Στο φως της δημοσιότητας έρχεται μετά από περίπου πεντέμιση αιώνες, η βυζαντινή μεγαλοπρέπεια του αυτοκρατορικού ναού της Παναγίας Χρυσοκεφάλου, στη συνοικία Ορτάχισαρ της Τραπεζούντας. Στον ορθόδοξο ναό, ―που από το 1461, μετά από την άλωση της Τραπεζούντας και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως τζαμί, ως Fatih Büyük Camii―, γίνεται ανακαίνιση, με τις αρμόδιες αρχές να θέλουν να της δώσουν την παλιά της αίγλη, τη βυζαντινή.
Οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν στις 6 Ιουλίου 2015 και ενώ το έργο ήταν να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2016, οι εκπλήξεις του ναού παρατείνουν την παράδοσή του.
Μαζί με τις σκαλωσιές που αντικρίζει κανείς μέσα και έξω από το ναό, τις πέτρες, τα ξύλα και τα μπάζα, φαίνεται και η μεγαλοπρέπειά του, που ήταν κρυμμένη κάτω από το σοβά για αιώνες. Σε μια έκταση περίπου 100 τ.μ., ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους ένα μωσαϊκό ―σε άριστη κατάσταση―, που χρονολογείται από το 360. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται στον χώρο έχουν ως σκοπό την ανάδειξη αυτών των ανακαλύψεων, γι’αυτό στο δάπεδο θα τοποθετηθεί ανοξείδωτος σκελετός με προστατευτικό γυαλί, που οι επισκέπτες θα μπορούν να πατήσουν πάνω και ταυτόχρονα να θαυμάσουν το μοναδικό μωσαϊκό.
Ο ναός της Παναγίας της Χρυσοκεφάλου, που είναι του 10ου αιώνα, χτίστηκε την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Οι αυτοκράτορες Κομνηνοί τον ανακαίνισαν και αποτέλεσε μητροπολιτικό ναό της Τραπεζούντας. Σε αυτόν από το 1204 μέχρι το 1461, γίνονταν οι στέψεις και οι ταφές τους. Μετά την άλωση της Τραπεζούντας, ο Μωάμεθ ο Πορθητής χρησιμοποίησε το ναό για να κάνει την πρώτη του προσευχή, γι’ αυτό και ονομάστηκε μεγάλο τέμενος του Φατίχ (Fatih Büyük Camii). Από τότε λειτουργεί ως τζαμί.
Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr μπήκε μέσα στο ναό, και σας παρουσιάζει αποκλειστικά το εσωτερικό της.
Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.