ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο εκ Τραπεζούντος Τούρκος YouTuber Μεχμέτ, αλώνισε τα χωριά Πτολ/δας – Κοζάνης, και έκανε πολύ όμορφες συνεντεύξεις στα Ρωμέικα (ποντιακά)!
Ο εκ Τραπεζούντος Τούρκος YouTuber Μεχμέτ, αλώνισε τα χωριά Πτολ/δας – Κοζάνης, και έκανε πολύ όμορφες συνεντεύξεις στα Ρωμέικα (ποντιακά)!
28 Αυγ
0
Σχόλια

Ο εκ Τραπεζούντος Τούρκος YouTuber Μεχμέτ, αλώνισε τα χωριά Πτολ/δας – Κοζάνης, και έκανε πολύ όμορφες συνεντεύξεις στα Ρωμέικα (ποντιακά)!

O ποντιακής καταγωγής Τούρκος Mehmet Günaydın, είναι ιδιαίτερα γνωστός από την ενασχόληση του με τα ποντιακά (ρωμέικα όπως λένε στον Πόντο τα ποντιακά). Κατάγεται από το χωριό Πέτρα του İskenderli (Σκανταράντων) της περιοχής Τόνυας, επαρχίας Τραπεζούντας, και είναι αθεράπευτος νοσταλγός και χρήστης της γλώσσας του παππού και της καλομάνας.

Ο Μεχμέτ είναι ιδιοκτήτης του καναλιού στο YouTube «Laş Meron» που από το 2017 καταγράφει καθημερινούς ανθρώπους και συνομιλεί μαζί τους στα ποντιακά (ρωμέικα), και το κανάλι του έχει τεράστια απήχηση στους Ποντίους σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Στο κανάλι του, μπορεί κανείς να βρει κανείς μεταξύ άλλων, εντυπωσιακά βίντεο με ελληνόφωνους τούρκους που ζουν σήμερα στον Πόντο.

Στο φετινό του ταξίδι στα τέλη Ιουλίου στην Ελλάδα, επισκέφτηκε πολλές περιοχές με ποντιακό πληθυσμό, μίλησε με χιλιάδες ανθρώπους και κατέγραψε με βίντεο τη συνομιλία τους. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο οδοιπορικό, γεμάτο μνήμες από τον Πόντο. Ο Μεχμέτ βρέθηκε και στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, και συνομίλησε στα ποντιακά φυσικά (!) με δεκάδες συμπολίτες μας από τα Κομνηνά, το Μεσόβουνο, την Άρδασσα, την Πτολεμαΐδα, τους Πύργους, την Ξηρολίμνη, την Κοιλάδα, τα Αλωνάκια, και άλλες περιοχές. Έχουν πολύ ενδιαφέρον τα βίντεο με τις σύντομες συνομιλίες του με τον κόσμο, αλλά και τα μουχαπέτια τα οποία δεν έλειψαν από το “παζλ” του ταξιδιού. Στιγμές όμορφες, που περιγράφουν το αίσθημα των ποντίων δεύτερης και τρίτης γενιάς. Συγκινητικός είναι επίσης, και ο ενθουσιασμός και του ίδιου του Μεχμέτ, ο οποίος νιώθει πως συναντάει “δικούς του ανθρώπους” και μιλάει μαζί τους τα ρωμέικα, τη γλώσσα του παππού του.

Δείτε ενδεικτικά κάποια από τα βίντεο συναντήσεων-συνεντεύξεων με γνώριμα σε εμάς πρόσωπα στις περιοχές Πτολεμαΐδας – Κοζάνης:

Δείτε περισσότερα βίντεο εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.