Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Πόντου είναι η Σαμψούντα. Πρόκειται για μια παραλιακή πόλη, με ένα πολύ σημαντικό λιμάνι, δεύτερο σε σπουδαιότητα μετά από αυτό της Σινώπης. Ιδρύθηκε από κατοίκους της Μιλητού στα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. και το αρχικό της όνομα ήταν Αμισός. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Σαμψούντα, ονομασία η οποία προήλθε από την έκφραση «εις Αμισόν», που σταδιακά έγινε Σαμσούν και μετέπειτα Σαμψούντα.
Ο σπουδαίος γεωγράφος, Στράβων, την είχε χαρακτηρίσει ως «αξιολογώτατη πόλη», λόγο της ανοδικής, εμπορικής της ανόδου. Πηγές αναφέρουν πως ήταν η δεύτερη σε ισχύ πόλη μετά τη Σινώπη, την οποία και συναγωνιζόταν, όμως, επάξια.
Η Σαμψούντα, αρχικά, ανήκε στο Βασίλειο του Πόντου και στη συνέχεια έγινε μέρος της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το 47 π.Χ. ήταν υπο την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το 1389 καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς. Στις 19 Μαίου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ εισβάλει στην πόλη, ξεκινώντας ουσιαστικά και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τα θύματα πολλά, με αποτέλεσμα μέχρι το Σεπτέμβριο του 1922, με την καταστροφή της Σμύρνης, δηλαδή , να μην έχουν απομείνει, ουσιαστικά, καθόλου Έλληνες στην Σαμψούντα. Μάλιστα, το ελληνικό νεκροταφείο που υπήρχε στην περιοχή καταστράφηκε και οργώθηκε με σκοπό να μετατραπεί σε καπνοφυτεία.