ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έμαθαν να μαγειρεύουν «ΒΑΡΕΝΙΚΑ» στο Θρυλόριο
Έμαθαν να μαγειρεύουν «ΒΑΡΕΝΙΚΑ» στο Θρυλόριο
(Φώτο : paratiritis-news.gr)
20 Μαρ
0
Σχόλια

Έμαθαν να μαγειρεύουν «ΒΑΡΕΝΙΚΑ» στο Θρυλόριο

Πώς να μαγειρεύουν «βαρένικα» ένα πολύ απλό φαγητό το οποίο αποτελούσε συνήθεια για πολλές ποντιακές οικογένειες, έμαθαν μικροί και μεγάλοι στο Θρυλόριο, στο δεύτερο μάθημα Ποντιακής Γαστρονομίας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» το απόγευμα της Πέμπτης 14 Μαρτίου.

Μαζί τους έφεραν την ποδιά τους, ένα σκεύος όπου θα παρασκευάσουν το ζυμάρι, τον πλάστη και την όρεξή τους για να γευτούν το ποντιακό φαγητό.

Έμαθαν να μαγειρεύουν «βαρένικα» στο Θρυλόριο - Παρατηρητής της Θράκης | Παρατηρητής της Θράκης | Νέα από την Θράκη, την Ελλάδα & τον Κόσμο

Έμαθαν να μαγειρεύουν «βαρένικα» στο Θρυλόριο - Παρατηρητής της Θράκης | Παρατηρητής της Θράκης | Νέα από την Θράκη, την Ελλάδα & τον Κόσμο

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου στόχος τους είναι να φέρουν όλους πιο κοντά στην ποντιακή παράδοση μέσω του φαγητού, αλλά και να δεθούν μεταξύ τους, μέσα από αυτή την κοινή δράση.

Για αυτό και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους με τα μαθήματα Ποντιακής Γαστρονομίας, με τα επόμενα να έρχονται πολύ σύντομα, με στόχο τα μέλη τους να θυμηθούν ή σε πολλές περιπτώσεις να μάθουν, την ποντιακή μαγειρική ώστε αυτή να μην χαθεί, αλλά και να έρθουν ξανά σε επαφή μεταξύ τους.

Τα βαρένικα της γιαγιάς

Μία από τις μαγείρισσες που έδειξαν τη διαδικασία για τα βαρένικα ήταν η κ. Μαρίνα Αθανασιάσου, που έμαθε τη συνταγή από τη γιαγιά της.

Τα βαρένικα είναι από τα πιο «ταπεινά» και εύκολο φαγητό, με την ζύμη να γίνεται με αλεύρι, αλάτι και αν ήθελαν αυγό, την οποία αφού ζύμωναν, την άνοιγαν ένα φύλλο, όχι πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό, και στη συνέχεια με ένα ποτήρι χώριζαν κυκλικά κομμάτια, στα οποία έβαζαν γέμιση, τυρί, αλεσμένη πατάτα, ακόμα και κιμά που ήταν πιο σπάνιο, και το έκλειναν σαν μισοφέγγαρο.

Στη συνέχεια τα έβραζαν σε κατσαρόλα για είκοσι λεπτά, ανάλογα και το πάχος της ζύμης, και αφού τα βγάλουν σε ένα μεγάλο δίσκο, τα περιχύνουν με φρέσκο βούτυρο που είχαν λιώσει σε τηγάνι.

Έμαθαν να μαγειρεύουν «βαρένικα» στο Θρυλόριο - Παρατηρητής της Θράκης | Παρατηρητής της Θράκης | Νέα από την Θράκη, την Ελλάδα & τον Κόσμο

Έμαθαν να μαγειρεύουν «βαρένικα» στο Θρυλόριο - Παρατηρητής της Θράκης | Παρατηρητής της Θράκης | Νέα από την Θράκη, την Ελλάδα & τον Κόσμο

Τα βαρένικα κάποιοι τα έτρωγαν με γιαούρτι ή σάλτσα, ή κάποιες φορές κρέμα γάλακτος πηχτή.

Η κ. Αθανασιάδου θυμάται πως σαν μικρά παιδιά ανακατευόταν στην κουζίνα και μάθαιναν τις συνταγές όπως γινόταν, τονίζοντας πως σε μεγάλες οικογένειες, έκαναν πολλές φορές και εκατοντάδες κομμάτια, τα οποία τρώγονταν άμεσα και ζεστά.

 

 

 

Πηγή : paratiritis-news.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.