Το γεγονός ότι ακόμη δεν έκλεισε τον έναν χρόνο λειτουργίας του ο Ποντιακός Πολιτισμικός Οργανισμός «Πυρρίχιος Ακαδημία» —θα τον κλείσει σε περίπου δύο βδομάδες— αλλά έχει ήδη «βαριές» δράσεις στο ενεργητικό του τον κάνουν σίγουρα έναν σύλλογο-σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα των Ποντίων. Ως επακόλουθο αυτών των γεγονότων είναι και η αγάπη του κόσμου που κατέκλυσε την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μια φορά» στο Περιστέρι, στην δεύτερη συνεστίαση του Οργανισμού.
Φαγητό, ποτό, ποντιακό γλέντι, λαχειοφόρος αγορά, σημαντικές προσωπικότητες της παράδοσης αλλά και βραβεύσεις ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης.
Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε ο Κωνσταντίνος Αμανατιάδης μέλος της «Πυρρίχιου Ακαδημίας» ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο σε αυτή. Έδωσε τη σκυτάλη στον πρωτοπρεσβύτερο Στυλιανό Ταξάκη, από τον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου, ο οποίος μετέφερε τόσο τις προσωπικές του ευχές όσο και του μητροπολίτη Περιστερίου. «Ο Πόντος είναι εκείνος που κρατάει την παράδοση, την ιστορία, τη θρησκεία», είπε μεταξύ άλλων ο π. Στυλιανός, τον οποίον συνόδευε ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος, οι πρεσβύτεροι Γρηγόριος και Αλέξανδρος και ο διάκονος Σπυρίδων.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος της Ακαδημίας «Όμηρος Παχατουρίδης», καλωσόρισε τον κόσμο στην εκδήλωση και μίλησε για τις μελλοντικές δραστηριότητες του σωματείου. Ολοκλήρωσε την ομιλία του παραφράζοντας λέξεις απ’ το τραγούδι του Γιάννη Ρίτσου-Νίκου Ξυλούρη «Και να αδερφέ μου»: «Εμείς δεν χορεύουμε αδελφέ μου για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, εμείς χορεύουμε για να σμίξουμε τον κόσμο», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.
Ακολούθησαν ποντιακοί χοροί από τα μέλη του χορευτικού τμήματος της Ακαδημίας, τα οποία φορούσαν μπλουζάκια με του συλλόγου. Παρουσίασαν ομάλ’ μονόν, λαγγευτόν, λετσίνα, ‘λαφρύν σέρρα και σέρραν χορόν. Στη λύρα τα συνόδευσε ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, στο νταούλι ο Δαμιανός Παπαδόπουλος και στο τραγούδι ο Γιώργος Στεφανίδης.
Συγκίνηση στους παρευρισκόμενους προκάλεσε η απονομή τιμητικής διάκρισης τόσο στην αείμνηστη ένθερμη Πόντια Λίτσα Καλαϊδοπούλου όσο και στον σύζυγό της και χοροδιδάσκαλο, Μιχάλη Καραβέλα (ο οποίος παρέλαβε και της συζύγου του), από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Όμηρο Παχατουρίδη. Ο Μιχάλης Καραβέλας μίλησε, κατά τον ευχαριστήριο λόγο του, για την εμπειρία του με τους ανθρώπους της πρώτης γενιάς και την επαφή του με τον ποντιακό χορό. «Μας έδωσαν το προζύμι», είπε για την πρώτη γενιά Ποντίων προσφύγων. Αν και ο ίδιος είχε τάξει ότι θα χόρευε τον χορών των μαχαιριών στην συγκεκριμένη εκδήλωση αυτό τελικά δεν ήταν εφικτό λόγω ότι ο ίδιος ταλαιπωρούταν ήδη από ίωση. Πλακέτα για την προσφορά του στον ελληνισμό του Πόντου απονεμήθηκε στον πρόεδρο του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» Άλκη Ράφτη, ενώ του προσφέρθηκε και το βιβλίο Ποντιακά Χορο Χρονικά — συγγραφέας του είναι ο Όμηρος Παχατουρίδης.
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν βίντεο για τα τιμώμενα πρόσωπα, τις δραστηριότητες του Συλλόγου, αλλά και ένα σποτάκι από την παράσταση Γενοκτονία, του Παύλου Κουρτίδη, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε γι’ αυτήν.
Στο ποντιακό γλέντι —που ολοκληρώθηκε με μουχαπέτ’— συμμετείχαν οι: Γιώργος Στεφανίδης στη λύρα και το τραγούδι, Γιάννης Μιχαηλίδης στο τραγούδι, Παναγιώτης Ιωαννίδης στη λύρα, Βασίλης Καρυοφυλλίδης στο αγγείο και το νταούλι και Παύλος Σταματίδης στο νταούλι.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες» Φάνης Κοντοχρήστος, ενώ παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο Παντελής Καραλευτέρης, πρώην μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.
Φωτογραφίες: Θοδωρής Μακρίδης.