ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κομμάτι της ζωής του Θρυλορίου το Ταφικό Έθιμο
Κομμάτι της ζωής του Θρυλορίου το Ταφικό Έθιμο
27 Ιούν
0
Σχόλια

Κομμάτι της ζωής του Θρυλορίου το Ταφικό Έθιμο

Αναβίωσε όπως γίνεται για πάνω από 30 χρόνια το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων στο Θρυλόριο, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», έξω από τα νεκροταφεία του οικισμού, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Το έθιμο, έφεραν από τον Πόντο στον οικισμό οι πρόσφυγες, με την πάροδο των χρόνων όμως άρχισε να χάνεται.

Από το 1991 όμως Σύλλογος το έφερε πίσω στη ζωή του οικισμού, κάνοντας το αναπόσπαστο μέρος της ζωής του, και φέρνοντάς το στο κέντρο της εμπειρίας και των νεότερων γενιών, που πλέον καλούνται να το συνεχίσουν. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, είναι ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι για τους νεκρούς, μιας και οι Πόντιοι είχαν την πίστη πως με την ανάσταση του Κυρίου ανασταίνονται και οι τεθνεώτες, και μένουν κοντά τους μέχρι το μεσημέρι της ημέρας του Αγίου Πνεύματος, όταν και επιστρέφουν στον τόπο τους.

Έτσι τόσο στον Πόντο, όσο και σήμερα, φέρνουν τα καλύτερα φαγητά τους, κάθονται όλοι μαζί, και τρώνε «τρώμε μετ’ αποθαμέντς», μέχρι τις 12 το μεσημέρι, όταν και σύμφωνα με την παράδοση, επιστρέφουν.

Αυτό το έθιμο, τόνισε, κρατά κοντά τους κατοίκους του οικισμού με την παράδοση, αλλά και όσους έχουν αποδημήσει, μιας και αυτές τις μέρες τους φέρνουν ξανά στο μυαλό τους.

Πηγή: paratiritis-news.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.