερίας . Οι περαστικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρασκευή των εδεσμάτων και να ενημερωθούν για τις πολιτιστικές δράσεις του συλλόγου σε ένα εξαιρετικά φιλόξενο και ζεστό κλίμα. Ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρικής φάνηκε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων οι οποίοι μάλιστα, ζητούσαν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ιστορία και τον τρόπο ετοιμασίας των διαφόρων φαγητών που προσέφερε ο σύλλογος.
Η Σοφία Κέλογλου-Κυριλλίδου, με καταγωγή από τον Δυτικό Πόντο (χωριό Ασκητήριο περιοχή Μελανθίας) αναφέρθηκε στις διατροφικές συνήθειες των Ποντίων, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στον τρόπο ζωής των κατοίκων και στις παραδόσεις του τόπου .
Απώτερος στόχος όλης αυτής της εκδήλωσης, σημείωσε η Πρόεδρος του Ιστορικού Συλλόγου κ. Κασσιανή Μυλωθρίδου, είναι να προβληθεί και να αναδειχθεί ο διατροφικός πολιτισμός της Ποντιακής κουζίνας και να περάσει η γνώση και η εμπειρία της παράδοσης στις επόμενες γενιές
Οι κάτοικοι της Κατερίνης γεύτηκαν την παραδοσιακή πίτα «περέκ», που παρασκεύασε η Σοφία Κέλογλου Κυριλλίδου, καθώς και άλλα παραδοσιακά εδέσματα (ωτία, πισία, βαρένικα, τανωμένοι σορβά, μαυρολάχανα με φασούλια, κεσκέκ) από τις γυναίκες του Συλλόγου.
Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας: Ταξίδι γευσιγνωσίας στους θησαυρούς της ποντιακής κουζίνας
Ένα καινούργιο βιβλίο με μια νέα πρόταση για θρεπτική ποντιακή διατροφή
Εικόνες από την εκδήλωση:
Πηγή : olympiobima.gr