ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κιλκίς: Μνημείο και πλατεία στη μνήμη του Αντιπτέραχου Περικλή Στεφανίδη (φωτο)
Κιλκίς: Μνημείο και πλατεία στη μνήμη του Αντιπτέραχου Περικλή Στεφανίδη (φωτο)
29 Ιούλ
0
Σχόλια

Κιλκίς: Μνημείο και πλατεία στη μνήμη του Αντιπτέραχου Περικλή Στεφανίδη (φωτο)

Με τη σκέψη στραμμένη στον Περικλή Στεφανίδη, στον γενναίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έδωσε τη ζωή του μαζί με τον συγκυβερνήτη του Χρήστο Μουλά, πέρσι, στη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στο Πλατανιστό Ευβοίας, ο Δήμος Κιλκίς, η Δημοτική Κοινότητα Παλαιού Αγιονερίου και οι πολίτες τίμησαν την Κυτιακή 21 Ιουλίου 2024, τη θυσία του.

την κεντρική πλατεία Παλαιού Αγιονερίου, όπου εφεξής θα φέρει τιμητικά το όνομά του με το βαθμό του Αντιπτέραρχου, δεσπόζει η προτομή του Περικλή Στεφανίδη ενωμένη συμβολικά με μαρμάρινους σχηματισμούς των φτερών της αεροπορίας με την αφιέρωση της τελευταίας τραγικής του πτήσης.

α αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντιπτέραρχου Περικλή Στεφανίδη έγιναν σε κλίμα βουβής συγκίνησης και σεβασμού στη μνήμη του ηρωικού πιλότου από τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ως εκπρόσωπο του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Δένδια, τον Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιού Αγιονερίου Γιώργο Δεμουρτσίδη, τους γονείς του Περικλή Σπύρο και Δέσποινα και τον αδελφό του Παναγιώτη.

Της τελετής των αποκαλυπτηρίων της προτομής και της ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιερατικό επίτροπο της Ιεράς Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου ιερέα Γεώργιο Παντελίδη και τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χαράλαμπο Ιακωβίδη.

Μεταφέροντας το μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου ο αρχιερατικός επίτροπος αναφέρθηκε στην ιερή προσφορά των δύο ιπτάμενων στην Πατρίδα. Η εκπλήρωση της τιμητικής απόφασης για την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας Παλαιού Αγιονερίου ως πλατεία Αντιπτεράρχου Περικλή Στεφανίδη σημείωσε αποσκοπεί ακριβώς στο να μη λησμονηθεί ο ζωοδόχος θάνατος του Περικλή.

Ο Περικλής του Παλαιού Αγιονερίου, ο Περικλής όλης της Ελλάδας, που κράτησε στους ώμους του την προστασία της από τις πύρινες φλόγες, είναι σύμβολο αγωνιστικότητας και αυταπάρνησης,τόλμης και φιλοπατρίας. Τήρησε στο έπακρο την αρχή του Αίεν Υψικρατείν και θα κυριαρχεί πάντοτε στα ύψη της ελευθερίας των αιθέρων τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς ενώ έκανε ιδιαίτερη υπόμνηση στο δύσκολο εγχείρημα της αεροπυρόσβεσης εξαίροντας το υψηλό πατριωτικό φρόνημα των ιπτάμενων που επιχειρούν στο πεδίο της μάχης με επίγνωση των κινδύνων που διατρέχουν. Είναι αληθινό καύχημα για την Πολεμική Αεροπορία και για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας να διαθέτουν στις τάξεις τους ισχυρούς μαχητές, που βάζουν σε πρώτη μοίρα την ασφάλεια και την εθνική ακεραιότητα της χώρας μας, εξουδετερώνοντας άφοβα κάθε απειλή.

Αναφερόμενος, τέλος, στο μνημείο και στην ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας ο Δήμαρχος Κιλκίς επισήμανε ότι νοηματοδοτούν άσβεστη τη μνήμη της αυτοθυσίας και της ηρωικής πράξης του Περικλή Στεφανίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιού Αγιονερίου εκθείασε τις αρετές του αείμνηστου νεαρού πιλότου και την αγάπη του για τα όνειρά του να κατακτήσει τους αιθέρες. Η πλατεία Αντιπτέραρχου Περικλή Στεφανίδη παραδίδεται στην ιστορία και τη συλλογική μνήμη του Παλαιού Αγιονερίου είπε για να θυμίζει εσαεί πως κάπου εκεί ψηλά διασχίζει αγέρωχα τους αιθέρες ο δικός τους περήφανος ήρωας.

Τον δικό του τιμητικό χαιρετισμό στον Περικλή Στεφανίδη έδωσε η Πολεμική Αεροπορία με διελεύσεις, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αεροσκάφους της 113ης Πτέρυγας Μάχης, τύπου Canadair CL-415, που διατέθηκε από την 383η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης. Παρούσα στην τελετή ήταν, επίσης, διμοιρία της 113ης Πτέρυγας Μάχης και διμοιρία της 350ης Πτέρυγας Κατευθυνόμενων Βλημάτων.

Το μνημείο κατασκευάστηκε με δαπάνη των κ.κ. Ελευθερίου και Θεόδωρου Σολομωνίδη, κατοίκων του Παλαιού Αγιονερίου και φιλοτεχνήθηκε από τον κ. Αντώνη Μυρωδιά.

Στην τιμητική εκδήλωση για τον Περικλή Στεφανίδη ήταν παρόντες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων και Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Παλαιού Αγιονερίου Γεώργιος Δεμουρτσίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, οι βουλευτές Πέτρος Παππάς και Στέφανος Παραστατίδης,ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ο Διοικητής της 112ης Πτέρυγας Μάχης, Ταξίαρχος Ευθύμιος Σιμιτζής, ο Διοικητής της 350ης Πτέρυγας Κατευθυνόμενων Βλημάτων Σμήναρχος Ζαχαρίας Κουτράκης, ο Διοικητής της 355ης Μοίρας Τακτικών Μεταφορών Αντισμήναρχος Παναγιώτης Χριστόπουλος, ο Ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Χαράλαμπος Στραβοπόδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς Δημόκριτος Δεμουρτσίδης, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κιλκίς ο υποπυραγός κ. Δημήτρης Ζαγναφέρης, οι Αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Νικόλαος Γιαρήμαγας, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ελένη Πατλάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδωρος Βαφειάδης, Γεωργία Βαλμά, Άννα Δημάκη, Σταύρος Μαυρουδής, Χριστόφορος Μουρατίδης, Αλέξανδρος Σεϊτανιώτης, Ιωάννης Τσερκέζης, Βασίλης Κοκκινίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς Κωνσταντίνος Τσιγκαρόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας- παράρτημα Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Δανιηλίδης, ο κ. Κωνσταντίνος Σκαμανγκούλης ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, ο Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού -παράρτημα Κιλκίς Σπυρίδων Τσερτσίδης από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς ο κ. Ιωάννης Σφήνας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κιλκίς Κωνσταντίνος Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Οι διοργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες στην 113η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στην 350η Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων, στην 383η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης και στο Τμήμα Τροχαίας Κιλκίς καθώς συνέβαλαν με τη συνδρομή τους στην άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης.

Πηγή: makthes.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.