Και όμως! Η Αθήνα, ως όνομα πόλης, δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα —που είναι και πρωτεύουσά της— αλλά και στον Πόντο! Και συγκεκριμένα στο νομό της Ριζούντας!
Σήμερα θα την γνωρίσει κανείς ως Παζάρ, δηλαδή αγορά, καθώς αυτό είναι το όνομά της ύστερα από το 1928. Απέχει μόλις 40 χλμ από τη Ριζούντα και 106 χλμ από την Τραπεζούντα.
Η παραλιακή αυτή περιοχή περιτριγυρίζεται στην ενδοχώρα από τεράστια καταπράσινα βουνά και αρκετούς ποταμούς και παραποτάμους που πηγάζουν από τα Ποντιακά όρη, με τον πιο γνωστό τον ποταμό Χεμσίν.
Για την πόλη μιλούν τόσο ο Έλληνας ιστορικός Φλάβιος Αρριανός στο έργο του Περίπλους Ευξείνου Πόντου: «[…] Ἔστιν γάρ τοι καὶ ἐν Πόντῳ τῷ Εὐξείνῳ χωρίον οὕτω καλούμενον· καί τι καὶ Ἀθηνᾶς ἱερόν ἐστιν αὐτόθι Ἑλληνικόν, ὅθεν μοι δοκεῖ καὶ τὸ ὄνομα εἶναι τοῦτο τῷ χωρίῳ, καὶ φρούριόν τί ἐστὶν ἠμελημένον. Ὁ δὲ ὅρμος οἷος ὥρᾳ ἔτους δέχεσθαι οὐ πολλὰς ναῦς καὶ σκέπην ταύταις παρέχειν ἀπὸ νότου ἀνέμου καὶ αὐτοῦ τοῦ εὔρου· […]», (…φτάσαμε στην Αθήνα. Γιατί είναι και στον Πόντο ένας τόπος που ονομάζεται έτσι. Υπάρχει εκεί και κάποιο ιερό της Αθηνάς, ελληνικό, από το οποίο μου φαίνεται ότι ο τόπος εκείνος πήρε το όνομά του· υπάρχει και κάποιο φρούριο εγκαταλειμμένο. Και το λιμανάκι είναι τέτοιο, που την καλοκαιρινή περίοδο είναι ικανό να δέχεται πλοία και να παρέχει σ’ αυτά καταφύγιο ασφαλές από το νότιο άνεμο κι ακόμη από τον ανατολικό), όσο και ο ιστορικός Προκόπιος ο Καισαρεύς που αναφέρει στα έργα του την πόλη ως ακμάζουσα την περίοδο του Ιουστινιανού.
Για την ιστορία πάντως, η Αθήνα ως όνομα, δεν απαντάται μόνο στην Ελλάδα και στον Πόντο αλλά και σε ακόμα 60 περιοχές στον κόσμο, εκ των οποίων οι 29 βρίσκονται στις ΗΠΑ· επίσης, Γερμανία, Σκωτία, Καναδάς, Κούβα, Αίγυπτος, Ρωσία, Δομινικανή Δημοκρατία, Φινλανδία, Βραζιλία, Ιταλία, Κολομβία, Ουγγαρία, Ινδία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Σερβία.
Με πληροφορίες από το el.wikisource.org και την Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού, εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία.