Σε μια συγκινητική και λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στην κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου, στο Μακροχώρι. Το εντυπωσιακό μαρμάρινο μνημείο δεσπόζει απέναντι από το πρώην δημαρχείο, αποτελώντας πλέον ένα σημαντικό σημείο μνήμης για τις τραγικές στιγμές του ποντιακού ελληνισμού.
Το έργο του γνωστού γλύπτη Γιώργου Κικώτη αναπαριστά την οδυνηρή έξοδο των Ποντίων από τα πατρογονικά τους εδάφη, με τις μορφές της κεντρικής σύνθεσης να φέρουν στα πρόσωπά τους τη θλίψη, την απόγνωση και την αγωνία. Αριστερά, δεσπόζει ο αετός, το σύμβολο του Πόντου, ενώ στη δεξιά πλευρά του μνημείου ξεχωρίζει μια ποντιακή λύρα, διακοσμημένη με ένα χριστιανικό κομποσκοίνι, αποδίδοντας φόρο τιμής στη βαθιά σύνδεση των Ποντίων με τη μουσική και την πίστη τους.
Το μνημείο, έργο τέχνης του Γιώργου Κικώτη, είναι ένα από τα πολλά δημιουργήματά του που κοσμούν πόλεις και χωριά, αφιερωμένα στη μνήμη των Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων. Το νέο αυτό σύμβολο τιμά τις ψυχές που χάθηκαν και αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση της ιστορικής μνήμης.
Η Τελετή
Η τελετή αποκαλυπτηρίων πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκαναν ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου, Παύλος Παυλίδης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου από τη Μαρία Γιακουμάκου, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Παύλος Παυλίδης, εκφράζοντας τη συγκίνηση και την περηφάνια τους για την ολοκλήρωση του μνημείου, που θα αποτελεί χώρο μνήμης για τις επόμενες γενιές. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τον σύλλογο.
Καλλιτεχνικές Παρεμβάσεις
Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με σημαντικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, οι οποίες καθήλωσαν το κοινό. Ο ποιητής Μιχάλης Τσίτσας απήγγειλε στίχους στην ποντιακή διάλεκτο για τη μάνα του Πόντου, προσφέροντας μια συγκινητική στιγμή.
Στη συνέχεια, ο γνωστός ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης ανέβασε ένα θεατρικό δρώμενο, όπου ερμήνευσε έναν άνδρα που έζησε τις θηριωδίες της γενοκτονίας στον Πόντο. Η μουσική επένδυση της παράστασης έγινε με τη λύρα της Ανθής Καλαϊτζίδου, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στην ερμηνεία. Το κοινό συγκινήθηκε βαθιά από την αφήγηση και την ερμηνεία του κ. Βαμβακίδη, ο οποίος ζωντάνεψε μπροστά τους τις θηριωδίες και τη φρίκη του ξεριζωμού.
Το μουσικό σύνολο του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου παρουσίασε το θρυλικό τραγούδι «Πάρθεν η Ρωμανία», μια στιγμή γεμάτη από συγκίνηση και περηφάνια. Τη μουσική παρουσίαση ανέλαβαν οι Ευστάθιος Βασιλειάδης, Μαρία Μανιοπούλου, Γιώργος Ματεντζίδης, Μιχάλης Παυλίδης και Ανθή Καλαϊτζίδου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα παραδοσιακά δρώμενα «Θανατί Λάγγεμαν», «Τεκ Καϊτέ και Σέρρα», και «Πομπή προς τη νέα πατρίδα», αναπαριστώντας τον πόνο, την απώλεια αλλά και την ελπίδα των Ποντίων κατά τη διάρκεια της εξόδου τους. Οι παραστάσεις αυτές εντυπωσίασαν και συγκίνησαν το πλήθος, δίνοντας το κλείσιμο σε μια μέρα γεμάτη συναισθηματική ένταση και ιστορική σημασία.
Το μνημείο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων στέκει πλέον στο Μακροχώρι ως αιώνιο σύμβολο τιμής, υπενθυμίζοντας την αδιάκοπη σύνδεση με τις ρίζες και την ιστορία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, οι αντιδήμαρχοι Αλέκος Τσαχουρίδης, Κώστας Βασιλειάδης, Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος του Μακροχωρίου Βαλάντης Κεχαΐδης, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μακρίδης και η υποψήφια με τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές Λίνα Τουπεκτσή.
Πηγή: pliroforiodotis.gr