Το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης παρουσιάζει το πλήρες πρόγραμμα του Forum των Γενοκτονιών που θα λάβει χώρα την Κυριακή 8η Δεκεμβρίου 2024 στο Δημοτικό Πολυλειτουργικό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης στο Κορδελιό μεταξύ των ωρών 12.00-15.00 μμ. Το Forum είναι υβριδικού χαρακτήρα με απευθείας μετάδοση στο Διαδίκτυο με την βοήθεια πολυκάμερης μονάδας εξωτερικών παραγωγών.
Σκοπός του η ανάδειξη των ζητημάτων νομικής και ιστορικής κατοχύρωσης των Γενοκτονιών κατά των Χριστιανικών λαών από την Τουρκία στον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας, Πόντου, Αρμενίας τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του που θέσπισε ο ΟΗΕ το 2015.
Η συζήτηση έχει χωριστεί σε δύο 90λεπτα τραπέζια με εξέχουσες προσωπικότητες του Ακαδημαϊκού χώρου που διαχρονικά εντρυφούν στα σύνθετα και ποικίλα ζητήματα της Ιστορικής και Νομικής τεκμηρίωσης των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας που διέπραξαν διαδοχικές Τουρκικές διοικήσεις στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Γενικός Συντονιστής: Κωσταντίνος Σαμουρκασίδης ιστορικός
Κύριοι ομιλητές:
- Δρ Δημήτριος Α. Κούρτης. Μεταδιδακτορικός ερευνητής και εντεταλμένος διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Τίτλος εισήγησης: “Τα δικαιώματα των διαγενεακών θυμάτων της γενοκτονίας στο Διεθνές Δίκαιο: Μερικές πρακτικές παρατηρήσεις. Βιογραφικό ομιλητή: Ο Δρ Δημήτριος Α. Κούρτης είναι διδάκτωρ διεθνούς δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Η διδακτορική του διατριβή που εκπονήθηκε στην αγγλική γλώσσα είχε θέμα Γενοκτονία και Δικαίωμα στην Ύπαρξη στο Διεθνές Δίκαιο, χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και έλαβε βαθμό άριστα. Σήμερα, εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα σχετικά με την προστασία των εθνικών και εθνοτικών μειονοτήτων στην Ευρώπη. Είναι Εντεταλμένος Διδάσκων Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και διαλέκτης στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο πεδίο του διεθνούς ποινικού δικαίου, της επανορθωτικής και μεταβατικής δικαιοσύνης, του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου των ενόπλων συρράξεων. Έχει συγγράψει, μεταξύ άλλων, τη μονογραφία Genocide and the Right to Exist: An International Criminal Law Account που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο T.M.C. Asser Press.
- Θεοδόσιος Κυριακίδης. Επισκέπτης λέκτορας Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και επιστημονικός συνεργάτης έδρας ποντιακών σπουδών ΑΠΘ. Τίτλος εισήγησης: “Γενοκτονίες: Κοινοτυπίες και μοτίβα”. Βιογραφικό ομιλητή: Ο Θεοδόσιος Κυριακίδης είναι διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα στο Westfalische-Wilhelms Universität Münster και στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης στην Ιταλία. Υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο La Sapienza στη Ρώμη και έχει παρακολουθήσει το Διεθνές Πρόγραμμα για τη Γενοκτονία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Είναι πτυχιούχος Ελληνικής Παλαιογραφίας και κατέχει δίπλωμα εξειδίκευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διοίκηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Απόκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον Τομέα της Ιστορικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά και διαβάζει γαλλικά. Έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη αρχειακή έρευνα και έχει οργανώσει και συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει λάβει υποτροφίες αριστείας και διακρίσεις από ιδρύματα της Ελλάδας της Αμερικής και της Ιταλίας.Μεταξύ άλλων φορέων υπήρξε υπότροφος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και της Καθολικής Επιτροπής του Βατικανού για την Πολιτιστική Συνεργασία (Comitato Cattolico per la Collaborazione Culturale).Έχει συγγράψει μονογραφίες και άρθρα σχετικά με την εκκλησιαστική και κοινωνική ιστορία του Πόντου, τη Γενοκτονία, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Βατικανό. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α. Π. Θ. και διδάσκει ως επισκέπτης λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
- Δρ. Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης. JCD, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής-Διδάσκων, ΕΚΠΑ. Τίτλος εισήγησης: “Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1913-1923 Άρνηση, Λήθη, Αποσιώπηση, Μνήμη”. Ο Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης έχει σπουδάσει Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Θεολογία και Θρησκειολογία, Δίκαιο και Διεθνές Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βυζαντινές και Ανατολικές Σπουδές, Σπουδές Πολέμου και Οικοδόμησης Ειρήνης, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία σε διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια σε Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία και Ελλάδα. Είναι δρ. του Λατερανού Πανεπιστημίου. Υπήρξε εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Επιτροπή Βιαίων Εξαφανίσεων του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη. Υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα (Βατικανό) και στους Διεθνείς Οργανισμούς του Ο.Η.Ε. στη Ρώμη. Υπήρξε διερμηνέας των Προέδρων της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλου και Δημήτρη Χριστόφια καθώς και πολλών άλλων κρατικών αξιωματούχων. Υπήρξε επικεφαλής της Γραμματείας της Πολιτικής Διοικήσεως του Αγίου Όρους (2018-2019). Δίδαξε για χρόνια στα Ευρωπαϊκά Σχολεία Βρυξελλών. Δίδαξε ως Εντεταλμένος Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Σχέσεις Εκκλησίας Κράτους και Ειδικά Θέματα Κανονικού Δικαίου 2020-2023). Είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του ΕΚΠΑ και Προγραμματικός Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου της Ακαδημίας Αθηνών “Πρόγραμμα Νομοκάνων Μανουήλ Μαλαξού”. Είναι συνεπιμελητής του τόμου “Η Γενοκτονία των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, 1912-1923,” (Genocide of the Ottoman Greeks, 2011) ο οποίος αποτελεί την πρώτη περιεκτική γενοκτονολογική θεώρηση της ελληνικής γενοκτονικής περίπτωσης στο σύνολό της. Έχει δημοσιεύσει άρθρα αναφορικά με τη Γενοκτονία των Ελλήνων στα ελληνικά και στα αγγλικά με έμφαση την τεκμηρίωση της γενοκτονικής πρόθεσης και γενικότερα της γενοκτονικής διαδικασίας, την πολιτισμική γενοκτονία/πολιτισμοκτονία, τη σημασία της αναγνώρισης και της μνήμης και άλλα συναφή θέματα. Υπήρξε σύμβουλος παραγωγής του διεθνούς ντοκυμαντέρ «Lethal Nationalism: Genocide of The Greeks 1913-1923»:https://www.lethalnationalism.com/.
- Παρεμβαίνουν εκπρόσωποι Ποντιακών, Προσφυγικών, Αρμενικών,Ασσυριακών Οργανώσεων από την Ελλάδα και την Ομογένεια.
- Αρχηγοί κομμάτων.
- Εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων.
- Το Forum των Γενοκτονιών θα μεταδίδεται απευθείας στο Διαδίκτυο μέσω των: politic.gr και e-Pontos