ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Παραδοσιακού Ποντιακού Παραμυθιού «Ο Μπιμπιλίτσον»
Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Παραδοσιακού Ποντιακού Παραμυθιού «Ο Μπιμπιλίτσον»
11 Δεκ
0
Σχόλια

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Παραδοσιακού Ποντιακού Παραμυθιού «Ο Μπιμπιλίτσον»

Την Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 17.30 πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ποντίων Ματσούκας η εκδήλωση παρουσίασης του Παραδοσιακού Ποντιακού Παραμυθιού «Ο Μπιμπιλίτσον» στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν άτομα όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Εφραιμίδης, αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Παύλος Γαλεγαλίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Χατζηκυριακίδης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε., ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, η Ανατολή Δημητριάδου, πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών και οι Ιωάννης Μεντεσίδης και Παναγιώτης Μεντεσίδης πρώην πρόεδροι της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας.

Αρχικά η Ανθούλα Παλασίδου, γενική γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας, καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου. Έπειτα απεύθυνε χαιρετισμό η γενική γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Ανατολή Μεντεσίδου η οποία με τη σειρά της αναφέρθηκε στην στενή σχέση που συνδέει τα δύο σωματεία καθώς και στην έκδοση του Παραδοσιακού Ποντιακού Παραμυθιού «Ο Μπιμπιλίτσον».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας, Χρήστος Μεντεσίδης ο οποίος ως επιμελητής της έκδοσης ανέφερε το πώς ξεκίνησε η διαδικασία της έκδοσης του παραμυθιού που μετέφερε η γιαγιά Σοφία «Τσόφη» Μεντεσίδου γεννημένη το 1911 στο χωριό Φαργανάντων της Άνω Ματσούκας Τραπεζούντας. Ο Χρήστος Μεντεσίδης αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια της έκδοσης του παραμυθιού ξεκινώντας από το 2017 όταν οι εκπαιδευτικοί Ελένη Κριτσιβέλα και Τριαντάφυλλος Μεντεσίδης κατέγραψαν το παραμύθι, προκειμένου να δραματοποιηθεί από τους μαθητές της γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του προγράμματος «Πόντος έν’ άστρον φωτεινόν». Έπειτα αναφέρθηκε στον Μιχάηλ Κυριακίδη ο οποίος με τα σκίτσα του έδωσε μορφή στα κείμενα του παραμυθιού και τον αείμνηστο Χριστόφορο Χριστοφορίδη «Σάρπογλη» ο οποίος ανέλαβε την γλωσσική επιμέλεια της έκδοσης. Τέλος αναφέρθηκε στον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Κυριακίδη» τον οποίο και ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία.

Έπειτα, η Ελένη Μεντεσίδου, Δρ Αρχαιολογίας και επιμελήτρια της έκδοσης πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειας της γιαγιάς Τσόφης και πως η ίδια αποτέλεσε έμπνευση για την έκδοση του παραμυθιού. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Η επιθυμία της έκδοσης του Μπιμπιλίτσου, δεν απαντά στην απλή ανάγκη καταγραφής ενός παραδοσιακού ποντιακού παραμυθιού, η οποία έχει βεβαίως και αυτή την αξία της. Αν μας ρωτήσετε, οι περισσότεροι από εμάς, τα μέλη της οικογένειάς μας, της ευρύτερης οικογένειάς μας, που μεγάλωσαν ακούγοντας το παραμύθι της γιαγιάς, φαντάζομαι πως θα σας πουν πως πίσω από αυτή την ανάγκη κρύβεται η αγάπη προς την Τσόφη καθώς και η αναπόληση της αγάπης με την οποία εκείνη μας περιέβαλε. Ο Μπιμπιλίτσος είναι στη συνείδησή μας, άρρηκτα συνδεδεμένος με εκείνη.» Η γιαγιά, επιζήσασα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί σύμβολο επιμονής και αγάπης. Η έκδοση επιδιώκει να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά της ποντιακής διαλέκτου, να αναδείξει την ιστορία της γενοκτονίας και να εμπνεύσει έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και δίκαιο.

Ακολουθήσε ο λόγος των Τριαντάφυλλου Μεντεσίδη, συνταξιούχου εκπαιδευτικού και της Ελένης Κριτσιβέλα, εκπαιδευτικού και συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Ο πρώτος ανέλυσε τον ρόλο του παραμυθιού στην εκπαιδευτική διαδικασία και το πως αυτό αποτελεί βασικό κομμάτι της σύγχρονης εκπαίδευσης. Η κα Κριτσιβέλα περιέγραψε λεπτομερώς πως ξεκίνησε η ιδέα της ένταξης του παραμυθιού «O Μπιμπιλίτσον» στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος και το πώς αυτό δραματοποιήθηκε από τους μαθητές της γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου όπου η ίδια υπηρετεί. Ανέφερε όλες τις δυσκολίες που συνάντησε αναλαμβάνοντας ένα τέτοιο εγχείρημα αλλά και το τελικό αποτέλεσμα που τελικά αποζημίωσαν όλους όσους ασχολήθηκαν με αυτό.

Φτάνοντας στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα βίντεο με τον χαιρετισμό του Μιχάηλ Κυριακίδη ό οποίος περιέγραψε την εμπειρία του στο κομμάτι της εικονογράφησης του παραμυθιού . Ενώ επίσης προβλήθηκε βίντεο με την γιαγιά Τσόφη να περιγράφει εμπειρίες της από την ζωή στο χωριό της στον Πόντο καθώς και ηχογραφήσεις όπου αφηγείται κομμάτια του παραμυθιού. Επίσης η Ελένη Μεντεσίδου, Πολιτικός Μηχανικός, ανέγνωσε ένα τμήμα της εισαγωγής του παραμυθιού το οποίο αναφέρεται στην ιστορία της ζωής της γιαγιάς Τσόφης.

Τέλος το ομορφότερο και πιο συγκινητικό κομμάτι της εκδήλωσης επιφύλαξε η οκτάχρονη Ειρήνη Δημητριάδου, δισέγγονη της γιαγιάς Τσόφης, η οποία ανέγνωσε σε άπταιστα ποντιακά τμήμα του παραμυθιού πλαισιωμένη στο βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης από τις μικρές ξαδέρφες της.

Η Ένωση Ποντίων Ματσούκας ευχαριστεί θερμά τον χορηγό ζωντανής μετάδοσης της εκδήλωσης Livemedia.gr και καλεί τα μέλη και τους φίλους της να είναι συντονισμένοι για τις επερχόμενες εκδηλώσεις και δράσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.