Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 09 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, το Συνέδριο Ιστορίας, Λαογραφίας και Πολιτισμού που διοργανώθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση του συλλόγου, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αλμωπίας και τη Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών Πόζαρ.
Κατά την έναρξη της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, η Γενική Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας κα. Παρθένα Ελευθεριάδου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας κ. Διονύσιος Σταμενίτης και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αλμωπίας κ. Γεώργιος Χατζηδημητριάδης.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας κ. Κωνσταντίνου Ιγνατίδη με θέμα «Εύξεινος Λέσχης Αλμωπίας: 50 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου».
Στην Α’ Συνεδρία, με συντονιστές τον κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη (Οικονομολόγο, Συγγραφέα, Εκπαιδευτή Ενηλίκων – Πρώην Πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας) και την κα. Σοφία Μαχαιρίδου (Φιλόλογο – Μέλος της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας), οι εισηγητές ανέπτυξαν θέματα σχετικά με την ιστορία, τη γενοκτονία και την προσφυγιά. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν οι εξής εισηγήσεις:
«Ιστορία και γεωγραφία του Πόντου των Ελλήνων στους νεότερους χρόνους» από τον κ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη (Επίκουρο Καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών),«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και οι συνέπειές της για τον Ελληνισμό» από τον κ. Θεοδόσιο Κυριακίδη (Διδάσκοντα Διεθνούς και Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Επιστημονικό Συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ), «Διπλωμάτες και Ανθρωπιστές. Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη δημιουργία της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων» από τον κ. Νίκο Μισολίδη (Υποψήφιο Διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Επιστημονικό Συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ), «Πόντιοι πρόσφυγες στην επαρχία Αλμωπίας: προέλευση, εγκατάσταση και συλλογική μνήμη» από την κα. Παρθένα Ελευθεριάδου (Φιλόλογο, Μ.Α. Γλωσσολόγο) και την κα. Μαρία Προκοπίδου (Δασκάλα, Μ.Α. Ανθρωπιστικές Σπουδές, Μ.Ed. Ειδική Ενιαία Εκπαίδευση) και «Προβλήματα της προσφυγικής εγκατάστασης στην επαρχία Αλμωπίας (1919-1940)» από την κα. Αγνή Κολιαδήμου (Φιλόλογο, Διδάκτορα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας). Τέλος, ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα παραπάνω θέματα ανάπτυξης.
Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της παρούσας Δημοτικής Αρχής αλλά και πρώην δήμαρχοι του Δήμου Αλμωπίας, η κα. Άννα Κιζιρίδου, κόρη του ιδρυτή της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας Κωνσταντίνου Κιζιρίδη, πρώην πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας καθώς και εκπρόσωποι άλλων πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε με τη Β’ και Γ’ Συνεδρία, συντονιστής των οποίων ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης (Οικονομολόγος, Συγγραφέας, Εκπαιδευτής Ενηλίκων – Πρώην Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας).
Στη Β’ Συνεδρία, που αφορούσε τον ρόλο των συλλόγων και την ποντιακή ταυτότητα σήμερα, παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα:
«Η διαχείριση της παράδοσης από τους συλλόγους» από την κα. Μυροφόρα Ευσταθιάδου (Διδάκτορα Λαογραφίας ΕΚΠΑ), «Ο ρόλος των συλλόγων σήμερα και οι προκλήσεις για το μέλλον» από τον κ. Θανάση Στυλίδη (Δικηγόρο) και «Συζητώντας για την ποντιακή ταυτότητα» από τον κ. Βλάση Αγτζίδη (Ιστορικό).
Η Γ’ Συνεδρία περιλάμβανε θέματα που σχετίζονταν με την ποντιακή μουσική παράδοση και συγκεκριμένα: «Η ποντιακή μουσική παράδοση στο χθες και στο σήμερα» από τον κ. Σεραφείμ Μαρμαρίδη (Μουσικολόγο, Απόφοιτο Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), «Από τον Γώγο Πετρίδη στη σύγχρονη μουσική δημιουργία» από τον κ. Χρήστο Καλιοντζίδη (Μουσικό, Καθηγητή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) και «Η μουσική παράδοση των Κοτυώρων μέσα από τις συλλογές του Ξενοφώντος Άκογλου: από την πρωτότυπη καταγραφή στη σύγχρονη εκτέλεση» από τον κ. Γιάννη Μιχαηλίδη (Μ.Α. Εθνομουσικολόγο). Έπειτα, ακολούθησε συζήτηση και διατυπώθηκαν ερωτήσεις προς τους εισηγητές της Β’ και Γ’ Συνεδρίας.
Στο κλείσιμο του συνεδρίου, η Γενική Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας κα. Παρθένα Ελευθεριάδου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Νικόλαο Παρούτογλου, τον Δήμο Αλμωπίας και τη Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών Πόζαρ, για την ηθική και υλική υποστήριξη του συνεδρίου, τον καθηγητή κ. Θεοδόσιο Κυριακίδη, για την επιστημονική του συμβολή σε αυτήν την προσπάθεια, τους εισηγητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και πλαισίωσαν το συνέδριο με τις ενδιαφέρουσες έρευνες και μελέτες τους, την προεδρία για τον άψογο συντονισμό, τα μέσα ενημέρωσης, για την προβολή και προώθηση και ιδιαιτέρως το e-Pontos και τον κ. Θεόφιλο Κωτσίδη, για την οπτικοακουστική κάλυψη του συνεδρίου, όλους τους ανθρώπους του συλλόγου που βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της δράσης και τέλος, όσους τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο.