ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Λαχταριστά πιροσκί και «άρωμα» ποντιακής κουζίνας στην 88η ΔΕΘ
Λαχταριστά πιροσκί και «άρωμα» ποντιακής κουζίνας στην 88η ΔΕΘ
14 Σεπ
0
Σχόλια

Λαχταριστά πιροσκί και «άρωμα» ποντιακής κουζίνας στην 88η ΔΕΘ

Την ευκαιρία να απολαύσουν τα αυθεντικά ποντιακά πιροσκί, παρασκευασμένα με παραδοσιακή συνταγή και φρέσκα, τοπικά υλικά (γεμιστά με φέτα ή πατάτα), είχαν σήμερα οι επισκέπτες της 88ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το αρμόδιο τμήμα Τουρισμού, «Θεσσαλονικιώτικος Γαστρονομικός Περίπατος», παρασκευάστηκαν σε ζωντανή επίδειξη από τον βραβευμένο σεφ Ιωάννη Κοτζαγερίδη τα αγαπημένα σε όλους πιροσκί, τα οποία συνοδεύτηκαν από τις λευκές και ροζέ «Γοργόνες», τα κρασιά του αστικού αμπελώνα του δήμου της πόλης.

Στη συνέχεια, το αγαπημένο αυτό ποντιακό έδεσμα γεύτηκαν δωρεάν οι επισκέπτες της 88ης ΔΕΘ.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε πως η πόλη είναι σήμα κατατεθέν της γαστρονομίας. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει στο περίπτερό του να κάνει τις ομορφιές βραδιές που αφορούν τον τουρισμό και την γαστρονομία. Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη της γαστρονομίας και της UNESCO. Ο κόσμος έχει “αγκαλιάσει” αυτές τις βραδιές και εμάς μας δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση. Η αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά. Όλα αυτά που βλέπεται είναι προϊόν ενός σχεδιασμού και μιας προσπάθειας που θα βγαίνει εκτός Ελλάδας».

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις 60 πόλεις της Ελλάδας που έχει επιλέγει από την UNESCO για την γαστρονομία της και την ιδιαιτερότητα που έχει στη κουζίνα της. Ένα μεγάλο μέρος της ιδιαιτερότητας αυτής οφείλεται και στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 20ου αιώνα, παίρνοντας μαζί τους τις γεύσεις και τις συνταγές τους. Σήμερα λοιπόν, η διεύθυνση της Τουριστικής Ανάπτυξης παρουσιάζει ένα παραδοσιακό φαγητό, το πιροσκί, σε διάφορες παραλλαγές. Ελπίζουμε να περάσουν καλά οι Θεσσαλονικείς που “αγκαλιάζουν” αυτή τη πρωτοβουλία, και θα θελα να πω πως για πρώτη φορά φέτος στα “Δημήτρια”, στο στοιχείο του Πολιτισμού συμπεριλαμβάνεται και η γαστρονομία», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Βασίλης Γάκης.

Από την πλευρά του, ο βραβευμένος σεφ για το street food πιροσκί με μπουγιουρντί Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Κοτζαγιερίδης, επεσήμανε πως η ποντιακή γαστρονομία είναι αναγνωρισμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως η κουζίνα της γαστρονομίας. «Τα πιροσκί είναι ένα έδεσμα που δεν λείπει από κανένα ποντιακό σπίτι και γενικότερα μην ξεχνάμε ότι η ποντιακή γαστρονομία είναι αναγνωρισμένη από το 1.800 ως η κουζίνα της μακροζωίας. Μην ξεχνάμε ότι όλοι ήταν σε αγροτικές περιοχές, οπότε ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο να κάνουν μια προετοιμασία από τους γιοχάδες και τις μακαρίνες. Εμείς φροντίζουμε να συνεχίσουμε την παράδοση, εξελίσσοντας τα πιροσκί σε πιο μοντέρνες εκδοχές, με αποτέλεσμα να γίνουμε το 1ο street food στην Ελλάδα στο ποντιακό κομμάτι. Σήμερα θα δείξουμε κάποια από τα μυστικά μας που μας κάνουν διαφορετικούς, καθώς θα παρουσιάσουμε τα κλασικά πιροσκί με φέτα και πατάτα και το πιροσκί με μπουγιουρντί».

Τέλος, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του τομέα Γαστρονομίας και Τουρισμού της ΣΑΕΚ ΑΚΜΗ, ενώ τα φρέσκα υλικά για τα πιροσκί ήταν προσφορά του καταστήματος Πιροσκί στο Μοδιάνο.

Πηγή: thestival.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.