Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η 6η Συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας και Ιστορίας, με θέμα την «Ποντιακή Γαστρονομία».
Τη διοργάνωση είχε ο Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου και ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Δράμας, ενώ πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Μαυροβάτου, με επιμέλεια της κας Φανής Δημητριάδου.
Κεντρικός εισηγητής με θέμα: «Το διαχρονικό εδεσματολόγιο του Πόντου», ήταν ο κ. Σαββίδης Θωμάς, Βιολόγος, Χημικός, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι 4 Εποχές της Ποντιακής Γαστρονομίας, καθώς και εδέσματα με την συμμετοχή Ποντιακών Συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα.
Με το πέρας της ημερίδας, ακολούθησε φιλοξενία από το Λαογραφικό Σύλλογο Μαυροβάτου προς όλους με τα ποντιακά εδέσματα σιρόν, βραστάρ, περέκ με τυρί, πιροσκί με πατάτα, πιροσκί με τυρί και με τη συνοδεία ξυνόγαλοι (ταν).
Επίσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι συμμετέχοντες Σύλλογοι ανά εποχή.
Τον χώρο κοσμούσε ένας μεγάλος χάρτης του Πόντου, ο οποίος απεικόνιζε τις πόλεις και τη διαδρομή των προσφύγων, ενώ ακριβώς μπροστά από αυτό εκτέθηκαν από τη λαογραφική συλλογή του Συλλόγου δύο κειμήλια εκ Πόντου, που αναπαριστούσαν την πατρίδα τους και τη σύνδεσή τους με την Ελλάδα. Επίσης, εκτέθηκαν οικιακά σκεύη της πρώτης γενιάς προσφύγων του Μαυροβάτου. Ήταν μια πολύ ωραία παρουσίαση, μια αναδρομή στο παρελθόν μέσω της μνήμης με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.
Πηγή: proinos-typos.gr