Ο Νίκος Γεωργιάδης (Κιόλιαλης) βρέθηκε στην Κομοτηνή την περασμένη Δευτέρα 22 Οκτώβρη, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι ‘ς σην ποντιακήν διάλεκτον. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.
Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι ‘ς σην ποντιακήν διάλεκτον περιλαμβάνει 79 μύθους και 30 εικόνες. Η διάλεκτος στην οποία είναι γραμμένο το βιβλίο ανήκει στην ελληνική γλώσσα, απλώς έχει μερικές ιδιαιτερότητες όσον αφορά στην προφορά της, εξήγησε ο συγγραφέας, Νίκος Γεωργιάδης δίνοντας μερικά παραδείγματα. «Στην ποντιακή διάλεκτο χρησιμοποιούμε και λέξεις από άλλες γλώσσες, όπως τα τούρκικα ή τα περσικά, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Γι’ αυτό και καλό θα ήταν το βιβλίο να διαβαστεί από όλους, όχι μόνο από όσους έχουν ποντιακή καταγωγή. Είναι ένα κομμάτι του ελληνισμού και πρέπει να τα γνωρίζουμε», σημείωσε ο συγγραφέας.
Τα έργα του ανέγνωσαν φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ ο συγγραφέας «αγκαλιάστηκε» από το κοινό.
«Παρακολούθησα το μάθημα του Ηλία Πετρόπουλου και ευχαριστήθηκα πολύ βλέποντας την καλή δουλειά που γίνεται στο πανεπιστήμιο. Η ποντιακή διάλεκτος σιγά σιγά χάνεται κι αυτοί οι άνθρωποι πήραν το θάρρος να σώσουν ένα κομμάτι ιστορίας όλου του ελληνισμού. Να θυμάστε πάντοτε ότι όποιος ξεχνά το παρελθόν δεν έχει μέλλον» υπογράμμισε επίσης με θέρμη.
Με τη σειρά του ο κ. Ηλίας Πετρόπουλος αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης ανακοίνωσε πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το βιβλίο προκειμένου να διδάξει στους φοιτητές του την ποντιακή διάλεκτο. «Ο συγγραφέας είναι αυτό που στην γλωσσολογία ονομάζουμε “φυσικός ομιλητής”. Σήμερα είχα την χαρά να παραδώσω σε συνεργασία μαζί του ένα μάθημα βιωματικού χαρακτήρα.
Εγώ και οι φοιτητές μου του κάναμε ερωτήσεις, μας διάβασε ποιήματα στην ποντιακή διάλεκτο και αφηγήθηκε βιώματα από την ζωή του», είπε ο ίδιος, με συγκίνηση τονίζοντας για τον συγγραφέα πως «παρά τις ταλαιπωρίες που πέρασε κατόρθωσε να διατηρήσει αλώβητη την ποντιακή μας διάλεκτο και να την μεταδώσει. Αυτό είναι ανεκτίμητο. Πίσω από το πρόσωπο του Νίκου Γεωργιάδη κρύβεται όλος ο ποντιακός ελληνισμός των χωρών της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης».
Το δικό του στίγμα» έδωσε και ο ο Γιάννης Νικολαΐδης επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» μιλώντας για την σημασία του εγχειρήματος. Ο συγγραφέας συμβάλλει σε μία οργανωμένη προσπάθεια διάσωσης μίας εκ των ελληνικών διαλέκτων που ακόμα παραμένει ζωντανή, σημείωσε ευχόμενος να γίνουν μελέτες και καταγραφές για πολλές ακόμα ντοπιολαλιές.
«Ενώ βλέπουμε πως σε άλλα μέρη της Ευρώπης οι ντοπιολαλιές παραμένουν ζωντανές δίχως να απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση, στην Ελλάδα τις αντιμετωπίζουμε με ειρωνεία και βίαια συμπεριφορά» έκρινε για να μιλήσει για τον πλούτο των τοπικών ιδιωμάτων. «Από τα παιδικά μας ήδη χρόνια διδασκόμαστε την αρχαία ελληνική. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε το πνεύμα της και να μάθουμε τα πάντα γύρω από αυτήν. Σήμερα έχουμε γλώσσες που μετά από 2000 χρόνια θα είναι νεκρές. Γιατί να μην κάνουμε κάτι για να σώσουμε κι αυτές;», κατέληξε.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κκ Παντελεήμονας, η Κοσμητόρας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ, Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, ο διευθυντής του Τελωνειακού Καταστήματος Κομοτηνής, Ευάγγελος Αντωνιάδης και ο μουσικός-ερευνητής Γιάννης Παγκοζίδης.
Πηγή: paratiritis-news.gr / Χαρά Καϊμάκη.