Την πρώτη εκδήλωση για την επέτειο των εκατό χρόνων από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου 1919, και την έναρξη της δεύτερης, και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συνδιοργανώνει η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ), ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής (ΣΠΦΝΑ) και η Ένωση Ποντίων Περιστερίου (ΕΠΠ) το ερχόμενο Σάββατο 5 Ιανουαρίου, στις 19:00, στα γραφεία της ΕΠΠ (Αρκαδίας 35 Περιστέρι).
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που έχει τίτλο «Από το Έγκλημα στην Δικαίωση» είναι ο δρ. Παναγιώτης Διαμάντης.
«Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο δρ Διαμάντης θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στον αγώνα της αναγνώρισης της τριάδας των γενοκτονιών (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων) στην Αυστραλία, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς επίσης και τις κινήσεις του τουρκικού λόμπι. Τέλος, θα κάνει λόγο για προτάσεις υλοποίησης από μέρους μας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναγνώριση της τριάδας από όλες της πολιτείες της Αυστραλίας» αναφέρει το δελτίο Τύπου της εκδήλωσης.
Και τα τρία σωματεία —ΕΠΟΝΑ, ΣΠΦΝΑ, ΕΠΠ— θέλουν από την αρχή του έτους να στείλουν το μήνυμα, ότι αυτή την χρονιά θα αγωνιστούν ακόμη περισσότερο για να δικαιωθούν οι πρόγονοί τους. Ποιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ Γιάννης Ραπτόπουλος δήλωσε στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr: «Περιποιεί μεγάλη τιμή το γεγονός ότι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι νεότεροι και να ξαναδούν από κοντά οι παλαιότεροι τον δρ Παναγιώτη Διαμάντη και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της γενοκτονίας των προγόνων μας έξω από τον ελλαδικό χώρο, αλλά και να λάβουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τη νέα χρονιά». «Έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια, και την διάλεξη που είχε πραγματοποιηθεί από την ΕΠΟΝΑ σε συνεργασία με την Αρμενική Νεολαία Ελλάδας, και με το 2019 να είναι πλέον γεγονός, αυτή η εκδήλωση θα σημάνει την έναρξη των δράσεων της Ένωσης για τα 100 χρόνια από την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» αναφέρει ο νεαρός πρόεδρος, και καταλήγει, προσκαλώντας τον κόσμο στην εκδήλωση, λέγοντας ότι «Δε θα μπορούσε να ξεκινήσει πιο δυναμικά η χρονιά μαζί με δύο σωματεία που μοιραζόμαστε ιδανικά και αγώνες».
«Έχοντας μόλις ξεκινήσει το 2019 —μια χρονιά που η ανάγκη για γνωστοποίηση του εγκλήματος της γενοκτονίας μεγαλώνει και η διεκδίκηση της αναγνώρισής της γιγαντώνεται—, ο ΣΠΦΝΑ προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της χρονιάς» δήλωσε η Αρετή Σαραφίδου, πρόεδρος του ΣΠΦΝΑ στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr. «Χωρίς δεύτερη σκέψη, δεχτήκαμε την πρόσκληση της ΕΠΟΝΑ να συνδιοργανώσουμε την εκδήλωση αυτή με τον δρ Παναγιώτη Διαμάντη, μέσα από την οποία περιμένουμε να μάθουμε και να συζητήσουμε τρόπους στοχευμένων δράσεων, ειδικά για την φετινή χρονιά!», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΠΠ Θανάσης Αθανασιάδης δήλωσε στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr: «Η EΠΠ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της νεολαίας (ΕΠΟΝΑ και ΣΠΦΝΑ) με χαρά παραχωρεί την αίθουσα της για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης». Ανέφερε επίσης για το έτος 2019, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την μαύρη επέτειο της γενοκτονίας, ότι «η ΕΠΠ σε συνεργασία με την δημοτική αρχή και με τον δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη θα είμαστε στην διάθεση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ καθώς και της ΕΠΟΝΑ για οτιδήποτε χρειάζεται σε όλες τις δράσεις που θα προγραμματιστούν».
Ποιος είναι ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης
Ο δρ Παναγιώτης Διαμάντης γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με καταγωγή από το Ελληνικό Ιωαννίνων και το Αγρίνιο και είναι μελετητής των γενοκτονιών, με ειδίκευση στις γενοκτονίες των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, από όπου αποφοίτησε με διδακτορικό γενοκτονολόγου. Υπήρξε φοιτητής του μελετητή γενοκτονιών Colin Tatz, του οποίου το έργο συνέχισε στο πεδίο των συγκριτικών μελετών γενοκτονιών. Από το 1998 είναι ενεργό μέλος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος και Μελετών Γενοκτονιών του οποίου υπήρξε και αντιπρόεδρος. Δία μέσω του φορέα αυτού, και με την επιστημονική του δράση, ο δρ Διαμάντης έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα για δικαίωση των θυμάτων των γενοκτονιών των γηγενών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων της Ανατολής δια μέσω της πολιτικής, επιστημονικής και κοινωνικής αναγνώρισης στην αυστραλιανή επικράτεια.
Ήταν καθηγητής ιστορίας στο Saint Ignatius College, στο Riverview της Νέας Νότιας Ουαλίας. Έχει δώσει διεθνείς διαλέξεις μεταξύ των οποίων στο Yad Vashem Holocaust Memorial της Ιερουσαλήμ, καθώς και σε συνέδρια και ενώσεις στην, Ελλάδα, την Αυστρία και την Αγγλία. Στην Αυστραλία, είναι τακτικός ομιλητής στα ετήσια διεθνή συνέδρια της Αυστραλιανής Ένωσης Εβραϊκών Σπουδών, στα ανά διετία διεθνή συνέδρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αδελαΐδας, στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και σε άλλες ακαδημαϊκές συναντήσεις. Είναι επίσης βασικός συνεργάτης στην έκδοση του περιοδικού A Journal of Greek Letters της Αυστραλιανής Ένωσης Νεοελληνικών Σπουδών.
Αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγων στον διεθνή επιστημονικό διάλογο για τις γενοκτονίες και είναι υποστηρικτής της αναγνώρισης των τριών γενοκτονιών από πολιτικά και νομοθετικά όργανα. Βουλευτές της Αυστραλίας, όπως ο Kris Hanna, η Cherie Burton και ο αιδεσιμότατος Fred NileFred Nile αναγνωρίζουν ότι οφείλουν στον δρ Διαμαντή την πληροφόρηση που έχουν για τις γενοκτονίες, τις οποίες θεωρούν σημαντική υπόθεση που αφορά και την Αυστραλία. Ο γερουσιαστής Fierravanti-Wells, σε ομιλία του στην Αυστραλιανή Γερουσία με θέμα τη γενοκτονία των Ασσυρίων μνημονεύει τον δρ Διαμαντή για την πληροφόρηση που του παρείχε για το θέμα. Ο Διαμαντής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής από τη Βουλή της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας τη Μεγάλη Τετάρτη του 2013 ενώ συμμετείχε και σε ενέργειες με σκοπό την αναγνώριση από την Πολιτεία της Βικτώριας. Επίσης ο δρ Διαμαντής, όπως και άλλοι Αυστραλοί που ασχολούνται με το ίδιο θέμα, έχει δεχθεί πολλές ενοχλήσεις και απειλές από αρνητές των γενοκτονιών.
Ερευνά την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, έργο για το οποίο τιμήθηκε το 2012 από τον δήμο του Rockdale του Σίδνεϊ ενώ τέλος υπήρξε πρόεδρος της Αυστραλιανής Ένωσης Ελλήνων Εκπαιδευτικών και γραμματέας του Αυστραλοελληνικού Συμβουλίου.
Θοδωρής Μακρίδης