Ένα επεισόδιο της εκπομπής «365 στιγμές» (στο κανάλι ΕΡΤNEWS) που προβλήθηκε το βράδυ των Χριστουγέννων, στάθηκε αφορμή για τον Θοδωρή Μακρίδη να επικοινωνήσει με τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου. Θέμα εκείνου του επεισοδίου ήταν οι Έλληνες που ζουν σήμερα στην Πόλη, και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού σκέφτηκε «γιατί όχι και στον σημερινό Πόντο;».
Και έτσι ξεκίνησαν όλα αυτά που κατέληξαν στην εκπομπή που θα προβληθεί απόψε το βράδυ, με θέμα αυτό ακριβώς: «Ο ελληνισμός στον σημερινό Πόντο».
Ο Θ. Μακρίδης επικοινώνησε και συναντήθηκε με τους συντελεστές της εκπομπής, κανόνισε πού θα πάνε και ποιους θα συναντήσουν. Η Σοφία Παπαϊωάννου και οι συνεργάτες της αποδέχθηκαν την πρόταση, και έτσι οργανώθηκε η αποστολή στον Πόντο από τις 8 έως τις 13 Απριλίου.
Ένα οδοιπορικό στα ορεινά χωριά και στα παράλια του Εύξεινου Πόντου – στα σπίτια, στα γλέντια, στους ανθρώπους που κρατάνε ακόμα ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, με κύριο όχημα την ποντιακή διάλεκτο – τα ρωμαίικα.
Διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου της ΕΡΤ: «Ο Πόντος στη ζωή και στη μνήμη των ανθρώπων που κατάγονται από εκεί, αλλά και όλων των Ελλήνων, έχει συνδεθεί με τον πόνο, τη Γενοκτονία, τον βίαιο ξεριζωμό. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εξοντώσουν ή να αφομοιώσουν τους Πόντιους και να αφανίσουν αυτόν τον πανάρχαιο ελληνικό πληθυσμό από την Τουρκία.
»Όμως ο Πόντος δεν είναι μόνο κάτι που χάθηκε, αλλά κάτι που μέχρι σήμερα παραμένει ζωντανό.
»Η εκπομπή παρουσιάζει τα σημάδια του ελληνισμού που είναι μέχρι και σήμερα εμφανή… Την ποντιακή διάλεκτο με τις ελληνικές λέξεις, τα παλιά ελληνικά σπίτια, τις βανδαλισμένες εκκλησίες με τους σταυρούς και τις τοιχογραφίες ακόμη πάνω τους».
Ένας από αυτούς που παραχώρησαν συνέντευξη για την εκπομπή ήταν ο Μεχμέτ Γκιουναϊντίν. Στο περιθώριο της επίσκεψης του τηλεοπτικού συνεργείου στο σπίτι του γυρίστηκε και το βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο YouTube, το «Laş Meron».
- • Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, στις 22:00, στο ΕΡΤNEWS.
- • Παρουσίαση-έρευνα: Σοφία Παπαϊωάννου.
- • Αρχισυνταξία: Σταύρος Βλάχος, Μάγια Φιλιπποπούλου.
Πηγή : xanthinea.gr