Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης σε συνεργασία με το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» πραγματοποίησαν μουσικό-ιστορικό αφιέρωμα με τίτλο «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ-ΚΑΜΙΑΝ ΚΙ ΑΝΑΣΠΑΛΩ», στο πλαίσιο της επετείου των 50 χρόνων από ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024, στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης «ΚΑΡΑΠΑΝΤΣΕΙΟ».
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό δελτίο τύπου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»:
«Σε μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το μουσικό – ιστορικό αφιέρωμα «Δεν Ξεχνώ – Καμίαν κι ανασπάλω» για τα 50χρονα της τουρκικής κατοχής και εισβολής στην Κύπρο, που διοργάνωσαν ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης σε συνεργασία με το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», το βράδυ της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης «ΚΑΡΑΠΑΝΤΣΕΙΟ».
Μουσική και τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου, της Μικρασίας και της Κύπρου, ακούστηκαν στον φιλόξενο χώρο «ΚΑΡΑΠΑΝΤΣΕΙΟ».
Εκ μέρους των διοργανωτών χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» Κώστας Παπαδόπουλος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «εμείς οι Πόντιοι γνωρίζοντας την προσφυγιά από τα σπλάχνα μας, θα τιμούμε και θα μνημονεύουμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους, τους ηρωικά μαχόμενους, τις γυναίκες και τα παιδιά της προσφυγιάς της Κύπρου».
Εκ μέρους του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης ως εκπρόσωπος του δημάρχου και προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Λάζαρου Κυρίζογλου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πολιτισμού Παύλος Κεσόγλου έκλεισε την ομιλία του με τους στίχους του τραγουδιού «Καρτερούμεν», «Καρτερούμεν μέραν νύχταν, να φυσήσει ένας αέρας, στουν τον τόπον, πον καμένος, τζι’ εν θωρεί ποτέ δροσιάν. Για να φέξει καρτερούμεν, το φως τζιείνης της μέρας, πον να φέρει στον καθέναν, τζιαι δροσιάν τζαι ποσπασιάν».
Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο συντονιστής και παρουσιαστής, ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά. Συμπαραστέκεται στον αδελφό κυπριακό λαό. Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα η κατοχή εδάφους της νήσου, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας. Παρ’ όλα τα ομόφωνα καταδικαστικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, παρ’ όλο που η Κύπρος είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζεται η κατοχή της Τουρκίας σε Κυπριακό έδαφος και η διχοτόμηση του νησιού, ενώ η Λευκωσία είναι η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ελληνισμός και ιδιαίτερα ο μικρασιατικός και ποντιακός ελληνισμός δεν ξεχνά ότι τα ίδια έζησε από τον ίδιο θύτη, τον τουρκικό εθνικισμό σε όλες του τις μορφές.
Δικό μας χρέος, αλλά και όλων των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που πιστεύουν στο δίκιο και στη δικαιοσύνη, στην ανθρωπιά και στην αλληλεγγύη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, ο Θωμάς Πάντσης αντιδήμαρχος ληξιαρχείου και δημοτικής κατάστασης του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, η Ζωή Γεωργίου ως εκπρόσωπος της Διευθύντριας Τροχαίας Θεσσαλονίκης Παρασκευής Παπαγεωργοπούλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παύλος Γαλεγαλίδης, εκπρόσωποι ποντιακών, μικρασιατικών, θρακικών και κυπριακών σωματείων και πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Ανάμεσα στους θεατές και ο Παραολυμπιονίκης μας Θανάσης Κωνσταντινίδης με τη σύζυγό του Δόμνα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το κλιμάκιο του χορού των αναλογιών του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου Κορδελιού, στο οποίο συμμετείχαν ο χοράρχης Παναγιώτης Γωνιάδης και οι μελωδοί Μιχαήλ Γκολέμνης, Παναγιώτης Ζάπρης, Ιωάννης Καπτανόπουλος, Δημήτριος Κουκλιάδης, Βασίλειος Λιόνης, Χρήστος Μπάλλης, Παναγιώτης Ντόρτογλου, Θεόδωρος Περιβολάρης, Χρήστος Σαμοθρακίδης, Ζαχαρίας Σεμερτζίδης, Δημήτριος Σιδηρόπουλος και Ραφαήλ Χατούδης.
Ακολούθησαν τραγούδια του Ευξείνου Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Κύπρου, τα οποία ερμήνευσαν η Αναστασία Ζαχαριάδου και ο Γιώργος Πουλαντσακλής.
Πήραν μέρος οι μουσικοί. Στο λαούτο: Χάρης Πορφυρίδης. Στο κανονάκι: Αναστασία Ζαχαριάδου. Στα κρουστά: Γιάννης Κουτσάκης. Στα πλήκτρα: Σταύρος Κοκμένογλου.
Στη λύρα: Κωνσταντίνος Αμυράς. Νίκος Σολομωνίδης. Βασιλική Χαραλαμπίδου. Παναγιώτης Σαρίδης. Νίκος Σιδηρόπουλος. Θάνος Γεωργιάδης.
Στη φλογέρα: Νεόφυτος Μαρμαρίδης.
Στο βιολί: Άννα Μαρία Καραγιαννίδου.
Στο τέλος της εκδήλωσης συμμετείχε η ομάδα φίλοι της Φιλαρμονικής Μπάντας της Ελληνικής Αστυνομίας με το εμβατήριο της Σημαίας και τον Εθνικό Ύμνο, με τους, Λουκά Μασμανίδη, Ιωάννη Λίτο, Δημήτριο Καλίγκο, Γρηγόρη Πανταζή, Παναγιώτη Εμμανουηλίδη και Γεώργιο Τσαντούρη.
Η εκδήλωση έκλεισε με την είσοδο σκηνή του Συμεών Πουλαντσακλή με την Κυπριακή και την Ελληνική Σημαία.
Την Μουσική και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια και την ιδέα της διοργάνωσης της εκδήλωσης είχε ο Γιώργος Πουλαντσακλής και συμμετείχε το Τμήμα Μουσικού Εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».
Ιδιαίτερη νότα στην εκδήλωση έδωσαν τα εδέσματα που πρόσφερθηκαν στους θεατές και τα οποία επιμελήθηκε ο ζαχαροπλάστης Γιάννης Ταχμαζίδης.
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και τον Δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου που μας παραχώρησε το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης «ΚΑΡΑΠΑΝΤΣΕΙΟ» ώστε να πραγματοποιήσουμε το αφιέρωμα στην Κύπρο.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι το Ράδιο «Ακρίτες» 102,3 FM, το site efxinospontos.gr και η εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»