ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πολύς κόσμος τίμησε τα «Διογένεια 2024» της Νέας Σινώπης
Πολύς κόσμος τίμησε τα «Διογένεια 2024» της Νέας Σινώπης
30 Ιούλ
0
Σχόλια

Πολύς κόσμος τίμησε τα «Διογένεια 2024» της Νέας Σινώπης

Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου της Νέας Σινώπης έγινε και φέτος η ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση «Διογένεια 2024». Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σινώπης «Διογένης» για ακόμα μια χρονιά διοργάνωσε την ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση του με επιτυχία την οποία τίμησε πλήθος κόσμου από όλη την περιοχή. Σ’ αυτή τη μεγάλη παραδοσιακή ποντιακή βραδιά που αποτελεί θεσμό αφού είναι η κορυφαία ετήσια εκδήλωση του συλλόγου που γίνεται κάθε Ιούλιο ο ρυθμός της ποντιακής λύρας, τα παιδία και τα μέλη του Συλλόγου Ν. Σινώπης «Διογένης» του Εξωαρϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σαμψούντας «Αμισός» και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαγγέλου που με υπερηφάνεια φορούν την ποντιακή φορεσιά ταξίδεψαν το κοινό μέσα από το ρυθμό και τη μουσική της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης του πόντου.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή που έγινε αναφορά στην Δέσποινα Τυρέκογλου, πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Ν. Σινώπης, που έφυγε για τον ουρανό μετά από μια άνιση μάχη που έδωσε με γενναιότητα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου και εκλεγμένη στο συμβούλιο της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Θεοδώρα Σαρηγιαννίδου στο καλωσόρισμά της ευχαρίστησε το Δήμο Πρέβεζας και την Αντιπεριφέρεια Πρέβεζας που στήριξαν την εκδήλωση που όπως είπε γίνεται τα τελευταία τριάντα χρόνια αλλά και όλους τους χορηγούς που διαχρονικά στηρίζουν το σύλλογο αναγνωρίζοντας το έργο του.

Κυψέλη ποντιακού πολιτισμού, ο σύλλογος «Διογένης» και τα χορευτικά συγκροτήματα ενθουσίασαν με την παρουσία τους και δημιούργησαν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Υπό την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων Περικλή Αναστασιάδη, Γιάννη Συγκούνα και Γιώργου Ζήγου και την συνοδεία των μουσικών Φελεκίδη Χρήστου (λύρα) και Μωϋσιάδου Κικής (νταούλι) οι χορευτικές ομάδες από τη Ν. Σινώπη, τη Νέα Σαμψούντα και τον Αρχάγγελο με παιδιά δημοτικού, εφήβους και ενήλικες γέμισαν τη σκηνή όπου με τη σεμνότητα και λεβεντιά τους και το ανάλογο με το ύψος του πολιτισμού του αλησμόνητου Πόντου ξεσήκωσαν τον κόσμο και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά και παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της εμίζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πρέεβζας Γιώργος Νίτσας και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τζίμας. Στην πρόεδρο του Συλλόγου “Αμισός” κ. Στέλλα Χαϊτίδου,στην πρόεδρο του Συλλόγου Αρχαγγέλου κ. Εύα Σταυροπούλου και στον χοροδιδάσκαλο του συλλόγου Διογένη κ. Αναστασιάδη δόθηκε από το σύλλογο «Διογένης» ως αναμνηστικό μία ελιά, σύμβολο της ειρήνης και της φιλίας.

Στη συνέχεια… Χορός, κέφι, χαρά, διασκέδαση για όλους τους παρευρισκόμενους με τους Παρχαρίδη Αλέξη (Τραγούδι) Κουρουκλίδη Φάνη (Λύρα), Μητρούλη Δημήτρη (νταούλι) και Χατζή Θεόδωρο (πλήκτρα) Πιασμένοι άλλοτε από τα χέρια και άλλοτε από τους ώμους δεν σταμάτησαν να χορεύουν μέχρι αργά το βράδυ σ΄αυτή την υπέροχη χορευτική βραδιά. Η πολυπληθής παρουσία του κόσμου απέδειξε για άλλη μια φορά την αναγνώριση της προσφοράς του Συλλόγου “Διογένης” στα πολιτιστικά δρώμενα και η διοίκηση του συλλόγου “Διογένης” ευχαριστεί όλους όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Πηγή: onprevezanews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.