ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμήθηκε στο Κάτω Θεοδωράκι
Η Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμήθηκε στο Κάτω Θεοδωράκι
(Φωτο: maxitis)
12 Ιούν
0
Σχόλια

Η Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμήθηκε στο Κάτω Θεοδωράκι

Την Κυριακή 02 Ιουνίου 2024 στο Κάτω Θεοδωράκι τελέστηκε Ιερό Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου παρευρέθηκε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου «Οι Μωμόγεροι».

Σε έναν φιλόξενο χώρο γεμάτο ανθρώπους που αγαπούν το χωριό τους έγινε πρώτα μια μικρή αναφορά στον ιδιαίτερα όμορφο ναό που κατασκευάστηκε το 1804 και από το 1983 έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Μια κολυμβήθρα ασήκωτη, κατασκευασμένη από πέτρα, μια χρυσοκέντητη εικόνα του επιταφίου, ηλικίας τουλάχιστον 700 ετών, μία μεγάλων διαστάσεων εικόνα με θέμα τη Δευτέρα Παρουσία, ένα ευαγγέλιο του 1840 με ασημένια εξώφυλλα, και πολλές παλιές εικόνες των οποίων οι αναγραφές είναι σε κυριλλική γραφή (κάτι που παραπέμπει σε Βούλγαρους αγιογράφους), περιλαμβάνονται στα πολύτιμα κειμήλια που φιλοξενεί στο εσωτερικό του ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδος, στο Κάτω Θεοδωράκι. Κατατέθηκε στεφάνι από τον πρόεδρο του χωριού στο χώρο του συλλόγου, ενώ στους παρευρισκομένους απευθύνθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου του Αγίου Μάρκου Φώτης Γεωργιάδης και ευχαρίστησε για την πρόσκληση. Ακολούθησε ομιλία, ποιήματα, χορωδία και ο χορός ατσαπάτ- πυρρίχιος από χορευτές του συλλόγου.

Στο λόγο που εκφώνησε η Κυριακή Πασχαλίδου αναφέρθηκε τόσο στον διδάκτωρ Θεοφάνη Μαλκίδη, όσο και στον αείμνηστο πρωτεργάτη, Μιχάλη Χαραλαμπίδη: «Ο άνθρωπος που μας άνοιξε τον δρόμο της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Αναγνώρισης. Για πάνω από επτά δεκαετίες το έγκλημα εναντίον των Ελλήνων, η Γενοκτονία ενός εκατομμυρίου προγόνων μας παρέμεινε στη λήθη, στη σιωπή, ή μάλλον υπήρξε μόνο η άρνηση και η προπαγάνδα.

Η ιστορία όμως, το δίκαιο, η αλήθεια δεν μπορούν να παραμένουν στο σκοτάδι για πάντα. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στις 24 Φεβρουαρίου 1994 στην Βουλή των Ελλήνων καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ».

 

 

Πηγή: maxitis.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.