Με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η Θεσσαλονίκη τίμησε τις 353.000 θύματα της ποντιακής γενοκτονίας από τους Οθωμανούς.
«Το αίμα δεν θα στεγνώσει ποτέ, αν δεν έρθει δικαίωση», είπε κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Βούλα Πατουλίδου.
Αμέσως μετά από την επιμνημόσυνη δέηση, οι πρόεδροι των ποντιακών ενώσεων και ομοσπονδιών απηύθηναν ομιλίες στο κοινό και έπειτα εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος και αμέσως μετά, ο νεαρός σε ηλικία λυράρης, Αρσένιος Ορφανίδης, έπαιξε τον Ύμνο στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, είπε μεταξύ άλλων ότι «θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στη Μνήμη. 353.000 αθώα θύματα και ψυχές που χάθηκαν και απάνθρωπα, παραμένουν μη αναγνωρισμένα από τη διεθνή κοινότητα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιος Παρχαρίδης, απαίτησε «να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων από τους Οθωμανούς. 353.000 ψυχές, ζητούν δικαίωση».
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης,ανέφερε ότι «η Γενοκτονία είναι τα ιερά και τα όσια που κουβάλησαν μαζί του οι Πόντιοι, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.
Είναι μεγάλη η ευθύνη μας να μεταδώσουμε την αλήθεια αυτή στις επόμενες γενιές».
Παρών στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος υπήρξε κατηγορηματικός σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Τουρκία.
«Δεν νοείται να υπάρχει πραγματική, βαθιά, ουσιαστική σχέση φιλίας με τη γείτονα, χώρα χωρίς να αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα», είπε συγκεκριμένα και πρόσεθσε πως «ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με την εμπιστοσύνη του λαού σαν μελλοντικός πρωθυπουργός, το ζήτημα αυτό, της αναγνώρισης των Ελλήνων του Πόντου, θα το διεκδικώ για όλους τους Έλληνες μέχρι τέλους».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, είπε ότι η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε την Ποντιακή Γενοκτονία, πριν από 30 χρόνια «και καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης». Χαρακτήρισε «φρικαλεότητα» τη μέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και τόνισε ότι «ο αγώνας για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας θα συνεχιστεί».
«Είμαστε σήμερα εδώ για να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με όλες τις δυνάμεις, να διεκδικούμε καθημερινά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Σαν σήμερα, 105 χρόνια πριν, τραυματίστηκε με έναν τρόπο τραγικό και απαράδεκτο η υπερχιλιετής παρουσία των Ελλήνων», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης και στάθηκε στην επιτακτική ανάγκη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα.
Στεφάνια στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατέθεσαν εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των προξενικών αρχών της Αρμενίας και της Κύπρου στην Ελλάδα.
Πηγή : voria.gr