ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αποκαλυπτήρια Μνημείου Λοιμοκαθαρτηρίου στη Μακρόνησο
Αποκαλυπτήρια Μνημείου Λοιμοκαθαρτηρίου στη Μακρόνησο
29 Ιούν
0
Σχόλια

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Λοιμοκαθαρτηρίου στη Μακρόνησο

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στη Μακρόνησο, στο Ν.Δ. άκρο του νησιού.

Επάνω στο μνημείο το οποίο είναι κατασκευασμένο από μαρμαρογρανίτη, απεικονίζονται χαραγμένοι σταυροί καθώς και κείμενα στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα ασσυριακά. Στόχος είναι να μην ξεχαστούν οι πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου και Ασσύριοι, που μετά την έξοδό τους από τις πατρογονικές τους εστίες κατά τη Γενοκτονία που υπέστησαν, άφησαν στον συγκεκριμένο χώρο την τελευταία τους πνοή.

Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης τόνισε πως η προσπάθεια είναι συλλογική ενώ συγκινημένος αναφέρθηκε στην μνήμη των προγόνων μας και την υποχρέωση της διδασκαλίας της ιστορίας στις νεότερες γενιές. Αναφέρθηκε στο δύσκολο εγχείρημα της προσπάθειας δημιουργίας του μνημείου αλλά και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωσή του.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατσάρας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία των Ασσυρίων προσφύγων και την τραγική εξέλιξη στο μαρτυρικό νησί ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αργοναύται – Κομνηνοί κ. Θεόφιλος Καστανίδης επισήμανε την ενδελεχή μελέτη και έρευνα για την ιστορία της Μακρονήσου και την ανάγκη διατήρησης της άσβεστης μνήμης όσων χάθηκαν μετά τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας.

Με το μνημείο τιμώνται οι υγειονομικές υπηρεσίες του Ελληνικού και Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και οι Αμερικανίδες ιατροί της οργάνωσης «American Women’s Hospitals» (AWH), για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην περίθαλψη των προσφύγων, στα πρόσωπα των οποίων τιμήθηκαν με πλακέτα ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Τζορτζ Τσούνης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνης Αυγερινός.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτριος Λουκάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κέας κ. Στυλιανός Γκρέκας, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κωνσταντίνος Ασκούνης, ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Χρήστος Τσοκάνης. Το μουσικό τμήμα της τελετής επιμελήθηκε ο κ. Ηλίας Αβραμίδης ενώ στο μνημείο τοποθετήθηκε χώμα από την πατρίδα ως ένδειξη σεβασμού στην μνήμη Ελλήνων Ποντίων και Ασσυρίων.

Πηγή: poe.org.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.