ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Το Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας» έγινε στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης
«Το Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας» έγινε στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης
08 Ιούλ
0
Σχόλια

«Το Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας» έγινε στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης το «Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας». Την εκδήλωση αυτή πραγματοποιεί η Ένωση Ποντίων Ματσούκας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και αποτελεί μία αναβίωση του εθίμου της Ευδίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Χρήστος Μεντεσίδης και η Γενική Γραμματέας, Ανθούλα Παλασίδου, οι οποίοι καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν τον κόσμο, τους καλλιτέχνες και τους χορηγούς της εκδήλωσης, ενώ παράλληλα για το έθιμο της Ευδίας μίλησε η Δρ. Αρχαιολογίας, Μεντεσίδου Ελένη.

Παράλληλα με την εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν διάφορα βιωματικά εργαστήρια δίνοντας στον κόσμο την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας των κατοίκων στην Ματσούκας. Ο Σπύρος Θεοδωρίδης έδειξε στους παρευρισκόμενους τα μέρη που αποτελούν το την ποντιακή λύρα εξηγώντας ταυτόχρονα τον τρόπο κατασκευής αυτής. Η Ευγενία Σακονίδου παρουσίασε τα μέρη της παραδοσιακής ποντιακής φορεσιάς, ενώ η Ελένη Βασιλειάδου, με τα παραδοσιακά προϊόντα «Βερμίου Γης», ετοίμασε ποντιακά εδέσματα τα οποία μοιράστηκαν στο κοινό.

Επίσης η Ελένη Παγκαλίδου οργάνωσε ένα εργαστήριο αναβίωσης ποντιακών παιχνιδιών στο οποίο έλαβαν μέρος η μικροί μας επισκέπτες. Τέλος ο Στέλιος Κυκίδης έκανε μια παρουσίαση για τα ποντιακά αυτά παιχνίδια.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.