ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Υπόσχεση του Προέδρου Χριστοδουλίδη: Θα καθιερωθεί ως επίσημη μέρα τιμής στα σχολεία της Κύπρου η Γενοκτονία Ποντίων από τους Τούρκους Αττίλες
Υπόσχεση του Προέδρου Χριστοδουλίδη: Θα καθιερωθεί ως επίσημη μέρα τιμής στα σχολεία της Κύπρου η Γενοκτονία Ποντίων από τους Τούρκους Αττίλες
(Φώτο : hellasjournal.com)
22 Μάι
0
Σχόλια

Υπόσχεση του Προέδρου Χριστοδουλίδη: Θα καθιερωθεί ως επίσημη μέρα τιμής στα σχολεία της Κύπρου η Γενοκτονία Ποντίων από τους Τούρκους Αττίλες

Τα παραπάνω δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Κύπρος και ο Πόντος αποτελούν, ομολογουμένως, θύματα της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας. Κατ’ αναλογία, συνέχισε, «Eλληνοκύπριοι και Eλληνοπόντιοι έχουμε βιώσει σχεδόν τις ίδιες θηριωδίες, βιαιότητες και λεηλασίες, τον ξεριζωμό και την εξόντωση».

Φέτος, συμπλήρωσε, η Κύπρος μετρά 50 χρόνια, μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή και οι μνήμες και οι μαρτυρίες είναι ζωντανές όσο ποτέ.

«Δεν μπορώ να μην μνημονεύσω την πορεία των αιχμαλώτων Κυπρίων κατά τους μήνες της εισβολής και τη μεταφορά τους στη Μικρά Ασία, στα Άδανα και στην Αμάσεια. Εκεί, με ένα μυστικό τρόπο, ενώθηκαν οι αγωνίες, οι ιδρώτες και το αίμα Ελλήνων Κυπρίων και Ελλήνων Μικρασιατών και Ποντίων. Η νοερή αυτή συνάντηση, σφραγίζει το κοινό δράμα και την κοινή μας πορεία. Εξάλλου, η περίπτωση της Γενοκτονίας των Ποντίων θυμίζει σε κάποιο βαθμό το δράμα των αγνοουμένων και των ηρωικών εγκλωβισμένων μας», είπε.

Υπέδειξε ότι είναι μέσα σε αυτή τη συλλογιστική που η Βουλή των Αντιπροσώπων, με ομόφωνο ψήφισμά της, στις 19 Μαΐου 1994, έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, σημειώνοντας ότι «ευχή και προσδοκία μας είναι πως τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις, θα τύχουν καταδίκης και αναγνώρισης από όλη την ανθρωπότητα».

Δήλωσε, ακόμη, ότι για πρώτη φορά φέτος, το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε επίσημα τα σχολεία για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και από το νέο σχολικό έτος, η 19η Μαΐου θα καθιερωθεί ως μια από τις επίσημες ημέρες τιμής στα σχολεία μας, και μέσα από ειδικές σχολικές εκδηλώσεις θα τιμάται η θυσία των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Επεσήμανε ότι η Πολιτεία διαχρονικά προσπαθεί να είναι δίπλα στους Πόντιους, για να τους στηρίξει, να τους βοηθήσει με κάθε δυνατόν τρόπο στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως, για παράδειγμα, είπε, «είναι η απόκτηση ενός οικήματος, το οποίο να λειτουργεί ως χώρος συναπαντήματος και ως σημείο αναφοράς για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής σας κληρονομιάς, των παραδόσεών σας και για τη διαφύλαξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Ποντίων»

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πολύ καλά διάφορα άλλα αιτήματα που έχουν οι Πόντιοι και αφορούν ανθρωπιστικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, όπως είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, οι πολιτογραφήσεις, η κοινωνική σύνταξη και άλλα πολλά.

«Θέλω, λοιπόν, να αξιοποιήσω τη σημερινή μου παρουσία εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι ως Κυβέρνηση εξετάζουμε, ήδη, με θετική προσέγγιση τα εν λόγω αιτήματά σας και επεξεργαζόμαστε σχετικές λύσεις που θα σας ανακοινώσουμε σύντομα», σημείωσε.

«Ως Πολιτεία οφείλουμε να σταθούμε, και να είστε βέβαιοι ότι θα σταθούμε, δίπλα σε κάθε προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της εθνικής μας ταυτότητας, σε κάθε προσπάθεια που έχει σύνθημα, οδηγό και έμπνευση τον στίχο, ‘Η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο’», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η 19η Μαΐου για τον Ελληνισμό δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα, αφού από το 1994 έχει καθιερωθεί επίσημα με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αδιαμφισβήτητα, συνέχισε, η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και γενικά τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής αποτελούν μια από τις μελανότερες σελίδες της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας.

Εξήγησε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για εθνοκάθαρση και εξάλειψη κάθε ελληνικού στοιχείου στις περιοχές του Πόντου, άρχισε ήδη με το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και επεκτάθηκε μέχρι το 1923, προσθέτοντας ότι η μανιώδης και ανελέητη προσπάθεια των νεοτούρκων ενάντια σε κάθε τι ελληνικό ξεκίνησε με την εκστρατεία στη Σαμψούντα τη 19η Μαΐου 1919, που σήμανε και την αρχή του τέλους της ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας γενικότερα.

Εξαίροντας τους Έλληνες του Πόντου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι έχουν αποδείξει, περισσότερο από κάθε άλλο κομμάτι του Μείζονος Ελληνισμού, τη δύναμη της ψυχής τους και την αποφασιστικότητά τους.

Μετά το πέρας της δοξολογίας ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια αφιερωματικής στήλης στο πάρκο ποντιακού ελληνισμού. Ο Πρόεδρος ανέφερε στην ομιλία του ότι η αφιερωματική στήλη θα μαρτυρά την επιμονή και το πείσμα των Ελλήνων Ποντίων να παραμένουν πιστοί στην ταυτότητά τους 100 και πλέον χρόνια μετά το δράμα της Γενοκτονίας και του διωγμού τους.

«Θα κατακρίνει και θα καταδικάζει διαχρονικά τα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων και, κατ’ επέκταση, τα απότοκα του μίσους και του φανατισμού, από όπου και από όποιον κι αν προέρχονται», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή, «θα δίνει σε μας τους Έλληνες Κύπριους ένα μήνυμα και ένα παράδειγμα ανυποχώρητου αγώνα και σταθερότητας στις διεκδικήσεις μας, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Στην δοξολογία και στην εκδήλωση που ακολούθησε στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, Βουλευτές, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας και πλήθος κόσμου.

 

 

Πηγή : hellasjournal.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.