ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ερώτηση για να ενισχυθεί η εκμάθηση της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολεία κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Ράνια Θρασκιά
Ερώτηση για να ενισχυθεί η εκμάθηση της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολεία κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Ράνια Θρασκιά
21 Ιούν
0
Σχόλια

Ερώτηση για να ενισχυθεί η εκμάθηση της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολεία κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Ράνια Θρασκιά

Με πρωτοβουλία της Ράνιας Θρασκιά, βουλευτή Ά Θεσσαλονίκης και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Παιδείας – αρμόδιας για την Ειδική Αγωγή, κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση για την ανάγκη ενίσχυσης της εκμάθησης της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολεία. Την ερώτηση συνυπογράφουν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι από τις πιο μελανές σελίδες της ελληνικής και της παγκόσμιας Ιστορίας, ένα συλλογικό τραύμα που δεν μπορεί να επουλωθεί, ένα έγκλημα που δεν πρέπει να περάσει στη λήθη. H Πολιτεία οφείλει να τιμήσει την μακραίωνη και πλούσια Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και τη συνεισφορά του στην πορεία και την Ιστορία της χώρας μας, μεριμνώντας έμπρακτα για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης. Ωστόσο, τόσο τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας ειδικά αλλά και τα Προγράμματα Σπουδών γενικά, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, συμπεριλαμβάνουν ελάχιστα ή/και αποσπασματικά την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, τη στιγμή που το σχολείο διαδραματίζει τον πλέον κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση του ιστορικού παρελθόντος.

Στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται ότι είναι χρέος μας να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή και να μην επιτρέψουμε να ανοίξουν στο μέλλον τα τραύματα του παρελθόντος. Καθώς επίσης κι ότι βασικός σκοπός της εκπαίδευσης οφείλει να είναι η διαμόρφωση πολιτών που θα μπορούν να ερμηνεύουν τα ιστορικά γεγονότα και να αντλούν από αυτά συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον, αλλά και η ανάγκη η ιστορική γνώση να μεταδίδεται δημιουργικά και να καλλιεργείται το κριτικό πνεύμα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων αν προτίθεται να μεριμνήσει για την ενίσχυση της διδασκαλίας της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού στα σχολικά εγχειρίδια όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και με ποιους άλλους τρόπους θα διασφαλίσει τη δημιουργική εκμάθηση της ποντιακής Ιστορίας και κληρονομιάς στα σχολεία της χώρας.

Διαβάστε εδώ όλο το κείμενο

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.