ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κηδεύτηκε χθες στην Καβάλα η φιλόλογος και συγγραφέας Τασούλα Καμπουρίδου
Κηδεύτηκε χθες στην Καβάλα η φιλόλογος και συγγραφέας Τασούλα Καμπουρίδου
(Φωτ.: Εφημερίδα «Πρωινή»)
01 Δεκ
0
Σχόλια

Κηδεύτηκε χθες στην Καβάλα η φιλόλογος και συγγραφέας Τασούλα Καμπουρίδου

Κηδεύθηκε χθες το πρωί στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Καβάλα η φιλόλογος, συγγραφέας, πρώην πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας και ιδρύτρια του Ομίλου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, Τασούλα Καμπουρίδου. Η εκλιπούσα έφυγε από την ζωή το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης σε ηλικία 89 ετών. Οι περιπέτειες με την υγεία της που είχε τα τελευταία χρόνια την ανάγκασαν να αποσυρθεί από τα κοινά.

Η νεκρώσιμος ακολουθία της έγινε Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Καβάλας.

Η δραστήρια αυτή προσωπικότητα των γραμμάτων, με τεράστια προσφορά στο πολιτιστικό και κοινωνικό «γίγνεσθαι» της πόληςδίδαξε γενιές Καβαλιωτών μεταλαμπαδεύοντας την αγάπη της για την ελληνική γλώσσα, αλλά και την αγάπη της για τον τόπο της και την ιστορία του.

Στο ποντιακό πείσμα της οφείλεται επίσης η δυνατότητα της Λέσχης Ποντίων Νόμου Καβάλας να έχει σήμερα ιδιόκτητη στέγη παραγωγής πολιτισμού, καθώς το 1985 παραχωρεί τα δικαιώματα του βιβλίου της, Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική του Πόντου — Καταγραφή συνταγών και λαογραφική ερμηνεία, στην Λέσχη, με σκοπό την απόκτηση ιδιοκτήτης στέγης. Συγκεντρώθηκε το πόσο των 7.000.000 δραχμών κι έτσι αγοράστηκε το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το σημερινό κτήριο της Λέσχης.

«Η παρουσία της μόνο σιγουριά και υπερηφάνεια ενέπνεε στους εκ Πόντου καταγόμενους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του νόμου Καβάλας και όχι μόνο. Ακούραστη και ανιδιοτελείς, οραματίστρια και επίμονη, συγκέντρωσε όλον τον πλούτο του ποντιακού ελληνισμού σε ένα χώρο όπου με μπροστάρισσα την ίδια και τους συνεχιστές της μετέπειτα, μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, η ποντιακή ιστορία και παράδοση, έτσι ώστε να αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Υπήρξε επίσης μια αγωνίστρια του πολιτισμού και ιδιαίτερα της αναγνώρισης και διάδοσης του ποντιακού πολιτισμού. Καλό παράδεισο Τασούλα, η μνήμη σου θα αιωρείται πάντα ανάμεσα στους ήχους, στους χορούς και στις υπόλοιπες δραστηριότητες της Λέσχης Ποντίων Νόμου Καβάλας», αναφέρει η ανακοίνωση της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας Καβάλας με την οποία «εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο της πρώην προέδρου του και αποφάσισε ομόφωνα, να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία της και να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη της».

(Φωτ.: Σύλλογος Φίλων Κλασικού Αθλητισμού Καβαλάς)

Βιογραφικό Τασούλας Καμπουρίδου
Η Τασούλα Καμπουρίδου που γεννήθηκε το 1929 στην Καβάλα, ήταν απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπηρέτησε ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό της λυκειάρχισσας. Πόντια στην καταγωγή από τον παππού της Αναστάσιο Πεσκελίδη από το χωριό Χάχαβλα Νικοπόλεως. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορία και τη λαογραφία του Πόντου. Υπήρξε για 10 χρόνια πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Νόμου Καβάλας καθώς επίσης και του Ομίλου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας Καβάλας (ΟΔΕΓ).

Μετά από πολλά ταξίδια στον Πόντο έφτιαξε τον δικό της χάρτη τον οποίο ακόμη και σήμερα εμπιστεύονται ξεναγοί και Πόντιοι δεύτερης και τρίτης γενιάς που θέλουν να επισκεφθούν τις πατρογονικές τους εστίες. Μέσω του ΟΔΕΓ Καβάλας εκδήλωσε την πρωτοβουλία τοποθέτησης στην κεντρική πλατεία καβάλας του γλυπτού με τον όρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατασκευασμένο από τον Θάσιο γλύπτη Κώστα Λόβουλο.

Η Διεθνής Ακαδημία προς Διάδοση του Πολιτισμού στη Ρώμη, την ενέταξε στα μέλη της το 1994 για την προσφορά της στον πολιτισμό ενώ το 1997, η Ακαδημία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Βούπερταλ Γερμανίας, την εντάσσει και αυτή στα μέλη της και της απένειμε χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα «για την Εθνική και Πολιτιστική της δράση».

Υπήρξε ενεργό μέλος της σοροπτιμιστικής οικογένειας ενώ μόλις το προηγούμενο Σάββατο βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Φίλων Κλασικού Αθλητισμού Καβαλάς ως η πρώτη γυναίκα της Καβάλας του 20ου αιώνα. Τέλος συνέγραψε τρία βιβλία ποντιακού περιεχομένου: Οδοιπορικό του Πόντου (1980), Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική του Πόντου — Καταγραφή συνταγών και λαογραφική ερμηνεία (1985) και Οδοιπορικό στον Καύκασο (1999).

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.