ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οι «Ακρίτες» Σερρών παρέλασαν για την απελευθέρωση της πόλης
Οι «Ακρίτες» Σερρών παρέλασαν για την απελευθέρωση της πόλης
06 Ιούλ
0
Σχόλια

Οι «Ακρίτες» Σερρών παρέλασαν για την απελευθέρωση της πόλης

Ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Νομού Σερρών «Οι Ακρίτες», συμμετείχε στην παρέλαση της 111ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών από τους Βούλγαρους το 1913.

Το ιστορικό χρονικό

Λίγο πριν φύγουν οι Βούλγαροι στο τέλος του Δεύτερου Βαλκανικού πολέμου, ένα μεγάλο τμήμα της πόλης πυρπολήθηκε και ερημώθηκε από τους Βούλγαρους που υποχωρούσαν μετά την πανωλεθρία που έπαθαν στη μάχη του Λαχανά.

Στις 28 Ιουνίου 1913 λίγο πριν αποχωρήσουν λεηλάτησαν την πόλη και κατατρόμαξαν τον λαό της. Πυρπόλησαν και προκάλεσαν χιλιάδες καταστροφές στην πόλη των Σερρών. Κάηκαν τα περισσότερα μνημεία, σχολεία, χιλιάδες σπίτια και καταστήματα.

Η ελληνική εμπροσθοφυλακή με τον ταγματάρχη Μαζαράκη κατέφθασε το βράδυ της 28ης Ιουνίου στην κατεστραμμένη πόλη και το πρωί της 29ης Ιουνίου έφθασε η VII Μεραρχία.

Ο Μέραρχος Ναπολέοντας Σωτήλης με προκήρυξη που εξέδωσε στις 28 Ιουνίου 1913, εξήγγειλε ότι «απελευθερώνει και καταλαμβάνει τας Σέρρας και προσκαλεί τους κατοίκους ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσης και θρησκεύματος, να επανέλθουν εις τας ειρηνικάς των ασχολίας».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.