ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μαθητικός διαγωνισμός ιστορικού αφηγήματος και αφίσας με θέμα «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΠΟΝΤΟΣ : ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ», σχ. έτους 2024 – 2025
Μαθητικός διαγωνισμός ιστορικού αφηγήματος και αφίσας με θέμα «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΠΟΝΤΟΣ : ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ», σχ. έτους 2024 – 2025
16 Νοέ
0
Σχόλια

Μαθητικός διαγωνισμός ιστορικού αφηγήματος και αφίσας με θέμα «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΠΟΝΤΟΣ : ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ», σχ. έτους 2024 – 2025

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν για το σχολικό έτος 2024-2025 Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ιστορικού αφηγήματος και αφίσας με θέμα: «Μικρά Ασία – Πόντος: Ενθυμήματα».

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν έως 6 Φεβρουαρίου 2025 μαθητές/τριες Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου που ανήκουν στις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπ/σης Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιά, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Οι διακριθέντες/είσες θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, σε σημεία τα οποία σχετίζονται με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου. Τα έργα τους θα δημοσιευθούν σε έντυπο ευρείας κυκλοφορίας και οι βραβευμένες αφίσες θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία της αφίσας στον διαγωνισμό του επόμενου σχολικού έτους.

Θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελεί o δημιουργικός προβληματισμός για τις ελληνορθόδοξες ρίζες, την ενεργό παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Μικρά Ασία και τον Πόντο και τον βίαιο εκτοπισμό από τη γενέθλια γη.

Οι μαθητές/τριες καλούνται να δημιουργήσουν ένα ιστορικό αφήγημα ή μία αφίσα αναφερόμενοι/ες σε μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω θεματικές:

  • στην ακμή του Ελληνισμού στην περιοχή της Μικράς Ασίας και του Πόντου
  • στη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή
  • στην εγκατάσταση και την εξέλιξη των Μικρασιατών και Ποντίων προσφύγων στην Ελλάδα
  • στην εξασφάλιση της ιστορικής συνέχειας στη νέα πατρίδα

Μέσα από τη δημιουργία τους οι μαθητές/τριες θα γίνουν οι ίδιοι/ίδιες ερευνητές/τριες του παρελθόντος μελετώντας ιστορικές πηγές, θα διευρύνουν και να εμπλουτίσουν τις ιστορικές τους γνώσεις για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και του Πόντου, θα μάθουν να αξιολογούν τις πηγές διασταυρώνοντας την αξιοπιστία τους, θα συνειδητοποιήσουν την ακτινοβολία και την εμβέλεια του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού τόσο στην Ανατολή όσο και στην κυρίως Ελλάδα ή και αλλού, όπου μετεγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες, θα εξοικειωθούν με τις αρχές, τα ιδανικά, τα ήθη και τα έθιμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του Πόντου, θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά με την παραγωγή ενός πρωτότυπου έργου, θα αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους και θα εκφράσουν την ευαισθησία τους.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.