Παρόλο τον βροχερό καιρό της περασμένης Κυριακής —καθώς ο κυκλώνας «Ζορμπάς» δεν δίστασε να περάσει από την Αττική—, δεκάδες ήταν οι χορευτές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που παρευρέθηκαν το πρωί στο Κλειστό Γυμναστήριο Ασπροπύργου «Γεώργιος Τόσκας» προκειμένου να κάνουν την πρώτη τους πρόβα για το 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ, που θα γίνει το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 στις 19:00, στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας (ΕΑΚΛ).
Το Φεστιβάλ θα γίνει υπό την ευθύνη του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
«Τα παιδιά είναι εδώ, παρόλο που ο καιρός είναι βροχερός και πάνε πολύ καλά στις πρόβες τους», αναφέρει στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr —που παρακολούθησε την πρώτη πρόβα— ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδας και Νήσων, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ευχαριστώντας ταυτόχρονα το Δήμο Ασπροπύργου για την παραχώρηση του χώρου. «Είναι μια γιορτή νεολαίας, μια συνάντηση νεολαίας από όλη την Ελλάδα, όπου χορευτές θα ταξιδέψουν από τα νησιά, από την Κρήτη, την Αλεξανδρούπολη, την Πελοπόννησο», για το σημαντικό αυτό γεγονός αναφέρει.
Αυξημένη η συμμετοχή των χορευτών φέτος
Όπως όλα δείχνουν φέτος θα υπάρχει αυξημένη συμμετοχή των χορευτών. «Συνήθως υπάρχει ένα πλαφόν, περίπου τα 300 άτομα. Φέτος θα είναι αυξημένη η συμμετοχή γιατί έχει γίνει θεσμός το Φεστιβάλ», τονίζει ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης. «Τους αρέσει και όλοι περιμένουν την ημέρα αυτή», αναφέρει. «Όμως αυτό θα πρέπει να πρέπει να το κάνουμε και στις υπόλοιπες δράσεις της ΠΟΕ, στο θέμα της Γενοκτονίας, και όχι μόνο στο Φεστιβάλ», καταλήγει κατηγορηματικά.
Ο ΣΠΟΣ εξετάζει το ενδεχόμενο η αποστολή να διανυκτερεύσει στη Λάρισα δεδομένου ότι έρχεται από μακριά. Αυτό όμως θα ανακοινωθεί στην πρόβα της ερχόμενης Κυριακής. «Προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό γι’ αυτά τα παιδιά. Τα πρόσωπά τους χαμογελούν, χαίρονται», λέει, αναφέροντάς μας επιπλέον και τη διάθεση του ΣΠΟΣ να κάνει ένα επιπλέον αίτημα στο Δήμο Ασπροπύργου, ώστε να παραχωρηθεί ο χώρος για πρόβες και άλλη μια Κυριακή επιπλέον, στις 21 Οκτωβρίου.
Μήνυμα αισιοδοξίας για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι η συμμετοχή μη Ποντίων το Φεστιβάλ της ΠΟΕ
Μπορεί να μην είναι το καταλληλότερο όπλο για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως ο ίδιος λέει, αλλά είναι ένας τρόπος για έρθουν οι μη Πόντιοι κοντά. «Βλέπεις άτομα από 16 μέχρι 70 χρονών σε ένα φεστιβάλ το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει πολλά και διαφορετικά άτομα και διάφορες ηλικίες, και το πιο σημαντικό ακόμα είναι ότι προσελκύει και πολλούς μη Πόντιους», περισσότερους πλέον από τα υπόλοιπα χρόνια μας γνωστοποιεί ο Γ. Βαρυθυμιάδης. «Αυτό λοιπόν μας δίνει τη δύναμη, ότι μπορεί οι χοροί να μην είναι το καταλληλότερο όπλο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας αλλά φέρνει τον κόσμο κοντά, ώστε να τους μάθουμε για τους προγόνους μας και τι τράβηξαν». «Νομίζω ότι αυτό θα μας κάνει να πάμε ένα βήμα παρακάτω», καταλήγει, τονίζοντας ότι γίνονται προετοιμασίες για την επέτειο της εκατονταετηρίδας της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Τον συντονισμό της αποστολής έχει η πρόεδρος και χοροδιδασκάλισσα του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», Σοφία Σαββίδου. «Οι πρόβες μας ξεκίνησαν και παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι χορευτές προσήλθαν με πολύ καλή διάθεση και πολύ εύκολα συντονίστηκαν στο πρόγραμμα που είχαμε ήδη ετοιμάσει με τους μουσικούς», αναφέρει στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr. Ανυπομονούμε πραγματικά να βρεθούμε σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που έχει γίνει πια θεσμός. Θα δώσουμε τα χέρια, θα ενώσουμε τις καρδιές μας και θα στείλουμε με τις χορευτικές μας κινήσεις, λάμψεις στον αλησμόνητο Πόντο. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αυτή που μας κρατά ζωντανούς ως λαό. Καλή αντάμωση λοιπόν στη Νεάπολη Λάρισας», καταλήγει.
Συντονιστής για τον χορό σέρρα είναι ο πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Ποντιακού Πολιτισμικού Οργανισμού «Πυρρίχιος Ακαδημία», Όμηρος Παχατουρίδης.
Οι μουσικοί που θα πλαισιώνουν τους χορευτές είναι ο Δημήτρης Κοσμίδης στη λύρα (ο οποίος είναι ο συντονιστής των μουσικών), ο Σταύρος Σαββίδης στο τραγούδι, ο Παντελής Νικολαΐδης στο αγγείο και τη φλογέρα και ο Χρήστος Μαυρίδης στο νταούλι. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Ηλίας Υφαντίδης, ενώ την εμφάνιση της αποστολής θα πλαισιώνουν και κείμενά του.
Οι χοροί που θα παρουσιάσει ο Σύνδεσμος είναι: Τρυγόνα, τερς, τικ’ μονόν, ομάλιν και τεκ καϊτέ.
Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.